Taktikai szemmel: Athletic Bilbao – Real Madrid (1-1)

A Real Madrid a spanyol bajnokság 4. fordulójában az Athletic Bilbao otthonába látogatott, ahonnan egyáltalán nem könnyű elhozni a győzelemért járó 3 pontot, így alapvetően egy nehéz meccsnek ígérkezett az összecsapás. A csapat végül nem is tudott győzelemmel távozni Bilbaóból, a kevésbé hatékony teljesítmény okainak jártunk így utána.

Kezdő

A kapuban ezúttal is Courtois kapott helyet, előtte a már megszokott négyes igyekezett védeni a belga a kapuját, így nem volt ebben az összetételben semmi meglepetés. A középpálya összeállítása már más tészta, ahol a Modrić-Kroos-Ceballos trió kezdett, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy Casemiro, azaz klasszikus szűrő nélkül indul neki a meccsnek a Real. Az utóbbi pár meccs képe felvetette azt a kérdést, hogy a brazilnak szükséges-e minden mérkőzésen játszania, hasznos tud-e lenni minden esetben. A konklúzió az, hogy Casemiro azokon a meccseken inkább hátráltatja a támadásokat, amikor az ellenfél nem feltétlen képvisel olyan játékerőt, ami komoly kihívás elé állítja a Real Madrid középpályás védekezését. A San Mamésben viszont egyáltalán nem ez a helyzet, évek óta vért izzad a Madrid ezen a pályán. Úgy gondolom, hiba volt Casemirót pont ezen a meccsen a padon hagyni, legyen annak akármilyen oka. A támadóhármas nem változott az elmúlt mérkőzésekhez képest, így a válogatott szünetről igen jó formában visszatérő Asensio mellett Karim Benzema és Gareth Bale rohamozta a baszkok kapuját.

Egyértelműen látszódott már az első percekben is, hogy ez bizony nem olyan meccs lesz, mint az előzőek. A Bilbao erősen kezdett, magas és intenzív letámadásokat alkalmazva, amivel meg is gyűlt a madridiak gondja.

A bilbaói gól előtt nem sokkal a Real Madrid próbálja kihozni a labdát saját térfeléről, ami közel sem tűnik egyszerű feladatnak. A baszkok teljesen lezárják a területeket, szinte az összes megjátszható madridi mellett áll egy játékos, így nagyon leszűkülnek Kroos lehetőségei. Végül Marcelóhoz kerül majd a labda a bal szélen, aki nem tudja hatékonyan megjátszani előre a játékszert. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a Real többször igen lassan váltott át védekezésből támadásba, sokszor egyszerűen lassan értek fel a szélsők a támadással, ami ugyancsak azt eredményezte, hogy kevés opció volt a labda megjátszására az ellenfél térfelén.


Casemiro hiányában Kroos a letámadás során is sokkal mélyebben helyezkedik, mint Ceballos és Modric, akik intenzíven presszingelnek a hazaiak térfelén, és próbálnak labdát szerezni. A német középpályás védekező teljesítménye már évek óta vita tárgyát képezi, ebben a szerepkörben egyszerűen nem képes megfelelő teljesítményre. Ezúttal is akadtak olyan pillanatok, amikor nem igazán igyekezett visszazárni egy-egy bilbaói támadás során, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem is ez a fő feladata Kroosnak.

Sebezhetőség

A védelem teljesítménye felemás volt, ugyanis a baszkok egyik alapvető szándéka az volt, hogy Iñaki Williamsnek olyan labdákat adjanak, hogy aztán futásban megverje a madridi védelmet. Ezt jól kezelték Ramosék, a kapitány, valamint Varane is nagyon jól helyezkedett ahhoz, hogy ezeket a passzokat semlegesítsék. Ugyan Ramos több szituációban is ejtett kellemetlen hibákat, de Marcelo oldalán volt a legsebezhetőbb a védelem: a brazil és Ramos közötti úgynevezett half space-t nem tudta hatékonyan levédekezni a csapat, ebből született a hazaiak találata is.

Ahogy a jobb szélre kikerül a labda, Williams máris befut üres területre Marcelóék mögé, majd miután nem kapja meg a játékszert befut középre. Míg Marcelo a labdás emberre koncentrál, Ramos teljesen bealszik, a mögötte befutó játékos pedig szinte zavartalanul teheti középre a labdát, ahol már Muniainnak csak be kell pofoznia közelről.

Lehetőségek

Ha a gólszerzési lehetőségeket vizsgáljuk, akkor azt lehet azért mondani, hogy a Madridnak voltak nagyobb helyzetei, habár nem mutat akkor különbséget az xG statisztika. Ez alapján Sergio Ramos lehetősége volt a legnagyobb helyzet Bale szabadrúgása után (0,63) – ami könnyen lehet, hogy les is volt –, majd következett a gólt érő szituáció, amely során Kroos gyönyörű kiugratása után Bale varázsolta Isco fejére a labdát (0,49). Sergio Ramos egész pályát átívelő indítása után Asensio lehetősége (0,29) is gólt ért volna, a baszkok hálóőre azonban itt is jó ütemben mozdult ki kapujából.

Kis kitekintő: a fenti diagram azt mutatja meg, hogy összesen mekkora xG mutatóval rendelkezett a lefújást követően a csapat az egyes mérkőzések során. A Girona és a Leganés ellen mind 4-4 gólt sikerült összehozni, a Getafe elleni kissé enerváltabb játék végül 2 találatot eredményezett, de a Bilbao elleni mutató eddig az egyetlen, ami negatív irányban mutat el az eddigiektől – tehát a szerzett gólok száma kevesebb, mint az xG, azaz a csapat bőven nem használta ki a támadásaiban rejlő potenciált.

Merre vagy, Mariano?

Az a helyzet, hogy hozott a vezetőség egy bizonyítani akaró, rendkívül agilis és lelkes csatárt, aki még egy percet sem kapott Julen Lopeteguitől. Nyilván nem arról van szó, hogy hónapok óta jegelve van Mariano, de egyszerűen számomra érthetetlen, hogy az ilyen meccseken, amikor tényleg ütni, vágni és küzdeni kéne egy centernek, miért nem kap lehetőséget? Benzema jó formában van, de ezen a mérkőzésen nem igazán találta önmagát, a találkozó utolsó részében nyugodtan le lehetett volna cserélni. A többi cserével kapcsolatban: Ceballos lehozatala kötelező feladat volt, hogy stabilizálja a középpályát a Real Madrid, a Luka Modric-Isco cserét azóta se fejtettem meg. Nyilván a horvát nem volt annyira éles, mint kellett volna, de nálam Asensio sokkal haloványabb teljesítményt nyújtott, a második játékrészben a nevét is alig hallottam. A másik szélen Gareth Bale sem volt túlságosan kiemelkedő, a helyére felhozott, teljesen formán kívül játszó Lucas Vázquez pedig semmit nem tudott lendíteni a csapat szélsőjátékán. Mariano is jöhetett volna simán, úgy pedig Benzema húzodhatott volna szélre esetleg, de ezek már csak utólagos okoskodások, mindenesetre véleményem szerintem ezúttal gyengén cserélt a mester.

Alapvetően egyáltalán nem produkált rossz játékot a Real Madrid, sőt, egyszerűen ez már egy olyan meccs volt, ahol komolyabb ellenállásba ütközött a csapat. Ennek következtében több olyan kisebb (néhol nagyobb) hiba is megmutatkozott, amit le kell vetkőznie Lopetegui alakulatának, ugyanis ezzel a döntetlennel már 2 pontos a madridiak hátránya a Barcelonával szemben. Nyilván, nagyon a bajnokság elején járunk, de ezeket a mérkőzéseket ki kell izzadni, ha nyomás alatt akarja tartani a katalánokat. Mindenesetre sokat nem rágódhatnak ezen Modricék, ugyanis szerdán már a Roma ellen kell bizonyítania a Bajnokok Ligájában a címvédőnek.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK