Egytől egyig: Numancia – Real Madrid (0-3)

A Real Madrid győzelemmel vette a Király-kupa nyolcaddöntőjének első akadályát, és győzelmének hála fél lábbal már a következő körben érezheti magát. A dolgunk nem egyszerű, de ezúttal is megpróbáljuk értékelni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Nem mondom, hogy csalódást keltő produkció volt – egy 0-3-as mérkőzés után nem is lenne helytálló, hiszen újfent csak a mélyen eltúlzott elvárásaink törnének a felszínre, amit az elmúlt évek sikerei –, de ha őszinte akarok lenni, egy másodosztályú ellenféllel szemben azért többet vártam a srácoktól, pláne a fiatal generációtól. A mutatott játékra azonban nem, illetve nemcsak a játékosok hozzáállása, hanem a „taktika” is rányomta a bélyegét. Nehéz bármilyen elképzelés nélkül játszani még egy másodosztályú csapat ellen is, igaz, mindenféle megerőltetés nélkül sikerült így is háromgólos előnyre szert tenni. Elégedetlen tehát nem vagyok, és nem is szeretem, ha túlzó elvárásokat támasztunk a csapattal szemben – még akkor sem, ha a Real Madridról beszélünk –, azzal viszont egyetértek, hogy még egy ilyen meccsen sem kéne  olyan legyen a játék képe, hogy menten eutanáziáért könyörögjünk. Hangsúlyozom viszont újra, hogy ezért nem csak a játékosok a felelősek, és nem pusztán arról van szó, hogy a fiatalok nem akarták megrázni magukat. De erről majd később. Ugorjunk.
Az olvasók pontszáma: 5,6

Numancia (5)
Többet mutattak, mint arra számítani lehetett, és ez leginkább a Real Madridnak köszönhető, de nem hibáztathatjuk őket azért, mert megpróbáltak élni a lehetőséggel. Több alkalommal is közel jártak a gólhoz, kevés híján a kupasorozat idei kiírásának egyik legszebb találata is megszületett, ám a hazai léc ezúttal ellenük volt. Csak azt sajnáltam, hogy néha előkapták a kaszát és a kapát is, és úgy támadtak rá a vendégjátékosokra, mint egy rosszul sikerült megyei meccset követően a szurkolók a bíróra. Örüljünk, hogy nem sérült meg senki.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Lucas Vázquez (7,5)
Tegnap ő volt a Real Madrid szépen zakatoló motorja. Ő volt az egyetlen, aki rendre be mert vállalni egy-egy cselt egy az egy elleni helyzetben, aminek meg is lett az eredménye. Lendületes és bátor játékának köszönhetően folyamatos veszélyt jelentett, csapatát pedig két büntetőhöz is hozzásegítette, és egy kicsit több szerencsével – vagy kellő koncentrációval – gólig, gólpasszig is juthatott volna.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Kiko Casilla (6)
Rutinmérkőzés volt ez a spanyol hálóőr számára, akinek egy nagyobb védésen kívül nem túl sok dolga akadt. A kapufa segítségével sikerült kapott gól nélkül lehoznia a meccset, de nem volt szükség arra, hogy képességeit megmutassa a nagyérdeműnek. Talán majd a következő körben.
Az olvasók pontszáma: 6,1

Dani Carvajal (6)
Visszafogott teljesítmény a spanyol jobbhátvédtől, aki az első félidőben meglehetősen sok hibával játszott, furcsa módon szinte minden második labda elpattant tőle. A második játékrészben némileg aktívabb volt, többet vállalt, de a világot nem váltotta meg játékával.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Jesús Vallejo (6,5)
Túlságosan sok dolga nem volt a spanyol hátvédnek, de valahányszor közbe kellett avatkoznia, mindig készen állt a feladatra. Láthattuk, hogy a sebessége rendben van, ami a jövőben sokat segíthet majd neki és a csapatnak is. Nachóval egyébként remekül működtek együtt, tökéletes volt köztük a kémia. Én csak azért fohászkodtam egy-egy Numancia támadásért, hogy a fiatal hátvéd megmutathassa képességeit, a hazaiak azonban nem ostromozták Casilla kapuját, sőt annak előterét sem.
Az olvasók pontszáma: 6,1

Nacho (7)
Ismét kapitányként vezethette ki a pályára imádott csapatát, és ha valakitől, tőle sosem fogjuk sajnálni ezt a titulust. A mindig megbízható hátvéd ezúttal is magabiztos teljesítményt nyújtott, és jól igazgatta a védelmet is. Az ellene elkövetett szabálytalanság miatt továbbá kiállították a Numancia játékosát, Pape Maly Diamankát.
Az olvasók pontszáma: 6,7

Theo Hernandez (4)
Theo engem egy jó öreg chemotoxos légyre emlékeztetett, aki ráadásul a tél közeledtével, egy meleg szobában már egyébként is megkábulva nyelte be a lassító szert. Ennek hatására mindennek nekimegy, ami útjába kerül, csetlik-botlik, és lényegében azt sem tudja, hogy milyen rendezvényen van. A Numancia legveszélyesebb támadásai rendre abból indultak ki, hogy őt megverte az embere, vagy éppenséggel lemaradt, és tátongó űrt hagyott maga mögött. Eddig egyértelműen övé a leginkább csalódást keltő produkció a nyári érkezők névsorából, és egyelőre nem látom, hogy ki tudna lábalni ebből a válságból. Nem ez volt az első alkalma a bizonyításra, de eddig összesen egy jó mérkőzést jegyezhettünk fel a neve mellé.
Az olvasók pontszáma: 4,8

Marcos Llorente (6)
Megpróbálta a lehető legegyszerűbben elvégezni a feladatát, nem sok kockázatot vállalt, mégis volt egy olyan hibája a 86. percben, ami akár pontvesztést is eredményezhetett volna: labdavesztéséből kevés híján egy, a fél pályát átölelő lövésnek köszönhetően egyenlített a Numancia, a kapufa viszont velünk volt. Ettől eltekintve rendben volt a teljesítménye, főleg a második játékrészben, de különösebb pluszt nem tudott hozzátenni a játékhoz. Ami jelzésértékű: ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot.
Az olvasók pontszáma: 5,5

Dani Ceballos (6)
Ő az, akitől tényleg többet vártam, és szintén ő az, aki a rendszer legnagyobb áldozatává vált tegnap este. Nem igazán találta a helyét, ennek ellenére bizonyította, hogy jól lát a pályán, folyamatosan próbált veszélyt teremteni egy-egy védelem mögé belőtt labdával. Ő volt a csapat egyik legtöbbet passzoló játékosa, de igazán nagy hatással így sem volt a meccsre és annak alakulására, megoldásai ritkán vezettek eredményre.
Az olvasók pontszáma: 6

Marco Asensio (6,5)
Próbálkozott, de nem volt meg benne a szokásos átütő erő – részben ez is a taktikának (vagy annak hiányának) köszönhető. A második játékrészben ismét a vonal mellé lett száműzve, ahonnan kvalitásai miatt egyedül a beadás az opció számára. Na mindegy. Volt egy jó lövési kísérlete, és majdnem gólt rúgatott Mayorallal is, a támadó azonban másképp gondolta. Most ennyire futotta, de bízunk benne, hogy ennél csak jobb meccsei lesznek.
Az olvasók pontszáma: 6,2

Gareth Bale (6,5)
Jó látni, hogy végre több egymást követő meccsen is pályára léphet, és nem akadályozza semmilyen sérülés. Volt néhány lendületes megindulása és értékesített egy büntetőt is, de több pozitívumot nehéz lett volna találni a játékában, amit leginkább a pontatlanság jellemzett. Időre van szüksége, hiszen emberemlékezet óta nem volt folyamatos játékban.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Borja Mayoral (5,5)
Játékban sajnos rendkívül gyengén muzsikált, nagyon kevés jó megoldása volt. Az első tizenegyest megelőzően viszont pont ő adta Lucasnak a labdát, mielőtt buktatták volna a spanyolt, a mérkőzés végén pedig feliratkozott a gólszerzők közé is. Kár, hogy Asensio labdája után a gólszerzés helyett a felszabadítást választotta.
Az olvasók pontszáma: 6,2

Cserejátékosok

Mateo Kovačić (6,5)
Bale-t váltotta és nagyon jól szállt be a meccsbe, lendületet hozott a csapatba. A Numancia játékosainak rendre meggyűlt a bajuk a horváttal. Pontosan erre számítottunk, amikor megjelent az oldalvonal mellett.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Isco (6,5)
Mateóhoz hasonlóan jól, nagy kedvvel kapcsolódott be a mérkőzésbe, többször is megzavarva az ellenfelet. Magabiztosan értékesítette büntetőjét, azt megelőzően viszont a kapu előtt csak rossz megoldásokat választott.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Achraf Hakimi (-)
Nem jutott neki túlságosan sok játékidő, egy gólpasszt viszont így is sikerült adnia, hozzásegítve ezzel csapatát a meccs egyetlen akciógóljához.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)
Az az igazság, hogy neheztelek rá egy kicsit. Nem, ennek semmi köze a Clásicóhoz, ez csak és kizárólag a tegnapi mérkőzés hatása. Egyrészt már máskor is utaltam rá, hogy semmi értelme annak, hogy csak ilyenkor ad lehetőséget a B csapatnak, és meg sem próbálja megadni a lehetőséget szerencsétlen fiatal játékosoknak arra, hogy némileg – meccshelyzetben – összeszokjanak a gálakezdő tagjaival. Ilyen formában ez sosem fog megvalósulni. Ennek úgy lenne igazán értelme, ha egymás mellett játszanának, és nem csak egymás helyett. Persze, jó ötlet a fiataloknak adni a kupát, de láthatjuk, hogy ez ilyen formában nem működik jól. Úgy meg pláne nem, hogy bármilyen elképzelés nélkül lépnek pályára, mint valami bábuk, akiket bármilyen utasítás, rendszer vagy elképzelés nélkül csak feldobáltak egy sakktáblára. Mert tegnap ez történt. Semmilyen rendszer nem rajzolódott ki, és egyáltalán nem lehetett látni, hogy mit is próbálnak játszani a srácok. Vajon mi lehetett az utasítás? Persze az is elképzelhető, hogy ők nem tudták megvalósítani a mester elképzeléseit, de akkor tényleg kell melléjük olyan játékos is a csapatba, aki képes irányítani őket, képes a pályán közvetíteni az edző elképzeléseit. Attól tartok, hogy ha ez ilyen formában megy tovább, el fogunk pazarolni több tehetséges játékost is. Kíváncsian várom, hogy miként alakul a sorsuk a jövőben, és abban bízok, hogy a következő körben már némileg vegyesebb összetételű csapatot látunk a pályán, mert teljesen egyértelmű, hogy Llorente és Ceballos is sokkal jobb teljesítményre képes úgy, hogy Modrić vagy Kroos ott van mellettük, és zsigerből old meg olyan szituációkat, amikkel a csikóknak még küzdeniük kell. A tegnapi meccs bizony nem azért végződött háromgólos győzelemmel, mert taktikailag, vagy bármilyen formában is az ellenfél fölé nőtt volna a csapat. Ez a győzelem csak és kizárólag egy-egy egyéni villanásnak köszönhető, ami ezúttal Lucas Vázqueztől érkezett.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK