Klopp: Zidane játékosként és edzőként egyformán briliáns

A Bajnokok Ligája döntője előtt a Liverpool edzője is válaszolt az újságírói kérdésekre.

Öt évvel ezelőtt ugyanebben a helyzetben volt a Dortmunddal. Mik a hasonlóságok és a különbségek?

Óriási különbségek vannak. A BL-döntő hatalmas jelentőségű meccs, edzőként rengeteg feladatot generál, de a legfontosabb az, hogy nyugodt és magabiztos légy, illetve higgy a sikerben. Sokkal izgatottabb voltam a Dortmund edzőjeként, akkor még el sem tudtam képzelni, hogy ilyen dolog megtörténhet velem. A BL-döntőbe eljutni nagyon nehéz, nekünk pedig ott volt az az életben egyszer adódó alkalom. Nagyszerű meccset játszottunk. Ezután tudtam, hogy újra el akarok jutni ide. Eltartott egy darabig, de azért vagyok itt, mert a játékosaimtól megkaptam az esélyt. A játékosok megérdemlik, hogy itt legyenek, én pedig nagyon büszke vagyok rájuk.

Klopp

Néhányan azt mondják, hogy Zidane-nak nincsenek meg a szükséges taktikai ismeretei. Mit gondol erről?

Néhányan azt gondolják, hogy Zidane nem rendelkezik a megfelelő tudással, de néhányan azt gondolják, hogy én sem. Vicces lenne, ha két olyan edző csapata lenne a BL-döntőben, akik semmit nem tudnak a taktikáról. Zidane játékosként a valaha volt öt legjobb futballista között volt. Három éve, amióta én a Liverpoolnál vagyok, ő pedig a Real Madridnál, ez a harmadik lehetőség számára a BL megnyerésére. Ezt előtte senki nem tudta megtenni. Mindkét szerepben briliáns, a játékosai pedig úgy működnek, mint egy svájci óra. Sokszor láttam játszani a csapatát, fantasztikusan játszanak. Szervezettek, ha arra van szükség, káosz van, ha épp arra. Mindannyian világklasszis játékosok, de a fociban mindig van esélye a másik csapatnak is. Zidane mindig egy harcos volt. Marseille-ben nőtt fel, karrierje során igazi harcosnak kellett lennie, játékosként pedig mindenkinél jobb volt, de még mindig harcos. Láttam az arcát, amikor megkérdezték tőle a Liverpool és a Real Madrid sikeréhségéről, és aki ezt kérdezte, felidegesítette őt. Teljesen más életünk van, de meg kell tennünk, amiért fizetnek minket.

Miben jelenthet majd különbséget a Real Madrid tapasztalata?

Nem tudom, mivel nem vittem véghez azt, amit ők. A mérkőzés előtti másodpercekben magabiztosak lesznek, de ez nem számít, hiszen ez még csak a kezdet. Nagyon erősek, de ellenünk még nem játszottak. Mi vagyunk a Liverpool, sokat fejlődtünk, a DNS-ünkben van, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez. Azért vagyunk itt, mert mi vagyunk a Liverpool, a miénk volt a legkivételesebb menetelés a BL-ben, mi lőttük a legtöbb gólt, nagyszerű eredményeket értünk el idegenben is. A tapasztalatuk előny, de egy meccsen ez nem mindig segít. Meg kell nehezítenünk a dolgukat. A taktika azért van, hogy egy jobb ellenfelet a saját szintedre tudj hozni és legyőzd.

Az első Liverpool trénereként adott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha a többi csapattal egy szinten lennének, akkor kivégezné őket. Változott ez a filozófia azóta, hogy itt van?

Talán jobb szó az, hogy kényelmetlenné tenném nekik a meccseket. Sosem gondolkodtam a filozófiámon. Mindig csak a következő meccs érdekelt. Folyamatosan alkalmazkodtunk, mindig magasabb szintre léptünk annak megfelelően, ahogy a játékosok bírták. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a futball, amit játszunk, a lehető legjobb a sikerek eléréséhez, a döntőben pedig alkalmazkodni fogunk a Real Madrid szintjéhez és tudásához. Most az a fontos, hogy teljesen felkészülten menjünk a meccsre. Sok időnk már nincs, de a mérkőzésen meg fogjuk mutatni, hogy mit tudunk róluk. Nagyon hiszek abban, hogy a saját erősségeidre kell támaszkodnod, majd alkalmazkodnod kell az aktuális ellenfélhez.

Mi a Liverpool legfontosabb erőssége?

A szellemiség, amit az idény során kialakítottunk. Kilenc hónapja egy jó csapat voltunk, de most a srácok már készen állnak igazán nagy dolgokra is. Álmodoztunk arról, hogy bejutunk a döntőbe, a teljesítményünknek köszönhetően pedig ez az álom valóra is vált.

Klopp

Salah szünetelteti a Ramadánt? Megtörheti a Ronaldo – Messi Aranylabda-hegemóniát?

A vallás magánügy, nincs mit mondanom erről. Rendben lesz, tökéletes állapotban van. Egyetlen edzőt sem érdekel a Messivel vagy Ronaldóval való összehasonlítás. Mindketten megérdemlik a dicséretet, hihetetlen szintet képviselnek, azt pedig majd meglátjuk, hogy Salah is elérhet-e oda. A potenciál megvan benne. Ebben az idényben kivételesen teljesített, a következő években pedig meglátjuk, hogy tud-e még ennél is többet tenni. Messi és Ronaldo az elmúlt tíz év legkiegyensúlyozottabb teljesítményét mutatták be, ráadásul hihetetlenül magas szinten.

Az edzők feladata az, hogy levegyék a nyomást a játékosokról. Egyetért ezzel az állítással?

Semmi különöset nem csináltam ezen a héten. Volt egy megegyezésünk, hogy a vereségekért én vagyok a felelős, ők pedig minden másért. Dolgozunk azokon a dolgokon, amikben jók vagyunk, de a fő üzenet az, hogy ezt azért csináljuk, hogy a meccseken használni is tudjuk ezeket. Készen kell állni a nagy pillanatokra. A legtöbb játékos ideges lesz, ami normális, de ha elhangzik a kezdősípszó, akkor indulhat a játék. A lényeg, hogy megpróbáljuk a lehető legnormálisabban kezelni a meccseket.

A Real Madrid kispadja lenyűgöző. Egy nagy iramú mérkőzésen hogy tudnak versenyezni egy gyengébb paddal?

Ezt csináltuk az egész idényben, nagyszerű padunk van. Ez nem az összehasonlítgatásról szól, elégedettek vagyunk azzal, amink van. A játékosaink folyamatosan tértek vissza a sérülésekből, így ez most a legjobb kispadunk az elmúlt időszakból. Jobb helyzetben vagyunk, mint néhány héttel ezelőtt. A közelmúltban nem igazán voltak változtatási lehetőségeink. Frissek vagyunk, amennyire csak lehet. Egy döntőbe eljutni és azt megnyerni szerencse nélkül nem megy. Készen kell állnunk bármilyen kihívásra. Teljesen elégedettek vagyunk a lehetőségeinkkel. Lehet, hogy néhány klubnak vannak jobbak, de ők nincsenek itt a döntőben. Mi a saját módszerünkkel jutottunk el ide, és így akarunk nyerni.

Forrás: LiverpoolFC
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK