Egytől egyig: Real Betis – Real Madrid (3-5)

Az idény eddigi egyik legjobb és legfordulatosabb meccsét játszotta Sevillában, a Betis otthonában a Real Madrid, és végül a habfehér zászló került kitűzésre az andalúz erődítményen. Nem feltétlen a bajnokikon megszokott szájízzel, de most is értékelünk – azért így némileg jobb –, előkapjuk a szokásos tízes skálánkat, és mindenki neve mellé biggyesztünk egy szép, vagy kevésbé szép számot. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem instant gyomorgörccsel vártam a mérkőzést – lévén hogy bajnokiról van szó –, de végre kellemesen csalódtam. Legalábbis a támadójátékot és az eredményt tekintve. Mert bizony a csapat defenzív munkájával egy tiniknek szánt felvilágosító órán tökéletesen lehetne példálózni a „Hogyan védekezz?” előadás közben, persze az elrettentő példa kategóriájában. Szerencsére a támadógépezet friss olajat kapott a PSG elleni mérkőzés előtt/közben, így sikerült többször megzörgetni a hálót, mint Setién mester csapatának, ez pedig leginkább néhány kimagasló egyéni teljesítménynek, villanásnak köszönhető.
Az olvasók pontszáma: 7,8

Real Betis (7)
Quique Setién mester a csapataira jellemző módon keserítette meg az útjába kerülő nagy hal életét. A santanderi születésű tréner játékosai bátran felvállalták saját játékukat, és tökéletesen használták ki ellenfelük hibáit, aktuális gyengeségeit. Jól vették észre, hogy a széleken sebezhető a Real Madrid, ahogy azt is, hogy az éppen adott középpálya kevésbé tudta segíteni a védők munkáját. Ennek köszönhetően többször versenylovakként nyargaltak át szeretett csapatunkon, és pillanatok alatt képesek voltak Navas kapuja előtt teremni. Azt pedig tényleg kevés kiscsapat mondhatja el magáról, hogy három gólt rámol be a Real Madridnak, ráadásul teljesen megérdemelten. Szimpatikus, hogy felvállalták ezt a stílust, és remélem, hogy sikerül kiharcolniuk az európai kupaszereplést. Ilyen edzővel és hozzáállással teljesen megérdemelt lenne.
Az olvasók pontszáma: 7

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Lucas Vázquez (9)
Ennek az embernek három madridi szív mellé legalább tíz tüdő jutott… Szerencsés. Elképesztő mennyiségű munkát végzett a spanyol, aki fáradhatatlanul nyargalászott fel s alá 90 percen keresztül. Jelzésértékű, hogy az ő neve mellett szerepel a legtöbb labdaszerzés, ahogy az is, hogy ő alakította ki a legtöbb helyzetet a hazaiak kapuja előtt. Folyamatos fenyegetést jelentett a Betis védelmére, a gólokból pedig két assziszttal vette ki közvetlenül a részét, közvetve viszont még két találatban vállalt főszerepet. Soha rosszabb meccset, Lucas!
Az olvasók pontszáma: 7,8

Keylor Navas (7,5)
A Costa Rica-i kapus úgy kapott három gólt, hogy igazából egyik találatról sem tehetett. Az első hazai gólnál Casemiro embere fejelt kapura, a második esetében Nacho segítette ki a Betist, míg a harmadiknál a teljes védelem mattolva lett. Navas így is bemutatott egy óriási bravúrt Joaquín szabadrúgásánál, és amellé is jutott még egy-két nagyobb védés, valamint egy kiválóan időzített kifutás és felszabadítás.
Az olvasók pontszáma: 7,9

Dani Carvajal (5,5)
Rettentően gyengén kezdte a mérkőzést, az első félidőben alig volt jó megoldása, és ez igaz az offenzív és defenzív munkájára is. Már a meccs legelején begyűjtött egy teljesen felesleges sárgát, ráadásul a Betis első két góljában egyaránt főszerepet vállalt. A 36 éves Joaquín szénné égette, ami – nem elvéve a sevillai legenda érdemeiből – azért árulkodó a tegnapi formáját illetően. A második játékrészben is voltak hibái és kevésbé jó döntései, viszont a meccs egyik legszebb momentumát és mozdulatsorát is ő produkálta: az első igazán értékelhető és jó megoldásából Asensio meglőhette a második gólját – nagyon szép felfutás volt, ráadásul látványosan rázta le az őt támadó két hazai játékost is, végül pedig tökéletesen centerezett. Csak ez mentette meg egy nagyon gyenge pontszámtól.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Nacho (6)
A helyzetkihasználása valami parádés! Viccet félretéve, szerencsétlen módon nyúlt bele a Navasról lecsorgó labdába, így feliratkozott a góllövők listájára, ám pechjére ez nem a saját csapatát segítette. Loren őrzésével többször is meggyűlt a baja, és Joaquín is okozott neki problémákat, de a második félidőre jelentősen feljavult a játéka. Ettől függetlenül volt már sokkal jobb meccse a spanyolnak.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Sergio Ramos (6,5)
Bár gólhoz vezető hibát nem vétett, nem tudta kellőképp összeszedni a védelmet. A Betis második találata előtt ráadásul bakiparádéba illően botlott meg és esett el a középpályáról visszafelé rohanva – de legalább akart, és megpróbált visszaérni, nem úgy, mint mondjuk Casemiro. A második játékrész elején viszont magára vállalta az egyenlítés feladatát, a tőle megszokott módon váltotta gólra Lucas szögletét. Ami még szembetűnő volt, hogy a labdakihozatalokat sem tudta a megszokott hatékonysággal segíteni, pedig sem Kroos, sem Modrić nem volt a pályán, a kapitány pedig ilyen esetekben előszeretettel játszik önkéntes mélységi irányítót.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Marcelo (-)
30 percet sem töltött a pályán, hiszen izomsérülés miatt le kellett cserélni. Az ominózus pillanat előtt én fásultnak éreztem, ami a hétközi meccset követően nem is csoda, talán érdemesebb lett volna pihentetni. Reméljük, hogy sérülése nem súlyos, hiszen épp a közelmúltban találta meg a még szeptemberben elveszített formáját.

Casemiro (6)
Az kristálytisztán látszott tegnap, hogy melyek azok a meccsek, amikor a brazil teljesen felesleges a pályára. Imádom Casemirót, de a tegnap is alkalmazott 4-4-2-es játékrendszerhez egyszerűen nincs meg a kellő játékintelligenciája. Ebben a szisztémában nem csak rombolnia kell, hanem építeni is, márpedig ő nagyon könnyen zavarba jön, ha nála a labda. Össze lehet számolni, hányszor toporzékol egy meccsen, amikor a pillanat töredéke alatt kellene döntést hoznia, labdával a lábán persze. Ettől függetlenül – hogy rám cáfoljon – adott egy pazar gólpasszt Cristianónak, de ez nem fogja megmásítani a véleményem, minden szempontból hatékonyabban működött volna ez a szisztéma, ha Kroos vagy Modrić, esetleg uram bocsáss’, hogy is hívják, az a srác, tudjátok, aki Betisből érkezett, ja igen, Ceballos játszott volna a helyén. Utóbbi viszont a futballpályákat és a meccshelyzetet csak a PlayStationből ismerheti. Persze, megvannak azok a szituációk és mérkőzések, amikor a brazil elengedhetetlen, de a tegnapi nem tartozott ezek közé, sőt…
Az olvasók pontszáma: 6

Mateo Kovačić (6,5)
Nem játszott rossz meccset a horvát, de extrát sem tudott hozzátenni a csapat játékához. Megpróbált szervezni a középpályán, de nem sikerült olyan szinten mozgatnia a csapatot, ahogy azt német kollégája, vagy honfitársa teszi – Mateo még nem tolja God nehézségi szinten. Gyakran szembetűnő volt, hogy támadásoknál ő volt a középpályások közül a legutolsó ember, ami Casemiro jelenlétében azért elég furcsa, és ez lényegében a legtöbb esetben el is vette tőle annak az esélyét, hogy kihasználja legnagyobb erényeit. Egy-két látványos megindulásra azért futotta, de bennem maradt hiányérzet vele kapcsolatban, ám ez nem feltétlenül csak az ő hibája.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Marco Asensio (9)
Most már tényleg kijelenthetjük, hogy Asensio felébredt őszi-téli álmából. Meglehetősen szabad szerepkör jutott neki, ezért a pálya szinte minden szegletében fellelhető volt. A kapu előtt nagyon magabiztos volt, először egy lesipuskás fejessel, majd egy kapáslövéssel vette be Adán kapuját. Utóbbi tökéletesen árulkodott arról, hogy milyen képességekkel rendelkezik ez a fiú, lényegében nem is gondolkodott, hogy mit csináljon, egy szép mozdulattal a hosszúba pofozta a labdát. Ha nem lett volna Lucas, akkor a meccs legjobbja is lehetett volna, veletek ellentétben viszont nálunk az örökmozgó jött ki győztesként kettejük „párharcából”.
Az olvasók pontszáma: 9,1

Gareth Bale (5,5)
Az első félidőt követően feltettem a nagy kérdést: Bale az öltözőben maradt!? A nevét is alig lehetett hallani. A második játékrészben már némileg aktívabb volt, ám két zicceréből egyet sem tudott gólra váltani. Halkan jegyzem meg, hogy Benzemát ugyanezért már gázkamrába küldené a hazai szurkolók 90 százaléka. Nyilvánvaló, hogy nem fekszik neki a 4-4-2-es rendszer, különösképp nem úgy, hogy ő van annak csúcsán, hiszen így nehezen tudja kamatoztatni sebességét.
Az olvasók pontszáma: 6,2

Cristiano Ronaldo (8)
Jó látni, hogy a portugál ismét önbizalommal telve riogatja az ellenfél védőit és hálóőrét. Aktív résztvevője volt az első madridi gólnak, hiszen az ő lövését védte Adán Asensio fejesét megelőzően. A második félidőben aztán ő is feliratkozhatott a góllövők listájára, Casemiro nagyszerű átadását szelídítette meg, majd egy védőt elküldve gyufáért a kapuba bombázott. Ezúttal jól játszott össze a társakkal, be lehetett venni az összjátékba – volt egy hatalmas passza is, amivel Bale-t ugratta ki, kár, hogy nem sikerült góllal befejezni az akciót.
Az olvasók pontszáma: 8

Cserejátékosok

Theo Hernández (5,5)
Marcelót váltotta a 29. percben, ám nem tudta teljes mértékben átvenni a brazil feladatait – ez egyébként fizikailag szinte lehetetlen is lenne. Sajnos Theo nem rendelkezik azokkal az adottságokkal – főképp fejben –, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy csak tizedannyira hatékonyan is tudja támogatni a csapatot, mint brazil vetélytársa. A sebessége nem kopott, de igazán jó megoldása nagyon kevés volt, ráadásul őt is rendkívül zavarj a labda egy ember szorításában. A Betis harmadik góljánál ráadásul valahol a lelátón szotyizhatott, talán észre sem vette, hogy újra megzörgették a hazaiak a hálót.
Az olvasók pontszáma: 5,9

Isco (6)
Átmozgató edzés volt számára, amibe belefért néhány dribli és labdaszerzés is.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Lord Karim Benzema ()
Ki ez az ember? Ember egyáltalán? Három labdaérintés, egy gól. Lehet utána csinálni!
U.i.: Nem, az nem duplanulla, a pontszáma végtelen. 
Az olvasók pontszáma: 8,5

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (6,5)
Részben örültem a kezdőcsapatban, Casemiro nevezését viszont nem teljesen értettem, és sajnos meg is lett a hátránya. Ebben a játékrendszerben azért sokkal jobban meg lehetett volna szervezni a védekezést is, és láttunk már példát arra, hogy milyen az, amikor minden klappol – ez nem tegnap volt. Hibás döntés volt Marcelo játszatása is, akit teljesen kifacsart a szerdai BL-meccs, igaz utólag már könnyebb okosnak lenni. A támadások viszont jól működtek, úgy tűnik, hogy a csapat magára talált a góllövés terén – a Villarreal elleni vereség óta öt bajnokin 23-szor kezdhettek gól után közepet az ellenfelek. A mérkőzés tehát látványos volt, szórakoztató, ugyanakkor voltak olyan egyéni és kollektív hibák is, amiket egy szervezettebb Real Madrid el tudott volna kerülni.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK