Vörös riasztás a Real Madridnál

A MARCA közölt hosszabb cikket a csapatot sújtó hullámvölgy lehetséges hátteréről.

Zinédine Zidane próbált ugyan rámutatni csapata szezonbeli gyenge teljesítményének okára, de a Celta Vigo elleni csalódást keltő eredmény után a Real Madridnál vörös riasztás lépett életbe. A francia edző hosszú ideig a kapu előtti könyörtelenség hiányát jelölte meg a vesszőfutás elsődleges okaként, azonban, miután ismét hoppon maradtak a Balaídosban, felismerte, hogy itt sokkal többről van szó, mint pusztán a támadóharmadban mutatott határozatlanság.

„Meg kell találnom a probléma forrását” – nyilatkozta a szakvezető.

Számos tényező vizsgálata szükséges annak magyarázatához, hogy a fehérek miért követik 16 pontos lemaradással a Barcelonát a spanyol bajnokságban.

Zinédine Zidane

A pálya egész területén instabil védekezés jellemző a csapatra, legyen szó a középpályások szűrő tevékenységének, illetve a csatárok letámadásának hiányáról; vagy akár a hátsó négyesről. Csapatszinten nem sikerül megállítani a lejtmenetet, amely helyzetet csak súlyosbította az El Clásico alkalmával elszenvedett vereség.

A hétvégén a Celta Vigo az összes lendületből vezetett támadásából tiszta gólhelyzetet tudott kialakítani, a Real egyszerűen nem tudott mit kezdeni a kontratámadásaikkal – az elmúlt két bajnoki mérkőzésen öt gólt kapott a csapat, amely mindent elmond a védekezésbeli problémákról.

Ráadásul a meccsek lezárására is képtelen a csapat.

Gareth Bale

Miután Gareth Bale duplája vezetéshez juttatta a csapatot a Celta ellen, csak a játék kontrollálására kellett volna törekedni, az ellenfelet féken tartani, és bebiztosítani a három pontot. Az együttes erre nem volt képes, és kis híján elveszítette a mérkőzést. A második félidőben teljesen nyilvánvalóvá vált a játékosok gyenge fizikális állapota, amelyet Zidane aztán cáfolt.

Nem is olyan régen, a Real Madrid számíthatott egy olyan, meglepetésnek számító tényezőre, amivel lerombolta az ellenfelek védelmét – nem a Benzema, Bale és Cristiano Ronaldo által alkotott BBC-re, nem is a középpályásokra, vagy a pontrúgásoknál előrehúzódó belső védőkre gondolunk; hanem a két szélső védőre, Dani Carvajalra és Marcelóra.

Ebben a szezonban erről a faktorról nem beszélhetünk, igaz Carvajal egy időre kiesett egy betegség miatt, Marcelo pedig mindeközben siralmas produkciókkal rukkolt elő. A már megszokott védekezésbeli hiányosságain túl, a brazil balhátvéd az előrejátékban sem tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

Cristiano Ronaldo a Celta Vigo elleni bajnokin

Cristiano Ronaldo

Eközben Ronaldo statisztikái önmagukért beszélnek: 13 mérkőzés, 1156 pályán töltött perc, és mindössze négy gól.

Nyoma sincs annak a csatárnak, aki meccsenként egy gólt átlagol, annak a játékosnak, aki önmagában a jelenlétével terrorizálja a védelmeket, vagy annak az embernek, aki által képviselt minőség eldönt egy mérkőzést akkor is, ha a Real épp nincs csúcsformában.

Nehéz összeszámolni, ebben az idényben hány pont úszott el a láthatatlan játéka következtében, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly a szezon ezen szakaszában már 12 gólnál járt 13 mérkőzés után, úgy, hogy akkor sem ő volt a legjobb a La Ligában.

Nem segíti a portugált az sem, hogy nem érkezik meg a segítség sem Benzema, sem valaki más részéről a probléma megoldására – 17 mérkőzés után nincs ötgólos játékosa a csapatnak.

Középpálya

Rátérve a középpályára, egészen a legutóbbi időszakig senki sem vonta volna kétségbe, hogy a Casemiro, Toni Kroos, és Luka Modrić alkotta trió a legkomplettebb Európában.

Két esztendő, nyolc trófea és két Bajnokok Ligája-győzelem után mindannyian jócskán elmaradnak a legjobbjuktól, nem tudják a mérkőzéseket a kontrollálni, vagy megállítani az ellenfelek előretöréseit. Ez a középpálya a felemelkedés kulcsa lehet, ha a játékosok visszatalálnak a legjobb formájukhoz.

Toni Kroos

Az elmúlt idényben a kispad és Zinédine Zidane taktikája jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a szakvezető számos mérkőzés képét tudta átformálni a találkozók kései szakaszában végrehajtott taktikai változtatásokkal, illetve Álvaro Morata és James Rodríguez sokszor jelentkezett fontos gólokkal.

Jelenleg azonban ott tartunk, hogy mind az említett két játékos, mind a kevésbé, de összességében még mindig jelentős szereplők, mint Pepe, Danilo és Mariano eligazoltak. Távozásuk arra késztette még Ronaldót is, hogy beismerje, ez a keret gyengébb a tavalyinál.

A számok bizonyosan alátámasztják ezt a kijelentést.

Egyéb okok

Azon kívül, hogy kevés alkalommal fordult elő, hogy Zidane változtatásai pozitív hatással voltak a mérkőzésre, úgy tűnik, a döntések meghozatala is hosszabb időt vesz igénybe, és ez különösen nyilvánvaló volt a Celta ellen.

A Real és Barcelona közötti óriási távolság azt jelenti, hogy a Madridnak más célokat kell kitűznie – a bajnoki cím még a legoptimistább szurkolók számára is irreálisnak tűnik, de a csapat nem dobhatja be a törölközőt, ezzel ugyanis kockáztatnák a kvalifikációt a Bajnokok Ligájába. Jelenleg a fehérek a negyedik helyen állnak, 16 ponttal lemaradva a Barcelona, 7 ponttal az Atlético Madrid, és 5 ponttal a Valencia mögött.

Az ötödik helyre történő visszaesés katasztrófával érne fel, de a klubot egyelőre szerencsére megmenti az üldözők, a Sevilla és a Villarreal kiegyensúlyozatlansága.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK