Lopetegui, az ideális Zidane-utód

A Madrid új edzője elődjéhez hasonlóan a klub játékosa volt, edzette a Castillát és az öltöző vezéregyéniségeinek (pl. Sergio Ramos) tisztelete övezi.

A Real Madrid döntése, miszerint Zinédine Zidane-t Julen Lopetegui váltja a Real Madrid kispadján azt mutatja, hogy a klubvezetés egy olyan edzőnek szavazott bizalmat, aki hasonló típusú szakember, mint francia elődje. Korábban a csapat játékosa volt, tisztelik a csapat idősebb játékosai, mint például Sergio Ramos, aki a spanyol válogatott kapitánya, és aki ugyanezt a szerepet fogja betölteni az edző irányítása alatt a klubcsapatában is a világbajnokságot követően.

Lopetegui, aki eredendően kapus volt, a Real Sociedad akadémiáján nevelkedett, de 1985-ben a Real Madridhoz igazolt, ahol a Castilla berkein belül kezdte meg pályafutását. Miután kölcsönben töltött némi időt a Las Palmasnál, 1989-ben bemutatkozhatott az első csapatban John Toshack kezei alatt, de nem sikerült Francisco Buyót kiszorítania a kezdőből, és mindösszesen egyetlen fellépése volt, egy 3-3-as döntetlen az Atlético Madrid ellen.

Lopetegui

A Logroñésben töltött három figyelemreméltó év után a Barcelonához igazolt, ahol második számú kapusként számoltak vele. Ezt követte karrierje csúcsa a Rayo Vallecano együttesében, ahol a 2000-2001-es idényben az UEFA-kupában eljutott a negyeddöntőig.

Edzői pályáját is itt kezdte meg 37 évesen, de azonnal megismerkedhetett az edzői pálya kegyetlen világával, és tíz mérkőzés után menesztették. Később visszatért a Real Madridhoz, ahol Ramón Calderón megfigyelő csapatának vezetőjeként dolgozott, majd 2008-ban átvette a Castilla irányítását.

Egy madridi utánpótlásnál töltött év után megkezdődött a szakember hosszú távú kapcsolata a spanyol szövetséggel. 2010-től 2013-ig az U19-es csapatot irányította, mellyel 2012-ben Európa-bajnokságot nyert, egy évvel később megismételte ezt a teljesítményt az U21-esekkel. Ekkor mondták róla először, hogy Vicente del Bosque utódja lesz, mivel egy olyan aranygenerációt rakott össze, amelynek olyan tagjai voltak, mint Isco, Morata, Koke és Thiago.

Lopetegui visszatérése a klubfutballhoz keserédesre sikeredett. A 2014-2015-ös Bajnokok Ligája sorozat negyeddöntőéig vezette a Porto együttesét, de a hazai sorozatokban nem tudott címet nyerni. 2016 januárjában, miután a csapat a bajnokságban a harmadik helyen állt, a Bajnokok Ligájától pedig a csoportkörben búcsúzott, elküldték.

Amikor Del Bosque lemondott a spanyol nemzeti csapat éléről 2016 júliusában, Lopetegui átvette a csapatot, és esélyesként vezette ki a válogatottat az oroszországi tornára, miután kilenc győzelmet és egy döntetlent, harminchat lőtt és három kapott gólt számláltak.

Lopetegui, Isco és Ramos

A Bernabéu ideális Zidane-utódot lát Lopeteguiben, akinek kiváló kapcsolata van Ramosszal, hatással van Isco, Asensio és Lucas Vázquez karrierjére, akik a világbajnoki keret tagjai, illetve Nachóéra is, akit már azelőtt kedvenceként tartottak számon, hogy Madridban állandó játéklehetőséghez jutott volna.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK