Egytől egyig: PSG – Real Madrid (1-2)

Könnyed, továbbjutást érő győzelemmel zárult a csapat párizsi kiruccanása. Mi ezúttal is értékeltünk.

Csapatok

Paris Saint-Germain (6)
Megleptek, de nem pozitív értelemben. Őszintén szólva sokkal többet vártam tőlük. Neymar kiesése komoly érvágás számukra, ez tisztán látszott, ugyanakkor az is egyértelműen átjött, hogy nem tudtak mit kezdeni a Real Madrid nagyszerű, taktikus, higgadt játékával. A támadóhármast sikerült teljesen leradírozni a pályáról – Cavani azért néha életjelet adott magáról néhány igen szimpatikus megmozdulással és gesztussal – és középen is abszolút leiskolázta őket ellenfelük. A kritikus pillanatokban mindig érezhető volt, hogy mennyivel rutinosabb csapat a Real Madrid, ez pedig egyértelműen főszerepet játszott a párharc végkimenetelében is. Tényleg igaz a mondás, miszerint pénzért nem lehet mindent megvenni.
Az olvasók pontszáma: 4,5

Real Madrid (10)
Egyszerűen nem tudnék kevesebbet adni a csapatnak egy ilyen produkció után, és ezt nem csak az érzelmek mondatják velem. Így játszik ésszel egy büszke bajnok. A 90 perc során egy pillanatig sem kételkedhetett senki, hogy melyik a jobb csapat. A srácok a mérkőzésre szabott taktikának minden elemét tökéletesen valósították meg a pályán, csak nagyon kevés hibát vétve. A védelem – és a kollektív védőmunka – ebben az idényben egyetlen alkalommal sem teljesített még ilyen magas szinten, a felforgatott középpálya magabiztosan és rendkívül pontosan tette a dolgát, a támadók pedig igyekeztek élni minden egyes lehetőséggel. Apropó, támadások – amennyire szervezett volt védekezésben a csapat, legalább annyira okosan kivitelezett támadásokat láthattunk, a végletekig ügyelve arra, hogy egy esetleges kontrából nehogy baj legyen. Amikor kellett, volt visszapassz, kivártak a srácok – persze ehhez kellett az az előny is, amivel a Real Madrid érkezhetett a mérkőzésre –, és tényleg rendkívül okosan építkeztek. Nagyon örülök, hogy nem csak üres szavak voltak azok a sorok, amiket a játékosok a közösségi médiában közzétettek, itt most tényleg mindenki odatette magát. Hát lehet ennél szebb születésnapot kívánni? Így kell ezt, még legalább öt ilyen mérkőzést a Bajnokok Ligájában!
Az olvasók pontszáma: 8,5

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Sergio Ramos (10)
Többen is megérdemelték volna a legjobban teljesítő játékosnak járó képzeletbeli díjat, de a kulcsfontosságú pillanatokban bemutatott mentéseinek köszönhetően számomra Ramos produkciója volt a legemlékezetesebb. Ismét bebizonyosodott, hogy a „nem tud védekezni” frázisban nagyjából annyi igazság van, mint abban, hogy Kroos csak alibizni jár fel a pályára (értsd: minimális). Minden további nélkül ott van a világ legjobb belső védői között, de ha közelebbről is megvizsgáljuk a klubcsapatában és a spanyol válogatottban betöltött szerepét, a trófeavitrinjének tartalmát, a címek elhódításában játszott szerepét, esetleg a támadásokhoz hozzáadott extráját, akkor nagyon hamar rájöhetünk, hogy ő nem csak egy a sok közül, hanem a futballtörténelem egyik legnagyobbja, védőként és kapitányként egyaránt. És ezen az sem fog változtatni, ha hétvégén ismét kiállíttatja magát.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Keylor Navas (8,5)
Ezúttal – szerencsére – nem volt szükség extraklasszis teljesítményre tőle, de a rá háruló feladatokat nagyszerűen és kellő magabiztossággal oldotta meg. Volt néhány igazán fontos védése, még akkor is, ha azokhoz nem volsz szükség macskareflexekre. A kapott gólról pedig végképp nem tehetett. 
Az olvasók pontszáma: 8,1

Dani Carvajal (9)
Néhány megmosolyogtató mozdulattól eltekintve ez bizony ízig-vérig a cardiffi Carvajal volt, aki talán most először tért vissza közénk a szezonban. A védelemben ellentmondást nem tűrően tette a dolgát, nem is akárhogyan: 7 szerelés, 5 közbeavatkozás és 1 tisztázás, de a támadások során nyújtott teljesítménye miatt sem kell szégyenkeznie.
Az olvasók pontszáma: 8

Raphaël Varane (9)
Ahogy említettem, a nagy mentéseket inkább Ramos mutatta be, de remekül kiegészítették egymást francia kollégájával, aki elsősorban a tisztázásokban és a labdák pontos megjátszásában jeleskedett, na meg a fejjátékban. Számomra nem lehet kérdés, hogy az ő duójuk a világ legjobbja.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Marcelo (9,5)
Kifogástalan teljesítmény a braziltól, aki csak azért nem kapott maximális pontszámot, mert Mbappé gyorsasága azért okozott neki némi problémát a szélen. Rengeteg párharcot megnyert, a kulcspasszok kiosztásában sem fukarkodott, az Asensióval alkotott párosa pedig félelmetesen jól funkcionált.
Az olvasók pontszáma: 8,2

Casemiro (10)
Megmondom őszintén, először kicsit féltem a Casemiro-Kova kettőstől, nem voltam biztos benne, hogy elbírják ezt a terhet – noha őket vártam a kezdőbe –, ám szerencsére tökéletesen rám cáfoltak. A brazil meg végképp. Én imádom Casemirót, minden butaságával és gyengeségével együtt. Ő tipikusan az a futballista, akinek nem szorult ész és zsenialitás a lábaiba, viszont óriási szívvel áldotta őt meg az ég. A szívét pedig most is kint hagyta a pályán. A védekező munkája szinte tökéletes volt, kiválóan szűrt, és nagy örömömre a megszerzett labdákat sem szórta el, ezúttal nem lehetett zavarba hozni. 98,3 százalékos passzmutatóval hagyta el a pályát, és ő volt az egyik legtöbbet passzoló madridi. A góljához szerencse is kellett ugyan, az viszont nem lehet véletlen, hogy a mi Caselelénk egy újabb nagy mérkőzésen vált főszereplővé. Vannak meccsek, amikor nyugodt szívvel kihagynám a csapatból, ilyenkor viszont nem hiányozhat. Le a kalappal.
Az olvasók pontszáma: 8,8

Mateo Kovačić (10)
Lelkiismeret furdalás nélkül vésem be a 10 pontot neki is. Elképesztő mennyiségű munkát rakott bele ebbe a meccsbe, nem tudom, hogy hány tüdő lapulhat a mellkasa mögött. Hatalmas energiákat mozgósított védekezésben, mindenhol ott volt, a mélységből meginduló Di Mariát és Mbappét rendre leszedte a pályáról, aztán ha végre nála volt a bogyó, nem volt olyan organizmus a pályán, ami meg tudta volna állítani. Az a helyzet, hogy Mateo szép csendben klasszis játékossá fog érni, és egyáltalán nem aggódom a középpályánk jövője miatt.
Az olvasók pontszáma: 7,9

Lucas Vázquez (9)
A „nem Real Madrid szintű Lucas” ezúttal sem okozott csalódást. Harcossága és munkamorálja miatt a PSG-nek momentumai is alig voltak a madridi jobb oldalon, a statisztikájából (1 assziszt, 5 kulcspassz) pedig világosan kiolvasható, hogy a támadásokhoz sem csak az elrontott megindulásait tudta hozzátenni. Aranyat ér ez a srác. Keményen megdolgozott minden egyes játékpercért, amit tegnap a pályán tölthetett, nagyon megérdemelte. 
Az olvasók pontszáma: 8,4

Marco Asensio (8,5)
Az már a mérkőzés első perceiben is látszott, hogy az energiát nagyrészt a fegyelmezett védekezés emészti fel. Újra és újra örömmel realizálom, hogy egyáltalán nem büdös neki a munka, sok más felkapott fiatallal ellentétben. A bombák ezúttal elmaradtak, de az a passz, amit Lucasnak azott az első madridi gól előtt, bebőrözve Dani Alvest… Ráadásul az egész akció azzal indult, hogy ő szerzett labdát a középpályán. Félelmetes a srác. Abszolút korrekt meccs volt a spanyoltól.
Az olvasók pontszáma: 8,6

Cristiano Ronaldo (10)
A portugál ismét  bebizonyította, hogy nagyon is sok keresnivalója van a Real Madrid gálakezdőjében. Úgy tűnik, a Bajnokok Ligája már teljes egészében az ő játszótere lett, ahol gyermeki könnyedséggel termeli a gólokat. Azért érdemes elgondolkozni rajta, hogy más labdarúgók (olyanok is, akik pályafutások korábbi szakaszaiban klasszisnak számítottak) hol tartottak 33 évesen, és hol tart most Ronaldo. Több szóra nincs is szükség.
Az olvasók pontszáma: 9,1

Karim Benzema (5)
Karim mester kapu előtti nihilizmusa talán már senkit sem lep meg, de ezúttal a mezőnymunkáját sem éreztem olyan kiemelkedőnek, mint a csapat előző bajnoki mérkőzésein. Mindenesetre azt azért nem mondanám, hogy lefelé lógott ki, de ő volt a kezdőcsapat leggyengébben teljesítő tagja.
Az olvasók pontszáma: 5,7

Cserejátékosok

Toni Kroos (7)
Tökéletesen elvégezte a Zidane által rá bízott feladatokat. Beállása után egyetlen percig sem okozott problémát a labda megtartása.

Gareth Bale (5)
Egyetlen lövését leszámítva nem nyújtott emlékezetes teljesítményt.
Az olvasók pontszáma: 7

Isco (7)
Remekül szállt be a spanyol. A labdától ezúttal gyorsan szabadult, ennek köszönhetően pedig több veszélyes helyzetet is kialakított a csapat az ő vezérletével. És ne felejtsük el a nagyszerű lövését, amelyhez nem sok kellett volna, hogy gól legyen.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (10)
Csak egy dolog jár az eszemben: Zizou már megint odakoppintott az orrokra. A kritikus pillanatban a kopasz koponyában ismét nagy munkába kezdtek az agytekervények. Tudom, hogy a középpálya kialakítását némileg a kényszer szülte, ugyanakkor az már egyértelműen taktikai döntés volt, hogy Bale és Isco is a padra szorult. Asensio és Lucas játszatása egyrészt tökös, másrészt nagyon szimpatikus választás volt: a jelenlegi forma alapján egyértelmű, hogy ott van a helyük a csapatban. Végtelen boldogsággal tölt ez, hogy végre nem a név és a marketingérték a mérvadó a Real Madridnál, számomra tényleg csodálatos érzés, hogy egy Lucas Vázquez ott lehet a kezdőcsapatban egy ilyen mérkőzésen. Többen meglepődtek Bale mellőzése miatt, az idő, az eredmény és a játék képe viszont Zidane-t igazolta. Amit még muszáj kiemelnem, az a taktikai felkészültség. Nem egy és nem kettő olyan meccset szenvedtünk már végig idén, ahol egzakt elképzelés nélkül úgy keringtek a játékosok a pályán, mint a gólyaf*s a levegőben. Na, kérem szépen, ez most oda volt rakva. Kristálytisztán látszott, hogy a csapat felkészült ellenfeléből, annak játékára volt szabva a szisztéma, az eredményt pedig mindenki láthatta a saját szemével. Mindez persze nem menti fel Zizout a bajnoki szenvedés, illetve a kupafiaskó kritikái alól, ugyanakkor korai lenne őt eltemetni és taktikai nullának nevezni. Azt az Unai Emeryt verte oda-vissza, akit a legnagyobb taktikusok között tartottak számon a Sevilla mestereként. Az idény korábbi szakasza okozta frusztráltságot tehát elfogadom és megértem, de tessék nyugodtan tapsolni a kopasznak, akit a BL nyolcaddöntőjének sorsolásakor már jó mélyen a földbe ástak, a csapatával együtt.
Az olvasók pontszáma: 8,7

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK