Karim Benzema élete formájában

Bizonyára sokan megijedtek, amikor kiderült Karim Benzema és Mathieu Valbuena botránya. A legtöbben úgy gondolták, hogy bizony vége a francia szezonjának, magánéleti problémái kihatással lesznek majd a teljesítményére. Karim azonban mindenkire rácáfolt, és élete szezonját produkálja. A támadó helyzetét Kiyan Sobhani blogger elemzi.

Karim Benzema pályán kívüli életében kialakult helyzet kész paródia. A közte és Valbuena között történt zsarolási ügy több kérdést is felvet a francia karakterével kapcsolatban – ráadásul nem ez az első eset, hogy bajba kerül -, de ha kizárjuk a magánéletét, vagy egyszerűen csak úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyunk mindent, ami a futballon kívül történik, akkor észrevehetjük, hogy Benzema bizony pályafutásának egyik legjobb idényét futja.

Igénybe vett némi türelmet a Real Madrid szurkolóitól, mire végre kiélvezhették Karim leigazolásának gyümölcsét. Visszatekintve 2009-re, a francia leigazolása némileg meglepetésként hatott. Nem ő volt Florentino első számú választása, de az idők során olyanná vált, mintha a fia lenne. Minden tekintetben. Figyelemreméltó Florentino azon vágya, hogy szeretné sikeresnek látni Karimot. Normális esetben az elnök nagyon ritkán ünnepel madridi gólt a lelátón, de Mourinho irányítása alatt több Benzema-találatot is kitörő örömmel fogadott. Az okok nyilvánvalók. Pérez visszatérése alkalmából több sztárt is vásárolt, de közülük Kaká egyértelműen bukás volt, Xabi Alonso már nincs a csapatban, Ramón Calderón folyamatosan bizonygatja, hogy Cristiano Ronaldo még az ő uralkodásának szerzeménye, így nincs más választás, Karim Benzemának sikeresnek kell lennie.

Karim Benzema élete formájában_1

A történelmi nyár nagy költekezéseit követően, amelyeknek Kakát és Cristianót köszönhettük, Pérez David Villára vetette ki a hálóját, és úgy tűnt, az átigazolás sikeresen megtörtént. Abban az időben a spanyol vitathatatlanul a legjobb csatár volt, aki mindkét lábával ügyes volt, rendkívül sokoldalú, és a tény, hogy még spanyol is, csak hab volt a tortán. Egyedül Samuel Eto'o szerzett nála több gólt az azt megelőző fél évtizedben. Álomigazolásnak tűnt, aki tökéletes kiegészítője lehet Ronaldo és Kaká párosának.

Az átigazolás azonban kudarcba fulladt, mivel a Valencia több pénz akart, mint amennyit a Real Madrid szánt az üzletre. Florentino 40 millió eurót rakott le az asztalra, de a denevérek elnöke nem értette, hogy ha Ronaldo 94 milliót ért ugyanabban a szezonban, akkor a királyiak miért nem szánnak többet Villára, aki csillogott a bajnokságban. Valdano a következő nézetet vallotta: „Vannak játékosok, akik termelik a pénzt, és vannak olyanok, akiknek csak futballértékük van”. És ennyi volt.

Benzema közel azonnali leigazolása, amely egyfajta válaszként szolgált a Valenciának, feledtette a Villa-ügyet és egyben meg is rémisztette a madridistákat. Hét évvel később, a Karim magánélete körüli viharok és sötét felhők ellenére a Real Madrid szurkolói a valaha volt legjobb verziójú Benzemát élvezhetik. Nem mondhatjuk, hogy a korábbi években nem volt jó, sőt, nagyon jó volt, de már 2009-ben is nyilvánvaló volt, hogy Karim leigazolása hosszú távú befektetés, igaz, Villa azonnal kifizetődő lett volna.

Karimot nem kímélték, folyamatosan bírálták. Nehéz időszakokon ment keresztül, volt, hogy alig tudott lépést tartani a kiváló formának örvendő Higuaínnal. Az argentin azonban nem tudott érvényesülni a nagy meccseken, így az épp soros stáb és az elnökség Pipita eladásával végső bizalmat szavazott a franciának.

Karim Benzema élete formájában_2

Benzema hozzáállása azonban problémát jelentett. Mourinho irányítása alatt unottan sétálgatott a pályán, ez pedig az egész klub és a szurkolók számára is kiábrándító volt. Egy alkalommal Kaká nyilvánosan kijelentette, hogy Karim többet is tehetne. Mourinho is célozgatott arra, hogy Benzema problémát jelent a csapatban. Majd jött a híres megjegyzés: „Ha nem vadászhatok kutyával, akkor macskával fogok”. A macska alatt Benzemát értette, természetesen. Ez egy kemény, őszinte kijelentés volt, amellyel nehéz volt vitatkozni. Mourinho korábban olyan csatárral dolgozhatott együtt, mint Drogba, aki egy igazi „kutya” volt.

Egy bizonyos ponton annyira elfajult a helyzet, hogy hiába Benzema volt az egyetlen támadó, Higuaín pedig a helyettese, Mourinho úgy döntött, leülteti a franciát is, Cristiano Ronaldót pedig csatárként szerepelteti. Nem működött túl jól a dolog, hiszen a portugál nem igazi 9-es, ő akkor virágzik, ha a kaputól távolabbról indulhat meg. Mourinho addig rágta a vezetőség fülét, míg el nem hozták Adebayort a Manchester Citytől. Ekkor újult meg teljesen Karim Benzema. Annak ellenére, hogy a francia egyes mérkőzésen taktikai okokból kimaradt (így a 2011-es Király-kupa döntőjéből is, ahol Cristiano volt a csatár, majd csereként Adebayor érkezett), a francia pályája emelkedni kezdett, éppen akkor, amikor már mindenki temette.

Benzema egyre több gólt szerzett – nagy meccseken is -, és úgy nézett ki a pályán, mint egy gólra éhes játékos. Nem csak a támadásokat, hanem a védekezést is segítette és könyörtelen nyomást gyakorolt az ellenfelek védőire. Attól a pillanattól kezdve macska helyett egy önjelölt oroszlánná vált.

És bumm! Benzema évről évre fejlődött futballistaként. A jelenlegi idényben meccsenként átlagosan egy gólt szerez, ami az eddigi legjobb aránya. Épp időben érte el ezt a szintet, hiszen Ronaldo jelenleg nem a legtermékenyebb időszakát éli. Karimot nem csak a statisztikái igazolják, szemmel láthatóan olyan, mint egy kíméletlen csatár, tele önbizalommal.

Karim Benzema élete formájában_3

Az első meccsén Zidane kezei alatt két gólt szerzett, ami hozzásegítette a jelenlegi gólarányához, amely jobb Neymar, Suárez, Cristiano Ronaldo, Messi és Bale mutatójánál is. Figyelemreméltó továbbá, hogy a hatékonysága nem ment a csapattal való összjátékának és a védekezésének a rovására. Nagyszerűen veszi ki a részét a támadások építéséből, sokszor tőle indul egy-egy olyan támadás, amelyet végül ő fejez be. Igaz, hogy idén egyetlen közvetlen gólpassza sincs a bajnokságban, de ez csalóka, hiszen gyakran ő az a játékos, aki az assziszt előtti szituációt alakítja ki. Így történt a Deportivo ellen is, ő dobta nagyszerűen Carvajal elé a labdát, mielőtt a spanyol középre tekerte volna a játékszert Benzema gólja előtt.

Ha a Depor elleni mérkőzést és az elmúlt időszak történéseit egyfajta előjelként tekintjük, akkor talán nincs is Karim Benzemánál jobb csatár a Real Madrid számára. Még akkor sem, ha vannak nála papíron jobb támadók.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK