Benítez emberei

Egyre több jel utal arra, hogy a Real Madrid soron következõ edzõje Rafa Benítez lesz, aki visszatér nevelõ egyesületéhez, ahol karrierjét kezdte. Rafa sikereinek elengedhetetlen része a kiválóan összeszokott edzõi stábja. A továbbiakban velük ismerkedünk meg közelebbrõl. Kik Benítez sikerének kovácsai?

Nincs alku, õk is jönnek Madridba! – Ez volt Rafa Benítez álláspontja, amikor az edzõi stábjáról érdeklõdtek a Real Madridnál.

Benítez rendkívül tapasztalt edzõ, aki 1993 óta ûzi ezt a mesterséget a legmagasabb szinten. Módszerei tiszták és átláthatók, ezeken pedig nem fog már változtatni, akkor sem, amikor épp a Real Madridba való visszatérés, vagyis legnagyobb álma megvalósulásának küszöbén áll. A klub játékosként 1978-81-ig, utánpótlás edzõként pedig 1993-95-ig volt az otthona.

A mostani volt a negyedik alkalom, hogy Florentino Pérez felkereste õt (utoljára Pellegrini leigazolása elõtt történt ez meg), és ahogy korábban is tette, most is ragaszkodott ahhoz, hogy komplett stábjával érkezzen. Erõnléti edzõ váltás? Felejtsék el. Benítez kitart csapata mellett és nem fogad el semmilyen kikötést ezzel kapcsolatban.

Rafa a Liverpoolban töltött ideje alatt megismerkedhetett a menedzseri poszttal. Többek között az igazolásokban és az utánpótlásban is komoly befolyással bírt abban az idõszakban, ezt pedig sikerült sikerrel abszolválnia. Késõbb viszont az Internél nem volt lehetõsége erre, ami az eredményein is meglátszott. Nem kapta meg a kért játékosokat. A Chelsea-ben sem, ahol epizódszerep jutott neki Roberto di Matteo távozása után. Viszonya hamar megromlott a szurkolókkal, miután nem hódították el a klubvilágbajnokságot és nyilvánosan kijelentette, hogy csak a szezon végéig marad a kékek kispadján. Ezzel ellentétben Nápolyban, ahol bár szintén nem õ felelt az igazolásokért, Roberto Bigonnal, a helyi sportigazgatóval ápolt rendkívül jó viszonyának köszönhetõen nagyobb beleszólása volt az érkezõ játékosok kiválasztásába.

Most térjünk rá, hogy kikbõl áll Benítez csapata, az edzõi stáb.

Antonio Gómez, nem csak egy szimpla elemzõ.

A Real Madrid egykori játékosa, aki az elsõ csapatban is debütálhatott, szélsõként. Története elég érdekes, ugyanis annak az ifi csapatnak volt a tagja, amelyet Rafa Benítez irányított a 90-es évek elején, amivel végül bajnokságot és kupát is nyert. Annyira felnézett akkori edzõjére, hogy rendszeresen hazavitte Rafa jegyzeteit és elemezte õket… Végül egykori edzõje, Rafa csapatának elemzõjévé vált.

Antonio is madridi születésû, akárcsak Benítez. Felesége Albacetébõl származik, ahol játékosként, majd késõbb egy ifi csapat edzõjeként dolgozott. 2009-ben a Liverpool második számú csapatának edzõje lett, régi ismerõse, Rafa Benítez beosztottjaként. 2010-ben a Valladolidhoz került edzõként, 2011-tõl 2013-ig pedig újra Albacete lett az állomása, ezúttal azonban már a felnõtt csapatot irányította. 2013 júniusában régi barátja, Rafa felkérte, hogy legyen a Napolinál a segédedzõje, õ pedig elfogadta a felkérést.

Gómez felelõs a rivális csapatok elemzéséért, a játékrendszerük, támadójátékuk és védekezésük kiismeréséért. Benítez számára Gómez nem csak egy szimpla elemzõ, nagyra becsüli õt jó megérzései miatt, illetve az edzéseken is sokszor segédjeként vesz részt. Fontos részét alkotja a csapatnak, õ a fõnök jobb keze. Kedves és közvetlen embernek tartják.

Paco de Miguel, erõnléti edzõ… labdával.

Akárcsak Rafa és Antonio, õ is madridi születésû. 2007 óta dolgozik Benítezzel. Paco felelõs az edzések megtervezéséért. Minden erõnléttel kapcsolatos munka az õ hatásköre és nagyon szorgalmas, akárcsak a fõnöke. Ismert arról, hogy az általa megtervezett edzések 80%-át labdás gyakorlatok teszik ki. Halad a korral és a technikai újítások használatát sem veti el. Csendes és diszkrét, rendes ember hírében áll.

Xavi Valero, az egyedüli kapusedzõ.

Xavi az egyedüli a csapatban, aki nem madridi születésû. Castellónból származik, pályafutását a helyi CD Castellónban kezdte, kapusként. Többek között Tito Vilanova csapattársa volt.

2004 óta dolgozik Benítezzel, a csapat egyik oszlopos tagjának tartják. José Manuel Ochotorena ajánlásával érkezett, aki többek között a Valencia és a spanyol válogatott kapusedzõje is volt. Xavit komoly és vérprofi embernek tartják. Többek között az õ feladata lesz majd, hogy Casillas újra a régi és magabiztos formájában tündököljön.

Juanfran Sánchez, a fõnök kommunikációs igazgatója.

Juan Francisco Sánchez a csapat ötödik, kiegészítõ tagja. Az egyetlen, aki nem a pályán, hanem azon kívül segíti Rafa Benítez munkáját. Õ felelõs a Benítez által adott interjúkért. Rafa minden egyes nyilatkozata elõtt konzultál kommunikációs emberével, mindig átbeszélik az aktuális témákat.

Juanfran egyenes, õszinte ember, aki sokáig a MARCA alkalmazottja is volt. Egyébként itt ismerkedett meg késõbbi fõnökével, Rafával is.

Egy elválaszthatatlan csapat, ami hosszú órákig képes dolgozni.

A fenti bemutatók alapján látható, hogy egy meglehetõsen összeszokott, spanyol (fõleg madridi) edzõi stábról van szó, melynek élén Rafa Benítez áll, ráadásul a csapat több tagját is szoros szálak fûzik a Real Madridhoz.

Benítezt munkamániásnak tartják. De valóban az lenne? Igen, de a jó értelemben. Saját magát telhetetlennek tartja, ez motivációjának forrása is. A karrierje során begyûjtött 12 trófea önmagáért beszél. A sakk nagy hódolójaként mindig két lépéssel riválisai elõtt jár, amit megállás nélküli kemény munkával ér el.

Vajon hibás döntés lesz, hogy a Real Madrid leigazolja? Majd az eredmények megválaszolják ezt a kérdést. 

Forrás: Marca, Wikipedia
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK