Cristiano: Mindenki a tizediket akarja

Büszke a kisfiára, a legjobbak között van a szakmájában, és még mindig csak 27 éves. Most is, mint mindig, keményen dolgozik, hogy elérje a céljait, ezúttal például a Real Madrid tizedik Bajnokok Ligája-gyõzelmét. Kiállni a csapatért és Mourinhóért, harcolni a végsõkig, és élni, mint egy normális ember. Ezt teszi Cristiano Ronaldo, a srác, aki nem változik. A fifa.com interjúja.

Cristiano, az elmúlt években visszatérõ vendég vagy az Aranylabda-gálákon. Milyen érzés ismét a világelit részének lenni?
Nagyon jó. Óriási megtiszteltetés és boldogság számomra, hogy neveznek a díjra, ami bizonyítja, hogy az egész pályafutásom során magas szinten teljesítek. Ennek csak örülni lehet. Hogy mi történt az elsõ alkalom óta? Ugyanaz a srác vagyok, kicsivel több tapasztalattal, de ugyanannyi ambícióval. Általánosságban véve ugyanaz a játékos és ember vagyok.

Akkor még a Manchester Unitedben játszottál, most pedig a Real Madridban. Miben különbözik a két klub?
Ez a két legjobb klub a világon, és éppen emiatt olyan nehéz sikeresnek lenni velük. Vannak elõnyös és kevésbé elõnyös tulajdonságaik. Azt hiszem, Madridban nagyobb a nyomás, mint a Unitednél. Három és fél éve vagyok itt, és úgy érzem, ez a helyzet. Mindenki arra koncentrál, hogy megnyerjük a tizedik BL-serleget. Ez némi nyugtalanságot eredményez, ami folyamatosan érezhetõ.

Gondolod, hogy a magas elvárások olykor rossz hatással vannak a játékra?
Igen, azt hiszem, túl nagy a nyomás, és ez néha képes befolyásolni minket. Ennek ellenére meg kell próbálnunk felülemelkedni rajta, és megakadályozni, hogy eljusson hozzánk, amit mondanak rólunk, különösen a médiában, ahol a Real Madrid mindennapos téma. A nap végén rajtad múlik, hogy elolvasod-e az újságokat, vagy sem. Nem hiszem, hogy sokat számít, amit a lapok írnak, szóval nem kell túldramatizálni a helyzetet.

Szerinted a rossz szezonkezdet tovább növelte a rátok nehezedõ nyomást?
Tény, hogy nem kezdtük túl jól a bajnokságot. Tudjuk, hogy a ligában most már kemény küzdelemben veszünk részt, de a futballban semmi sem lehetetlen. Keményen fogunk dolgozni, nyerni fogjuk a meccseket, és meglátjuk, mi lesz. Ráadásul ott van a Bajnokok Ligája és a Király-kupa is. Még rengeteg lehetõségünk van nyerni.

Ilyen körülmények között a BL-gyõzelem a legfontosabb cél a Madrid számára ebben az évben?
Igen, természetesen. Minden madridista akarja a tizediket, ezzel tisztában vagyunk. Tavaly nem sokkal csúsztunk le róla, ami nagyon frusztráló volt. Szerencsére idén megint lehetõségünk van, hogy tovább javítsuk a rekordot, bár az, hogy a Manchesterrel találkozunk, megnehezíti a dolgunkat. Szerintem 50-50 százalék esélye van a két csapatnak, de bízom magunkban.

Ha a Real Madrid képes rátalálni a formájára, gondolod, hogy az egész sorozatban favorit lesz?
Nincs legyõzhetetlen csapat, de amikor kijön a lépés, nagyon jók vagyunk. A Manchester United remekül kezdte az angol bajnokságot, és bõven a többiek elõtt van, de ha úgy játszunk, ahogy tudunk, megverhetjük õket. Ehhez csapatként kell hajtanunk és játszanunk, ahogy már annyiszor tettük.

A rossz bajnoki teljesítmény miatt Mourinhót is kritizálják madridi körökben. Mi a véleményed errõl?
Az emberek tiltakoznak, és ezt tiszteletben kell tartani, de azt hiszem, kicsit türelmesnek kellene lenniük vele. Számomra világos, hogy Mourinho mindig a legjobbat akarja a klubnak, és a végsõkig fog harcolni érte. Mindannyian tudjuk ezt, akik vele dolgozunk, de tiszteletben kell tartani a szurkolók véleményét. Szerintem õ a világ legjobb edzõje, nagyon tapasztalt, és mindent megnyert, amit lehet.

Elõfordul, hogy a szurkolók veled is összetûzésbe kerülnek. Mit gondolsz, miért vannak olykor viták körülötted?
Nem tudom. Nem tudom teljes bizonyossággal megválaszolni ezt a kérdést, mert én is sokszor gondolkoztam már ezen. Azok, akik ismernek, és játszottak már velem, tudják, milyen srác vagyok. Akik nem, azok azt gondolnak, amit akarnak. Képes vagyok tisztelni azokat, akik kritizálnak, mert tudom, hogy rossz kép él bennük rólam. Meg kell tanulni együtt élni ezzel, mert a kritika minden futballista életének a része, sõt, ez valójában mindenkire igaz.

Az utóbbi idõben arról is beszéltek, hogy talán klubot fogsz váltani. Látsz valami ilyesmit a jövõben?
Ki akarom tölteni a szerzõdésemet a Real Madridnál. Ebben biztos vagyok. Hogy azután mi lesz, azt még nem tudom.

Mit gondolsz, miért vagy ilyen sikeres egyéni szinten?
Szerintem a tehetségem miatt, és azért, mert hihetetlenül keményen dolgozom, hogy elérjem a céljaimat. Elég alázatosnak kell lenned ahhoz, hogy tudd, mi hiányzik a játékodból, és hogy harcolhass érte. Az egész pályafutásom során próbáltam tanulni és címeket nyerni. Ezen nem fogok változtatni.

Ráadásul volt néhány pályán kívüli örömöd is, mint például a fiad születése, ugye?
Az volt életem legszebb pillanata, nagyon büszke voltam. Nagyon boldoggá és teljessé tesz.

Szeretnéd, hogy focista legyen?
Azzal foglalkozik majd, amivel szeretne. Persze szeretném, ha az lenne, és kicsit efelé fogom terelni, de neki kell majd döntenie, és én mindenben támogatni fogom.

Mit szeretsz még csinálni a focin kívül?
Olyasmit, amire nincs idõm, amikor dolgozom, például a családommal lenni, utazni, sétálni, kosár- és teniszmeccset nézni és a fiammal lenni. Amikor elhagyom a pályát, félreteszem a focit, és inkább csak egy átlagos srác vagyok.

Elõfordul, hogy a hírnév túl sokat vesz el tõled? Szeretnéd, hogy kicsit kevesebben ismerjenek?
A futballista létnek vannak elõnyei és hátrányai. Az ember hiányolja a normális dolgokat, az olyan helyzeteket, amiket csak akkor élhetne át, ha nem lenne ismert. De én ezt a foglalkozást választottam, és az egész a csomag része. Nem bántam meg a döntésemet.

Végül, boldognak érzed magad ebben a pillanatban?
Õszintén, igen. Olyasmit csinálok, amit szeretek, amit élvezek. Tudom, milyen szerencsés vagyok.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK