Egytől egyig: Real Madrid – Alavés (4-0)

Újabb győzelmet könyvelhetett el a csapat az Alavés elleni hazai mérkőzésen, tovább hangolódva a PSG elleni visszavágóra. Jó szokásunkhoz híven most sem leszünk restek pontozni és néhány mondatban összefoglalni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9)
Bár az első negyedórában azt hittem, hogy véletlenül a madridi Sanitas Klinika sürgősségi osztályát kapcsolták a Bernabéu helyett, ami azután következett, az őszintén tetszett. Védekezésben voltak néha elcsúszások, de összességében nagyon elégedett vagyok, főleg a támadójátékkal. Sokan talán legyintenek, hiszen egy Alavést sikerült ilyen játékkal megverni, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a vendégek igen jó sorozatot futnak az edzőváltásuk óta, a Barcelona dolgát is igencsak megnehezítették néhány fordulóval ezelőtt. Jól működött Kovačić-Lucas duó a középpályán – utóbbi egyébként gyakran negyedik támadóként lépett fel a BBC mellé, de a legtöbb esetben középről indult, és a megszokottnál ritkábban nyargalászott a vonal mellé ragasztva -, és végre a BBC is a nevéhez méltó teljesítményt rakott a pályára. Jól csatlakozott továbbá a támadásokhoz mindkét szélső hátvédünk is. Ez most össze volt rakva, pedig szépen megkutyulta Zizou a lapokat, egy igazán lendületes, harapós Real Madridot, valamint sok látványos offenzívát láthatott a Bernabéu népe.
Az olvasók pontszáma: 8,7

Alavés (5)
Az első félidőben volt néhány jól sikerült kontrája a vendégeknek, amik után többször is nyújtózkodnia kellett Keylornak, védekezésben viszont többször is vétettek súlyos hibákat, egyénileg és csapatszinten is. A második játékrészre már a kontrajátékuk is visszaesett – ami csak részben nekik köszönhető –, hátul viszont ugyanúgy megmaradtak a rések és a területek, valamint az egyéni „villanások” – gondoljunk csak Laguardia elkésett belépőjére. Ennyi hibát nem lehet véteni egy Real Madrid ellen.
Az olvasók pontszáma: 5,3

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (9)
Sokszor csak elpoénkodom az értékelését, most viszont nagyon komoly leszek. Benzinek jó meccse volt. Sokat mozgott, volt lendület a játékában (nem csak labda nélkül!), okos és szép gólpasszokat adott, és értékesített egy büntetőt is. Ha ez nem lenne elég, a pályán lévők közül ő alakította ki a legtöbb gólhelyzetet. A játéka alapján akár még magasabb pontszám is juthatott volna neki, viszont ott volt az a fránya elpuskázott helyzet, amikor a madridiak 4 az 1 ellen vihették kapura a 17. percben… Karim elcsúszott. Érdekes egyébként ez a pali, nagyon durva átok ülhet rajta – egyszer lesen még a kapufát is eltalálta… De nem baj. Bízom benne, hogy ez a mai teljesítmény, a csapattársak gesztusai, a szurkolók, akik a nevét skandálták, énekelték, mind-mind segíteni fognak neki abban, hogy visszanyerje az önbizalmát. Talán csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy sokkal inkább elfogadják őt – még a legnagyobb kritikusai is, velem az élen.
Az olvasók pontszáma: 8,7

Keylor Navas (10)
Kapusként ez bizony egy tízpontos teljesítmény volt. Amikor az Alavés helyzetig jutott, Keylor ott volt, és mindig védeni tudott. Nacho utolsó emberként eladott labdájánál tökéletesen futott ki kapujából, a legjobb ütemben, így fel tudott szabadítani. Mindemellett összesen egy olyan kirúgása volt, ami nem talált embert, rövid passzot pedig egyet sem rontott – ez az ő esetében igen kiugró adat, hiszen mind tudjuk, hogy nem tartozik a legbiztosabb lábú kapusok közé. Kiváló, hibátlan teljesítmény a kapustól, viszont az eredmény kialakításában vállalt szerep, a franciára – sokszor teljesen jogosan – dobált rengeteg sár, valamint a lelkiismeretem sem engedte, hogy elvegyem Benzemától a meccs legjobbjának járó címet.
Az olvasók pontszáma: 8

Dani Carvajal (8)
Kezd visszatalálni régi önmagára a spanyol jobbhátvéd, aki ma egyértelműen jelezte az ellenfélnek, hogy az úr a jobb oldalon. Kellően keményen és rendkívül hatékonyan védekezett, de nem volt rest csatlakozni a csapat támadásaihoz sem. Végig érződött rajta, hogy fejben nagyon ott van, 61 passzából mindössze 4-et rontott csak el. Bízzunk benne, hogy ez valami régi-új dolog kezdete.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Raphaël Varane (8)
Ma az 5-ös mezzel Zizou szellemét is megkapta. Rapha csak úgy szórta a dribliket, a szembe jövő játékosok lábai pedig oly módon fonódtak egymásba, mint a habverő két lapátja. Az ellenfél pedig nem hitt a szemének – én sem. Ramos hiányában ő volt az, aki rendre kilépett a védelemből, segítve ezzel a labdakihozatalokat, ugyanakkor a defenzív munkából is bőven kivette a részét, és ő takarított a legtöbbször a kapu előterében. Nagyon jó szezont fut, kiegyensúlyozott teljesítménnyel, végre lehet rá építeni.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Nacho (7,5)
Varane-nal ellentétben neki nem volt túlságosan sok támadó feladata, így általában ő volt az, aki utolsó emberként maradt hátul. Pontosan ilyen helyzetben veszített egyszer labdát, amikor sokan a szívünkhöz kaptunk, Navas viszont jól segítette ki. Attól az egy esettől eltekintve rendben volt a játéka, még ha okoztak is neki nehéz pillanatokat a vendégcsapat támadói.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Theo Hernández (8,5)
Magasan ez volt az eddigi legjobb meccse a francia-spanyol balhátvédnek. Ahogy teltek a percek, Theo egyre magabiztosabbá és jobbá vált. Lendületesen, nagyon bátran futballozott, és bár eddig jól leplezte, úgy tűnik esze is van a futballhoz. A labdákat nem szórta el, nem lődözte őket középre teljesen vaktában, hanem megpróbálta okosan megjátszani a bogyót, vagy szimplán csak beszaladni vele a kapuba. Ezzel a félelmetes sebességgel mondjuk lehet is vállalkozni. Végre tetszett, amit tőle láttam.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Casemiro (7,5)
Előrejáték során ma is topogott, ha kicsit szorultabb helyzetben esett épp rá a társak választása, de az esetek nagy többségében most meg tudta oldani ezeket a helyzeteket is. Volt néhány távoli, kisebb-nagyobb céltévesztéssel véget ért lökete, a hangsúly viszont a szűrőmunkáján volt, hiszen ezúttal (is) nagyot ment ebből a szempontból. Magasan övé a legtöbb szerzett labda, de ami ennél is lényegesebb, hogy több ízben is igen fontos pillanatban kaparintotta meg a játékszert, csírájában elfojtva azzal a vendégek támadását.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Mateo Kovačić (8)
Micsoda lendület… Ez a srác lesz még Flash szerepében hollywoodi sztár is. Jól teljesített a középpályán, igazi box-to-box középpályásként rohangált fel s alá, de nem esztelenül. Nagyon hasznosan játszott, teljesen mindegy, hogy a defenzív játék, vagy a támadások szemszögéből közelítjük meg a helyzetét. Ha labdával a lábán ritmust váltott és megiramodott, akkor senki sem tudta megállítani.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Lucas Vázquez (9)
Az biztos, hogy ha őt kereszteznénk Mateóval, akkor a villámcsapásnál is gyorsabb elegyet kapnánk. Lucast ma sem lehetett megállítani, az volt az ember érzése, hogy ha egy falat raknának elé, azt is átszakítaná lendületből. A cselei rendre ültek, volt olyan szituáció is, amikor négy ellenfelét verte meg, Ronaldónak szemre is tetszetős gólpasszt adott – kétszer is, de az egyiket érvénytelenítették les címén –, de szinte minden egyes támadásban főszerepet vállalt. Különleges mérkőzéseken van túl, nagyon elkapta a fonalat.
Az olvasók pontszáma: 8,9

Gareth Bale (8,5)
Kristálytisztán látszott, hogy mennyivel jobban érzi magát ebben a rendszerben és ezen a poszton, legalábbis ahhoz képest, amikor 4-4-2-es szisztémában kell csatárt játszania. Bale-t nem szabad ennyire lekorlátozni. Ott volt a mai meccs, volt területe, ki tudta használni képességeit és a csapat egyik húzóembere tudott lenni. Gólja mellett lőtt egy kapufát is, valamint három tiszta gólhelyzetet alakított ki a társak számára. Erre a Gareth Bale-re van szükségünk.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Cristiano Ronaldo (9)
Hogy én mennyire szeretem ezt a szimpatikus Cristianót… Azt, aki nem csapkod, aki nem tesz még nagyobb terhet a többiekre, hanem ezzel ellentétben megpróbál minden gondot levenni a vállukról, támogatni őket. Szívmelengető volt látni, ahogy Benzemát éltette a saját gólja után, azt meg pláne, hogy a mesterhármas helyett az emberséget és a bajtársiasságot választotta, és átadta a büntetőt Karimnak. Szép gesztusok ezek, na. A 9 pont viszont nem ezért, hanem hatékony, gólerős játékáért, a két találatáért jár. Az már csak hab a tortán, hogy 285. bajnokiján meglőtte a 300. gólját… Folytassa (így), mester!
Az olvasók pontszáma: 9,5

Cserejátékosok

Dani Ceballos (-)
Nem hittem a szememnek, hiszen közel 20 (!) percet kapott! Nehéz lenne ponttal értékelni, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a pályán töltött 19 perce alatt nem rontott passzt, ráadásul minden egyes megmozdulásáról sütött a természetesség, a könnyedség, a veleszületett tehetség. Imádkozzunk, hogy legyen elég türelme, mert kétségkívül nagy játékos válhat belőle.

Marcos Llorente (-)
Pályára lépése csak a csere előtti köpése miatt maradt emlékezetes – távolköpésből 9-es.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8,5)
Megint jól meccselt a francia. Meglepett a kezdőcsapattal, hiszen biztosra véltem, hogy Isco is ott lesz a pályán, de nem így történt. Jól érezte, hogy Lucast ma nem szabad kihagyni. Emellett jól szabta a rendszert az aktuális kezdőre, vagy jól választotta ki a játékosokat az aktuális szisztémához, kinek hogy tetszik. Ezzel ma a helyére került Bale, ténylegesen visszatért a BBC – ez utóbbihoz elengedhetetlen volt a kiváltképp lendületes középpálya –, tovább csillogott a nagy formának örvendő Lucas és Kova is azt csinálhatta, amihez a legjobban ért. Az eredmény tekintetében talán több időt adtam volna a cseréknek, de el tudom képzelni, ahogy a jobb fülén ülő, Ancelotti formájú kisördög sulykolja belé, hogy nehogy cserélni merjen a 70. perc előtt – de szép gesztus lett volna is, ha a hétközi események után Ceballost a kezdőbe nevezi, az már más kérdés, hogy akkor nem biztos, hogy ugyanilyen meccset kapunk.
Az olvasók pontszáma: 8,8

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…