Buzássy – Az elfeledett Real-legenda nyomában

Tény, hogy sok évvel ezelõtt egy Buzássy nevû magyar játékosa volt a Real Madridnak, de a keresztnevet illetõen még a spanyolok sem értenek egyet. Az interneten valahol János, valahol Ferenc, de vajon miért van a különbség? Rejtély, ami alapot ad a kutatómunkához.

Amit eddig tudunk, nem feltétlenül sok, mivel Buzássy Ferenc (hivatalosan így anyakönyvezték) 1934-ben került a Real Madridhoz, pontosan nem tudni, hány meccsen szerepelt, továbbá az akkori idõkbõl csak nagyon kevés használható írásos dokumentumot õriznek a spanyolok. Legalább egy meccsen mindenesetre biztosan pályára lépett a nagy Madridban, és ekkor többek között egy csapatban játszhatott a legendás kapus, Ricardo Zamorával vagy az ugyancsak magyar Kelemen Györggyel – utóbbinak amúgy már több meccs jutott, a fennmaradó források ugyanis esetében 13 hivatalos találkozóról tesznek említést.

Az elsõ sorban jobbról a második Buzássy, mellette a szélen Kelemen György, feketében pedig a legendás Zamora

 

 Legendák társaságában: Zamora, Quincoces, Luis Regueiro, Alberty, Kelemen…

 

Egy távoli rokoni kapcsolaton keresztül sikerült kideríteni, hogy Buzássy 1909. augusztus 24-én született Magyarsók Szelõcén, és itthon Ferencként ismerték, a spanyol források azonban valamiért mégis Jánosként tesznek róla említést, míg valahol csak a vezetéknevét tüntetik fel. Hogy mibõl adódik a különbség, egyelõre nem tudni, és megfejteni sem lesz egyszerû, ugyanis a Real Madridnál bár segítséget ígértek, eddig érdemben nem adtak, itthon pedig a Magyar Labdarúgó-szövetségnek nincs olyan archívuma, ahol visszamenõleg pontosan figyelemmel lehetne követni a játékosok mozgását. Ami még biztos, hogy felesége, a most 93 éves Márta néni máig jó egészségnek örvend és segítséget is nyújtott abban, hogy ez a cikk ilyen formában elkészüljön.

 

 Archív képeslap – A Real Madrid magyarjai Puskás Ferenc elõtt

 

Neki köszönhetõen sikerült például felgöngyölíteni, hogy fõhõsünk a Real Madrid elõtt a VI. kerületi TC játékosa volt, utána a Budapesti Atlétikai Klubban (röviden: BAK) folytatta, innen pedig a miskolci Attila FC-hez került, ahonnan aztán 1934-ben elvitte a Real Madrid. A rövid madridi idõszak után Buzássy 1936-ban amolyan “kölcsönjátékosként” került a Recreativo Granadához (a mai Granada FC jogelõdje), a kirobbanó spanyol polgárháború miatt azonban visszatért Magyarországra – akkor még azzal hitegették, hogy a katonai konfliktus nem komoly és három hónap alatt lezajlik, végül azonban majdnem három évig tartott. Márta néni elmondása szerint pedig ez vezetett oda, hogy az akkori szabályozások miatt a spanyolországi – még élõ – szerzõdését automatikusan felbontották.

 

 Buzássy a Real hófehér szerelésében – ez a kép lóg Márta néni falán

 

Az 1937/38-as idényben vagy valamikor annak környékén a francia bajnokságban szerepelt, mint a Valenciennes FC játékosa, majd amikor újra hazatért Magyarországra, az akkori Kispest FC hívta vendégjátékosnak. A budapesti csapattal 1938 nyarán részt vett egy nyári túrán, amely érintette Lettországot és Litvániát, és az amúgy fõleg középpályásként bevethetõ Buzássy a lettek elleni 2-1-re megnyert meccsen gólt is szerzett.

 

A sajtóban (Megjelent a Sporthírlap 1936. március 21-i számában)

 

Feldolgozta: Tóthpál Zoltán

A fotókért külön köszönet Somogyvári Csabának!

 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Rodrygo Goes
Tovább

Rodrygo: Soha nem elégszem meg a vereséggel

A Real Madrid brazil kiválósága egy angol lapnak adott interjút, amelyben beszélt a válogatottról, rasszizmusról, félelmekről… Válogatott „Sokkal…