Cristiano Ronaldo: Még legalább öt évig szeretnék játszani

Az Aranycipõ átadása után a Marca készített interjút Cristiano Ronaldóval. A portugál gólgép beszélt az érzéseirõl, elárulta, hogyan és hol képzeli el a jövõjét, de természetesen a Real Madridról is szó esett.

Mit jelent egy ilyen trófea annyi egyéni elismerés után?
Ez egy nagyon fontos díj számomra, az egyik leglényegesebb, hiszen egy támadó dolga a gólszerzés, és négyszer a legjobbnak lenni nagy megtiszteltetés. Nagyon sokat jelent számomra. Azért is boldoggá tesz, mert a munkám gyümölcse, végsõ soron ezért dolgozunk. Egészen egyedülálló, hogy negyedjére sikerülhetett. Reméljük, folytatódik a sor.

Gondoltál arra korábban, hogy esetleg meglehet a negyedik Aranycipõ is?
Természetesen nem, azt hittem nyerek egyet vagy kettõt, de négyet… Azonban néha a körülmények a kezedre játszanak. Az utolsónál például úgy voltam vele, az elsõ néhány forduló jól alakult, s arra gondoltam: megy a szekér, így kell folytatni. Nem szerepelt akkor sem az elképzeléseim között, hogy összejöhet a harmadik, de amikor az emberek elkezdenek a lehetõségrõl beszélni, az is motivál. Az utolsó két Aranycipõmnél nagyjából ez történt.

Sokat változott Cristiano Ronaldo a kezdetektõl napjainkig?
Már többet játszom a belsõ területeken, kevésbé vagyok kint a szélen, hiszen gólokat a kapu közelében lehet szerezni, ezért is változott a pozícióm. S a gólérzékenységem is fejlõdött, hiszen ebben a tanulás, a tapasztalat számít. Persze van, ami természettõl fogva adott, s ennek nyilvánvalóan örülök. Látható a fejlõdés, s ez jó dolog. Folyamatosan jobbá válok.

Mi várhat még rád Madridban? Itt akarod befejezni a karrieredet?
Szeretnék még többet nyerni, jól érzem itt magam, fiatalnak. 30 éves vagyok, s még legalább 5-6 évet szeretnék a pályán tölteni, jól játszani, fenntartani a színvonalat. Tudom, hogy ez egyre nehezebb lesz, de most úgy gondolom, lehetséges. Nyerni akarok a világ legjobb csapatával. 33 éves koromig még van szerzõdésem, s ahogy már többször említettem, az álmom az, hogy Madridban fejezem be a karrieremet, hiszen jó itt, hasznosnak érzem magam és folytatni akarom a munkát.

Kik lehetnek a riválisaid a következõ Aranycipõért folytatott küzdelemben? Messi esélyei romlanak a sérülése miatt?
Sok remek csatár van az európai bajnokságokban, az angolban, a németben… Rooney, Agüero, Lewandowski, Neymar, Benzema is nagyon jók, vagy ott van Suárez. Nagy játékosok vannak, s kivételezettnek érzem magam, hogy négyszer is sikerült a legjobbnak lennem. De szeretnék még többet nyerni. Meglátjuk, mi történik még idén.

Azt mondtad, szeretnél még többször gyõzni. Egyre többe kerül fenntartani ezt a szintet, sok áldozatot kell hozni a munkáért, az edzésekért…
Most nem érzem a különbséget a 25 éves és a jelenlegi önmagam között. Sokan mondják, hogy 30 éves korban következik be a visszaesés, de én ebben nem hiszek, hiszen ha odafigyelsz, eleget edzel, akkor megtarthatod a formádat. Nem öregszel meg egyik napról a másikra, hirtelen, hanem lassan, fokozatosan. A focistáknál is ugyanúgy van ez, mint másoknál. Ha vigyázol magadra, s jól csinálod a dolgokat, akár 40 évesen is a pályán lehetsz. Nekem kedvem és motivációm is van ahhoz, hogy folytassam.

Az összes bajnoki gólodat egyetlen meccsen szerezted, ez nem megszokott tõled, ez csak a balszerencsének tudható be, vagy van valami köze ahhoz is, hogy alkalmazkodni kell Benítez rendszeréhez?
Ha ugyanilyen ritmussal és számokkal folytathatnám az idényt, már most aláírnám. 12 meccs és 10 gól tökéletesen megfelel.

Mi rejlik Cristiano Ronaldo sikerei mögött? Miután klubszinten már mindent megnyertél, mi tud még egy profi sportolót ilyen magas szinten tartani?
Minden motiváció és alkat kérdése. Amíg játszani akarok, oda fogok figyelni magamra, s maximális erõbedobással edzek majd. A játék iránti szenvedélyem garantálja a sikeres jövõt, remélem, hogy évrõl évre sikerül átmenteni a formámat. ez a legnehezebb, ugyanolyan jónak maradni.

Egy olyan játékos, mint te, tud még bármiben javulni?
Az egységet kell nézni, nem egy-egy dolgot. Az a célom, hogy mindig jobb legyek, játszani kell, edzeni, aztán persze regenerálódni, ez fontos.

S mégis  a játék mely elemei javulhatnak akkor?
A fejjáték, a helyezkedés, a szabadrúgások… Sosem hihetjük azt, hogy mindent tudunk. Ha ezt gondolod, sosem fogsz fejlõdni, megállsz egy szinten. Énmindig azt tartom szem elõtt munka közben, hogy még többet akarok elérni.

A Madrid kulcsfontosságú szereplõ ebben? A legjobb eredményeket ebben a mezben érted el.
Ahogy megérkeztem ide, csak nagy dolgokban gondolkozhattam, hiszen ez a világ legnagyobb klubja. Ez egy csodás szakasza a sportkarrieremnek. A negyedik Aranycipõ megnyerése hatalmas megtiszteltetés. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki segített abban, hogy ide kerültem. Portugália nagykövetének, az edzõmnek, az elnökünknek, a Real Madrid egész intézményének, a szurkolóknak. Ez egy szép napja a pályafutásomnak.

A játékostársak is épp ilyen fontosak voltak?
Természetesen. Hálás vagyok nekik is, hiszen nélkülük nem lett volna lehetõségem minderre, de az orvosok és mindenki más is nagy segítséget jelentett, hogy fizikálisan is bírjam ezt az évet, s mind a saját, mind a Real Madrid céljaiért megtehessem, amit lehet.

Mik a céljaid erre az idényre?
Mindig többet akarok. Szeretném az ötödik, a hatodik Aranycipõt… A Real Madridnak mindig címeket kell nyernie, ez most sincs másként. szeretnék bajnok lenni, BL- és kupagyõztes…

Ott van a válogatott, az Eb… Ilyen címed még nincs.
Egyéni és klubszinten minden sikerült, csak a válogatottal hiányzik egy cím. Csodálatos megkoronázása lenne a karrieremnek, s reménykedem is benne. Remek szövetségi kapitányunk van, a labdarúgó-szövetségünk elnöke is kiváló. Eredményes évek jöhetnek, úgy gondolom. bárcsak 2016 enne az az év, amikor sikerül. Az új generáció nagyon ügyes, sokat segítettek nekünk a fejlõdésben. A portugál klubok sok fiatalra támaszkodnak, akiknek a válogatottban is jut majd szerep, fényes jövõ elõtt állhatunk.

 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK