Di María madridi története: Pérez ígéretétől a maradást célzó végső kísérletig

Ángel Di María 2010 és 2014 között rendkívül sikeres időszakot töltött el a Real Madridnál. Ma este visszatér a Santiago Bernabéu gyepére, a habfehér szerelés helyett azonban a Paris Saint-Germain mezében.

Az argentin játékos a Benfica színeiben vált ismert labdarúgóvá, a Real Madrid a portugáloktól szerződtette őt mindössze 25 millió euróért és egy relatíve alacsonynak mondható, 3 millió eurós éves fizetésért cserébe.

 Az aláírás előtt a Real Madrid akkori sportigazgatója, Jorge Valdano ígéretet tett a játékosnak, hogy megfelelő teljesítmény esetén a szerződését a megszokottnál jóval hamarabb felülvizsgálják majd, és fizetésemeléssel honorálják, amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket. Di María teljesítette a saját részét, első évében 9 góllal és 26 gólpasszal járult hozzá a Blancók Király Kupa-győzelemmel záruló szezonjához.

Ennek ellenére sem kapott új szerződést a 2011/12-es szezon előtt, mely kimondottan rosszul alakult a szélső szempontjából. Folyamatos izomsérülései miatt nem tudott igazán formába lendülni, a játékosát nélkülöző José Mourinho pedig többször is nyíltan támadta a klub orvosi stábját.

Di María végül megszakította a kapcsolatot a Real Madrid terapeutáival és inkább Cristiano Ronaldo személyi edzőjével, Joaquin Juannal folytatta a rehabilitációt. Így sem érte el a kívánt eredményt, visszatérése napján, a Racing Santander elleni februári mérkőzésen ugyanis ismét hetekre kidőlt. Különös helyzethez vezetett ez, hiszen a láthatóan összetört játékosnak Florentino Pérez újabb ígéretet tett a szerződéshosszabbításra, ráadásul az új kontraktus értelmében visszamenőleg, az idény kezdetéig kompenzálták volna „alacsony” juttatásait. 

Harmadik madridi szezonjának elején végül megkapta a hőn áhított új szerződést, elkerülték a sérülések és remek évet zárt, 9 gólja mellett 18 asszisztot jegyzett. José Mourinho egyik legkedveltebb játékosának számított, Cristiano Ronaldóval pedig remekül megértették egymást a pályán, így komoly erőssége volt csapatának.

A következő nyáron Carlo Ancelotti érkezett a Real Madridhoz, méghozzá Gareth Bale-el a hóna alatt, aki jobbszélsőként Di María egyértelmű riválisa volt. Az argentin azonban felvette a kesztyűt, zokszó nélkül átalakította játékstílusát, így az idény során már a pálya közepén szerepelt Luka Modric és Xabi Alonso társaként, méghozzá nagyszerűen.

A szurkolók ekkorra már imádták a Rosario Central egykori játékosát, aki a vezetőséggel azonban egyre elégedetlenebb volt, és ezt a Galatasaray elleni mérkőzésen heves gesztusokkal tudatta is, miután gólját követően lecserélte őt Ancelotti.

Remekül zárta az évet, a Copa del Rey döntőjében gólt szerzett, majd a Bajnokok Ligája döntőjében a meccs legjobbja díjat is megkapta, a Real Madrid 10. Bajnokok Ligája győzelmének alkalmával.

Néhány héttel később már a távozásáról pletykáltak az újságok, majd a 2014-es Világbajnokság előtt a Marcának adott interjújában Di María is megerősítette, hogy több klub is hajlandó lenne kifizetni érte a Real Madrid által kért árat. A Világbajnokság egy újabb sérülésnek köszönhetően gyorsan véget ért számára, a Manchester United azonban mindent megtett a leigazolásáért. Amikor a Blancók bejelentették James Rodríguez szerződtetését, mindenki számára egyértelművé vált, Di María megfelelő ajánlat esetén távozhat.

A Spanyol Szuperkupa döntőjében csereként lépett pályára, a Bernabéu közönsége pedig akkora ovációval fogadta, hogy az argentin komolyan elgondolkozott a maradáson. Di María vissza akarta utasítani a Manchester United ajánlatát, Carlo Ancelotti azonban hajthatatlan volt, nyilvánosan jelentette be, hogy a játékos távozni kíván, ezzel megpecsételve a sorsát.

A Real Madrid és Ángel Di María története így véget ért, ahogyan a játékos manchesteri kalandja is egy évvel később. A Paris Saint-Germain élt a kínálkozó lehetőséggel és szerződtette Di Maríát, aki a csapat egyik meghatározó tagjává nőtte ki magát. Ma este a Santiago Bernabéu közönsége ismét láthatja egykori kedvencét, ám közelmúltbeli kijelentéseit követően („Nem tartozom semmivel a Real Madridnak, szívesen igazolnék a Barcelonához”) nem biztos, hogy meleg fogadtatásra számíthat.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK