Zidane: Ez lehet az eddigi legnehezebb döntőnk

Zinédine Zidane az UEFA kérésére egy, a klub hivatalos honlapján is közzétett interjúban fejtette ki véleményét a szombati döntővel kapcsolatosan.

Beszéljünk egy kicsit a Real Madrid és a Bajnokok Ligája kapcsolatáról. Mit jelent ez a sorozat a klub és a szurkolók számára?
Van valami különleges a Bajnokok Ligájában a klub és a versenysorozat történetéből adódóan. Ez magával ragadja a szurkolókat is, akik szintén különleges fontosságot tulajdonítanak a BL-nek. Ez a klub nyerte meg a legtöbbször a Bajnokok Ligáját, épp ezért annyira jelentős számunkra.

Ez a kapcsolat nagyobb nyomást helyez a csapatra, vagy emiatt épp otthon érzi magát a Real Madrid a Bajnokok Ligájában?
Ez egy nagyon nehéz versenysorozat, ami óriási nyomással jár. Nagyon keményen kell dolgoznod, ha el akarod érni a döntőt, óriási a verseny az út során. Ha a mérkőzések intenzitását és a csapatok eltökéltségét vesszük figyelembe, kijelenthetjük, hogy egy nagyon kemény sorozatról beszélünk. A nyomás mindig ott lesz a levegőben. Igaz, hogy a közelmúltban négyszer is a döntőbe jutottunk, de ez nem jelenti azt, hogy a sorozat könnyű lenne.

Mit lehet elmondani a Real Madrid idei BL-szezonjáról, illetve milyen volt a csapat döntőig vezető útja?
Nagyon jó BL-idényt fut a csapat, erősebbek vagyunk, sikerült előre lépni. Nehéz idők vannak mögöttünk a bajnokságban, de nagyon kiegyensúlyozottan teljesítettünk a Bajnokok Ligájában. Ez az, amire szükség van a sorozatban. Az ilyen nagy tornákon kiegyensúlyozottnak kell lenned, ahogy minden egyes mérkőzésen is. Ez jellemzett minket a döntőig vezető úton, folyamatosan nehezebb ellenfelekkel szemben is. A legjobb 16 között a PSG-vel csaptunk össze, a negyeddöntőben a Juventusszal, míg az elődöntőben a Bayern Münchennel. Nem volt könnyű, de végül sikerült.

Mesélnél egy kicsit a kieséses szakaszról? Mennyire volt nehéz legyőzni a felsorolt ellenfeleket?
Csak akkor juthatunk el idáig, ha a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk a pályán. Még a legnehezebb pillanatokban is képesek voltunk jól teljesíteni, pedig egy ilyen sorozatban bőven akadnak nehéz momentumok. A francia, az olasz és a német bajnok ellen is játszottunk, ez pedig sok mindent elárul.

Ami a kijevi döntőt illeti, milyen kihívások várnak rád és a csapatra, ha a Liverpoolra gondolsz?
Ez lehet az eddigi legnehezebb döntőnk. Nyilvánvalóan nem úgy tekintünk a Liverpoolra, mintha gyengébbek lennének a korábbi ellenfeleinknél, hiszen ez közel sincs így. Teljesen jogosan jutottak a döntőbe, csakis a teljesítményüknek köszönhetik ezt, hiszen jól játszottak és Európa legjobb csapatait búcsúztatták. Eltelt némi idő azóta, hogy utoljára a döntőben voltak, de a klub nagyszerű történelemmel rendelkezik, jól tudják, miként kell játszani az ilyen mérkőzéseken. A játék minden elemében a maximumot kell nyújtanunk, nem csak fizikálisan. Egy angol csapatról beszélünk, akik egy percig sem fogják feladni a harcot. A Liverpool nem csak a játékosok fizikai erősségére épít, hiszen ez a csapat nagyon erős technikailag, és nagyszerű, valamint rendkívül gyors labdarúgók alkotják a keretet.

Említetted a játék fizikai aspektusát, valamint az egyéni teljesítményt is, de mit gondolsz, mi a Liverpool legnagyobb erénye?
Minden megvan a csapatban, de ha egyetlen dolgot kellene kiemelnem, akkor a támadóhármasukat mondanám. Három különböző játékosról van szó, akik nagyon jól teljesítettek egymás mellet az idény egésze során, és rengeteg gólt lőttek.

Sorozatban harmadszor nyerheted meg a Bajnokok Ligáját. Mit jelent ez számodra?
Ez olyasvalami, amin nem szoktam gondolkodni. Csak a döntő lebeg a szemem előtt, amit le kell játszani. Nem úgy tekintünk erre a meccsre, mint a triplázás lehetőségére, hanem úgy, mintha ez lenne a legelső. Nem helyezhetünk még nagyobb nyomást a saját vállunkra. Egyetlen feladatunk van: a lehető legjobban kell játszanunk, a legmagasabb szinten.

Zsinórban harmadjára jutottatok a sorozat döntőjébe, erre legutóbb 1996 és 1998 között volt példa, akkor a Juventus tette meg ugyanez. Van valami különleges dolog, ami szükséges ahhoz, hogy évről évre sikeres maradjon egy csapat?
A kemény munka és a kitartás. A Real Madridban mindig a világ legjobbjai játszottak, így megvan a csapatban a kellő minőség, ami ha megfelelő koncentrációval párosul, akkor bármit el tudunk érni. Egy feladatunk maradt: a megfelelő módon kell befejeznünk a munkát.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK