Ancelotti: Tetszik az a gondolat, hogy megnyerhetjük a tizediket

Carlo Ancelotti az UEFA internetes oldalának adott interjút, melyben szinte minden kérdés a Bajnokok Ligája döntõjével volt kapcsolatos. Az olasz tréner beszélt az elvárásairól, a csapatról, de elemezte a városi riválist is.

Büszke a Bayern fölött aratott rendkívüli gyõzelem miatt?
Hihetetlenül büszke vagyok. Nem volt könnyû párharc Európa bajnokai ellen, de ragyogóan játszottunk mindkét mérkõzésen. Az elsõ találkozón talán kicsit félénkek voltunk, de a visszavágón hihetetlenül futballoztunk. Nagyon jól védekeztünk, a támadóink pedig sok problémát okoztak minden alkalommal, amikor náluk volt a labda. Remek teljesítmény volt a csapattól.

Az Atlético vár önökre a fináléban. Egy olyan csapat, melyet a játékosai nagyon jól ismernek. Mit gondol a mérkõzésrõl?
Nagyon különbözni fog a kupától és a bajnokságtól. Egészen a végéig nyílt lesz. Mindkét fél meg akarja majd mutatni a minõségét. Nem gondolom, hogy az Atlético a mérkõzést akarja majd rombolni, ahogy mi sem. Megpróbáljuk majd a saját futballunkat játszani, csakúgy, mint az Atléti, akiknek csodálatos szezonjuk van. Mindenkit megdöbbentettek. Mindkét csapat ismeri a másik tulajdonságait, így izgalmas mérkõzés lesz.

Hogyan fog felállni a csapat a döntõben?
Ez a meccs más lesz taktikai szempontból. Képesnek kell lennünk arra, hogy irányítsuk a játékot, amikor nálunk van a labda. Célunk, hogy hatékonyan és gyorsan játsszunk, ami lehetõvé teszi számunkra, hogy kihasználjuk az erõsségeinket, azaz a támadóinkat. Meg kell találnunk az egyensúlyt, hogy elkerülhessük az ellentámadásokat. Irányítani akarjuk a játékot. Nagyon veszélyes játékosaik vannak elõl. Nem lesz sok területünk, ezért gyorsan szeretnénk járatni a labdát.

Melyek az Atlético erõsségei?
Úgy vélem, a legfontosabb jellemzõjük a szervezettségük. Nagyon keményen összedolgoznak. Az elsõ perctõl az utolsóig harcolnak. Nagyon erõsek és minõségiek, amihez sebesség is párosul, amelyet ki tudnak használni a kontratámadásoknál. Nagyon veszélyesek a rögzített szituációknál is.

Florentino Pérez, aki ott volt, amikor a csapat megnyerte a kilencedik Bajnokok Ligája-címet 2002-ben, azt mondta, hogy most meg kell nyerni a tizediket. Egy menedzser számára mit jelent ilyen helyzetben lenni?
Szerencsés vagyok, mert mindannyian nagyon motiváltak vagyunk. Mindenki ugyanazt érzi, a játékosok, a klub, a szurkolók és én is. Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megcsináljuk, de tudjuk, hogy nem lesz könnyû, mivel a Bajnokok Ligája döntõi mindig nagyon kiszámíthatatlanok. Nem minden nap játszol a legrangosabb európai sorozat döntõjében, nincs mindenkinek lehetõsége erre. Megtiszteltetve érezzük magunkat, hiszen van esélyünk megnyerni a tizediket.

Tudja már, hogy mit fog mondani a csapatnak a döntõ elõtt, hogy motiválja õket?
Még nem. Mindenesetre, nem szükséges túl sokat mondani egy olyan mérkõzés elõtt, mint ez. A játékosok koncentráltak, készen állnak. A legfontosabb meggyõzõdni arról, hogy nincs nagy feszültség a levegõben a döntõ elõtt. Nagyon fontos lesz a bátorság, a személyiség és a karakter, amit a pályán mutatunk majd. Az ilyen típusú mérkõzéseken kell megmutatnunk a minõségünket.

Cristiano Ronaldo tûnik a legjobbnak. Mit tudna elmondani róla? Jelenleg õ a legjobb futballista?
Azt gondolom, hogy a legjobb formában van. Sok év tapasztalat áll mögötte. Ez megmutatja, hogy mennyire tökéletes is õ és mennyire profi a hozzáállása a futballhoz. Kulcsfontosságú volt számunkra a Bajnokok Ligájában, hiszen tizenhat gólt szerzett eddig. Õ volt a kulcsjátékos a döntõig vezetõ úton, és minden lehetséges dolgot meg fog tenni annak érdekében, hogy segítsen nekünk megszerezni a gyõzelmet.

Ez az ötödik trófeája lehetne, miután játékosként és edzõként is nyert már kettõt-kettõt. Mit jelentene számára, ha a Madrid megszerezné a „Tizediket”?
Bármilyen egyéni érdem a csapat sikere lenne. Megnyerni nagy teljesítményt jelentene a klub számára, tetszik az a gondolat, hogy megvan az esély arra, hogy történelmet írjak ennél a nagy klubnál azzal, hogy megnyerjük a tizediket. A Bajnokok Ligája személy szerint sokat adott nekem, ez a hetedik döntõ, amiben részt vehetek és ezekbõl négyet eddig meg is nyertem. Az esély, hogy a Real Madrid menedzsere lehetek, amikor a klub megnyeri a tizediket, hatalmas motivációt ad.

Mit üzen azoknak a szurkolóknak, akik elkísérik a csapatot a lisszaboni döntõre?
A szezon kezdetekor azt mondtam, hogy a célunk a döntõbe jutás, ami azt jelentené, hogy jó munkát végeztünk. Ahogy ezt Olaszországban mondani szoktuk: sütöttünk egy jó tortát és az idõ tette a tetejére a cseresznyét, hogy az tökéletes legyen. Az egyetlen probléma az, hogy az Atlético is sütött egy jó süteményt és õk is a cseresznyét akarják feltenni a tetejére. Lássuk hát, kinek sikerül ezt megcsinálni. Egy nagyszerû évet zártunk a Bajnokok Ligájában, míg eljutottunk eddig a pontig.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK