Calderón: Zidane-nak trófeákat kell nyernie, Mourinho nem térhet vissza

A Real Madrid korábbi elnöke, Ramón Calderón hiszi, hogy Zinedine Zidane-nak egy kis szerencsére lesz szüksége, hogy sikeres legyen a habfehérek kispadján. Calderón, aki 2006 és 2009 között volt a klub elnöke, úgy gondolja, hogy a csapat kritikus hónapoknak néz elébe, amely meg fogja határozni a sorsukat a pályán és azon kívül is. Ramón Calderón az ESPN FC-nek adott exkluzív interjút, ahol kifejtette, szerinte Florentino Pérez továbbra is kemény támadásokra, kemény harcokra számíthat, hogy megtartsa hatalmát és pozícióját, kivéve ha Zinedine Zidane azonnali sikereket hoz. Ezen kívül megosztotta gondolatait a jelen legégetőbb kérdéseiről, például, hogy nem lenne bölcs dolog José Mourinho újraszerződtetése a nyár folyamán. Az interjút változtatás nélkül közöljük.

Meglepődött azon, hogy Gareth Bale Real Madridba szerződésének pontos részletei kiszivárogtak?
Nem tudom hogy engedhették, hogy ez megtörténhessen, ráadásul több okból is kellemetlen pillanatokat okoz. A számok egészen mást mutatnak, mint amire a Real Madrid 2013 óta folyamatosan hivatkozik, és nem tudjuk megmondani, miért variálnak az összegekkel.

Többen azt említik, hogy a Real Madrid azért kommunikálta a kisebb átigazolási összeget Bale kapcsán, mert nem akarták Cristiano Ronaldót megsérteni. Ön hisz ebben a verzióban?
Cristiano tudja, hogy ő a világ legjobbja, ő a Real Madrid legjobb játékosa. Nem tudom elképzelni, hogy a klubnak azt kellene tettetnie, hogy Bale kevesebbe került, mert aggódnak Cristiano hangulata miatt. A klubnak és az elnöknek meg kell tudnia magyaráznia, hogy miért beszéltek kisebb összegről, mint amekkoráról valójában szó van. De még fontosabb annak tisztázása, hogy kerültek ezek a dokumentumok az újságokba? Ez szörnyű, ilyennek sosem szabadott volna megtörténnie.

Úgy tűnik, hogy a tavalyi csalódást keltő szezon után Bale fordulóponthoz érkezett a Real Madridnál. El tudja képzelni, hogy ő legyen a vezéralak, ha Ronaldo elmegy?
A szurkolók kezdik visszafogadni Bale-t a kegyeikbe, ami nem volt mindig így az előző szezonban. Jól játszik az utóbbi időben, az egyetlen aggodalom vele kapcsolatban a sérülései, amik rendszeresen megállítják őt. Folyamatosan pletykálnak arról, hogy Bale a Manchester Unitedban vagy másik angol csapatban fog kikötni, de végül ő maga fog dönteni a sorsáról.

Zinedine Zidane a megfelelő ember a Real Madrid kispadján Rafa Benítez menesztése után?
Jelen pillanatban nem mondhatunk ilyet. Nincs tapasztalata edzőként és most bizonyítania kell, de remélem jól fogja csinálja. Zidane csodálatos volt játékosként és remek lenne, ha kupákat tudna nyerni a szezon végén. Most jól mennek a dolgok, de az igazi teszt a Barcelona és a többi nagy Bajnokok Ligája mérkőzésen fog eljönni számára. Akkor meglátjuk majd.

Szóval Zidane-nak muszáj egy nagy trófeát nyernie, hogy a következő szezonban is ő irányíthassa a Real Madridot?
A Real Madridnál mindig címeket kell nyerned. Nézzük meg a klub elmúlt néhány évtizedét, azt látjuk, hogy csak egy ember maradt a kispadon három szezonnál tovább. Ez Vicente Del Bosque, aki a legjobb edző volt. A Real Madrid sikerekre épül, nem tud várni rá.

Meg volt lepődve, amikor tavaly nyáron a Real Madrid úgy döntött, Rafa Benítez lép Carlo Ancelotti helyébe?
Ancelotti nem nyert trófeát az utolsó szezonjában, de a játékosok egyértelműen azt akarták, hogy ő maradjon. Ez azt mutatta, hogy a játékosok boldogok voltak vele és talán semmi oka nem volt annak, hogy lecseréljék Benítezre. Most már látjuk, hogy ez nem is működött, de ez nem ért valami nagy meglepetésként. Talán Ancelottinak maradnia kellett volna.

Florentino Pérez meg tudja tartani a pozícióját, ha az idény végén La Liga vagy Bajnokok Ligája győzelem nélkül marad a csapat?
Nagyon nehéz lesz, ha sorozatban másodszor sem nyer semmit a csapat. Tapasztalatból tudom, hogy nyerned kell vagy a szurkolók változtatást kívánnak. A szimpatizánsok jelenleg elégedettek, mert Zidane megérkezett és azóta jó eredmények születtek, de voltak elégedetlenkedő hangok Pérez irányába a szurkolóktól és ez könnyen visszatérhet, ha a csapat nem ér el sikereket ebben a szezonban.

Voltak olyan hangok amelyek szerint José Mourinho visszatérhet a Real Madridhoz a következő nyáron. Támogatná ezt a váltást?
Mourinho egy jó edző és mindenhol sikereket ér el, bárhová is menjen. Ugyanakkor néhány akcióját nehéz megérteni. Amiket látunk tőle, azok közül néhány dolgot nem kellene csinálnia. Az a probléma, hogy nem tudod egy ember személyiségét megváltoztatni ő pedig nem tudja mindig kontrollálni a cselekedeteit. Ő a legjobban fizetett edző a világon és néhányan támogatják őt, mert képes sikereket hozni, ugyanakkor figyelembe kell venni a karakterét is, és én úgy gondolom az nem passzol a Real Madridhoz. Ezért azt hiszem, Mourinhónak nem kellene visszatérnie, még akkor se ha Pérez talán egy nap ezt akarja majd.

Gondolkodik abban, hogy újra induljon a Real Madrid elnöki székéért?
[Nevet.] Nem, köszönöm. Boldog vagyok most. Élvezem az utazást, a családommal töltött időt, és amikor átéltél három évet a Real Madrid elnökeként, az elég. Jó tapasztalatokat szereztem, mint a klub általános igazgatója, aztán mint elnöke, néhány remek barátság köttetett és csodálatos pillanatokat éltünk meg együtt. Természetesen voltak rossz élményeink is. Az én időm elmúlt és úgy hiszem, ez egy olyan pozíció amiben egy embernek nem szabadna három évnél tovább maradnia. Pérez nem akar távozni, de az új ötletek néha jól jönnének.

Szerző: Kevin Palmer, az Ireland’s Sunday World és az ESPN újságírója.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK