2018. január 21., vasárnap

A Real Madrid több mint 100 éves történelme alatt rengeteget változott. Hogyan lett a katalán testvérpár alapította Madrid FC-ből a királyi gárda, hogyan költözött a csapat a Santiago Bernabéu (akkori nevén Chamartín) stadionba és hogyan fektették le napjaink alighanem legsikeresebb és legnépszerűbb klubjának alapjait a futball úttörői? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ történelmi írásunkból.

A klubalapítás évei

1902-ben a Foot-ball Sky nevű madridi sportegyesület játékosai úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új klubot Madrid Foot-ball Club néven - bár ezt  pár éves késéssel tették meg közvetlen riválisaikkal szemben. Március 6-án be is jegyezték az egyesületet, amely első ülésén eldöntötte, hogy külső stílusjegyeit a kor meghatározó csapatáról, a London Corinthiansról mintázzák. Három nappal később a Plaza de Toroson megtartották a debütáló mérkőzést, ahol a csapat tagjai mérték össze erejüket egymással. Alig két hét telt el, és a Madrid FC máris megtalálta első trénerét Arthur Johnson személyében, aki március 22-én a Heraldo de Sport című madridi lapban a jó futballista kritériumairól írt.

Klubalapítás

Április 15-én a klub alapszabályának benyújtása mellett engedélyt kértek egy XIII. Alfonz király megkoronázásának tiszteletére tartott futballtorna megrendezésére. A kupa – melyet manapság mindenki Copa del Rey néven ismer – a Concurso Madrid nevet kapta, és a Madrid FC mellett a New Foot-ball de Madrid, a Club Vizcaya de Bilbao (későbbi tornagyőztes), az FC Barcelona, valamint a Club Espanyol vettek részt. Az első Madrid–Barca párharcot a katalánok nyerték 3–1-re, így a madridiak végül a bronzmeccsen vigasztalódhattak az Espanyol legyőzésével. Egy évvel később a Madrid FC már döntőbe jutott, azonban alulmaradt az Athletic Bilbaóval szemben. A csapat 1905-ben érte el első tornagyőzelmét, majd ezt a sikert még sorban háromszor meg is ismételte.

A Királyi Gárda

1909-től kezdve az egyesület havi ezer pezetáért bérbe vette az O’Donnell stadiont, amely 1923-ig szolgált a Madrid FC otthonaként. 1912-ben 17 évesen csatlakozott a klubhoz egy bizonyos Santiago Bernabéu, ám első saját, csapata ötödik kupájáig egészen 1917-ig kellett várnia. XIII. Alfonz 1920. június 29-én engedélyezte a klubnak a királyi címer és név használatát, a Madrid FC pedig Real Madridra módosította a nevét. Ez évben kezdődött meg a nemzetközi kapcsolatok kiépítése is, a csapat Portugáliában és Olaszországban is pályára lépett.

1923-ban a klub új helyre, a Ciudad Lienalba költözött, ahol a nyitómérkőzésen 2–0 arányban verték meg a Racing Irún sztárcsapatát. Ez a stadion csak egy évig szolgálta az egyesületet. Ezután a Chamartín Stadion vált az egyesület új otthonává. A stadion avatásán a Real Madrid 8000 néző előtt 3–2-es győzelmet aratott a Newcastle United ellen.

Indul a spanyol liga

1928-ban létrehozták a Primera División elnevezésű spanyol bajnokságot, melyben 10 csapat vett részt. A Királyi Gárda már majdnem az első alkalommal elhódította a trófeát, azonban az utolsó fordulóban az Athletic Bilbao ellen elszenvedett vereség következtében az FC Barcelona állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 1929-ben Bernabéu már titkárként dolgozott a klubnál, munkája során pedig több sztárjátékost is a habfehérekhez csábított. A legnagyobb igazolás egyértelműen Ricardo Zamora volt, akiért Santiago Bernabéu százötvenezer pezetát sem sajnált.

Zamora
Zamora

A Real 1932-ben zsebelte be első bajnoki címét, ekkor veretlenül zárták az idényt, 18 meccs alatt pedig mindössze 15 gólt kapott. Egy évvel később ismételten bajnoki címet ünnepelhettek a fővárosiak, míg 1934-ben kupagyőzelmet arattak. Egy sikertelen év után Zamora búcsúmeccsén a Real Madrid legyőzte a Barcelonát, ezzel pedig újabb kupát nyertek meg.

A jövő megalapozása

1936-tól ’39-ig a spanyol polgárháború miatt semmilyen sporteseményt nem szerveztek. Az egyesület is megszenvedte a belpolitikai viszályt, hiszen a polgárháború a csapat mellett a stadiont is lerombolta. 1943-ban a Real Madrid 11-1-re verte az ősi riválist, azonban a negyvenes években két spanyol kupa győzelmen kívül szezonszintű sikert nem könyvelhetett el, ez évben például csak tízedik lett. Ugyanebben az évben ülhetett be az elnöki székbe Santiago Bernabéu is, aki megkezdte a csapat és az új stadion építését.

Bernabéu még játékosként
Bernabéu még játékosként

A Nuevo Chamartín 1947-re készült el, és a legkorszerűbb stadionná vált, a Santiago Bernabéu nevet azonban csak tíz évvel később vette fel. Az elnök újfajta igazoláspolitikájával ismételten sztárjátékosokat igazolt, a Királyi Gárda pedig hatalmas népszerűségnek örvendett és tömegeket mozgatott meg. Ennek ellenére Bernabéu munkájának gyümölcse regnálása első évtizedében még nem érett be, mégis lefektette az alapjait egy olyan sportprojektnek, amely a következő ötven év alatt a világ legsikeresebb, legjobb klubcsapataként pozícionálta a Real Madridot.

Forrás: Dévényi Zoltán, Harmos Zoltán: Real Madrid (A világ leghíresebb futballklubjai sorozat)


Tabella