Kylian Mbappé: Korábban csodáltam Cristianót, ma már más a helyzet

A PSG ifjú titánjával, az óriási jövő előtt álló Kylian Mbappéval a MARCA újságírója készített hosszabb hangvételű interjút, mely során a francia támadó mesélt a nyári átigazolási időszakról, valamint arról is, hogy végül miért nem jött össze a madridi szerződése.

Azt mondják, a Real Madrid – Paris Saint-Germain mérkőzés egy olyan párharc, amit szinte mindenki a sorozat döntőjébe várt. Egyetértesz?
Igen. Jelenleg ez a világ két legjobb csapata. Nos, valójában a Real Madrid a legjobb, hiszen sorozatban kétszer is megnyerték a Bajnokok Ligáját, míg mi egyre csak növekszünk. Úgy vélem, nagyszerű párharc lesz, mely során azért látogatunk majd a Bernabéuba, hogy továbbjussunk.

Mit vársz az első alkalomtól, amikor a Bernabéuba látogatsz?
Sok nagyszerű stadionban léphettem már pályára, de a Bernabéuban még nem. Ez lesz az első alkalom, és az az igazság, már nagyon várom, hogy közelről láthassam a mérkőzés előtti napon, nyugodtan körbejárhassam, hogy felkészítsem magam a mérkőzésre.

A játékosok letehetik a névjegyüket a futball világában, ha játszanak egy jó mérkőzést a Bernabéuban. Ezért olyan különleges számodra ez a párharc?
Nem, hanem azért, mert a legjobb 16 között csapunk össze, így egy nagyon fontos mérkőzés vár ránk. Tudjuk, hogy itt bizonyíthatunk a világnak. Egy olyan meccs vár ránk, mely során történelmet írhatunk a regnáló bajnok ellen. Nagyon motiváltak vagyunk.

Számít, hogy milyen történelme van az ellenfélnek, és mennyi címet nyert korábban?
Minden csapatot tisztelned kell, de a Bernabéuban a lehető legmélyebb tiszteletet mutatjuk majd. Tanúbizonyságot kell tennünk az értékeinkről.

Mit szeretsz a leginkább a Real Madridban?
Mindenekelőtt azt, hogy nagyon összetett csapatuk van. Minden poszton a világ egyik legjobb játékosa játszik, ráadásul együtt szerepelnek már évek óta.

Ott állhatsz majd szemtől szemben Cristiano Ronaldóval. Mondhatjuk, hogy a példaképeddel találkozol majd?
Igen, természetesen. Ő a gyerekkori hősöm. Nagyszerű volt találkozni vele, amikor ellátogattam Valdebebasba. Most viszont vetélytársak vagyunk. Egy versenyképes játékosnak tartom magam, aki folyamatosan győzni, győzni és győzni akar. Így nem igazán számít, hogy ki áll szemben velünk, csak a győzelem a cél. Fiatalabb koromban csodáltam őt, de ennek már vége. Játszani és győzni megyek a Bernabéuba.

Még mindig felnézel rá?
A hozzá hasonló játékosoktól mindig tanul az ember. Rengeteget tanulhatsz egy olyan labdarúgótól, aki öt Aranylabdát nyert. Cristiano egy nagyszerű játékos, de nekünk is vannak hasonló kaliberű fegyvereink: itt van Neymar, aki nagyon hasonló, és gyakorlatilag ugyanazon a szinten van, mint Ronaldo. Támadóként rengeteget tanulok Cavanitól is.  

Az MCN támadótrió nagy népszerűségnek örvend. Már most jobb ez a hármas, mint a többiek?
Ha őszinte akarok lenni, nem igazán gondolunk erre. Nem az jár a fejünkben, hogy a világ legjobb triója akarunk lenni, mi egyszerűen a világ legjobb csapatát akarjuk alkotni. Minket csak a győzelem érdekel, az, hogy versenyképesek legyünk. Jó dolog, hogy itt van a világ legjobb támadósora, ugyanakkor ez semmit sem garantál, hiszen a győzelmeket csakis csapatként lehet elérni. Jó dolog, ha van egy jó támadód, de a győzelem fontosabb.

A PSG örök álmodozó, ha a Bajnokok Ligájára gondolunk. Vajon a jelenlegi projekttel eljött a várva várt idő?
Miért ne? Jó csoportkört zártunk, most pedig itt a lehetőség, megmutathatjuk a világnak, hogy képesek vagyunk kiejteni az elmúlt két idény bajnokát. A nyomás nem rajtunk van, egyáltalán nem. A saját játékunkat fogjuk játszani a saját stílusunkban, és mindent meg fogunk tenni a továbbjutás érdekében.

Neymar úgy kezel, mintha a tanítványa lennél, és mindig úgy tűnik, élvezed a játékot az ő oldalán. Ez a siker titka?
Az a Neymar, akit az emberek kívülről látnak, nem az a Neymar, akit mi ismerünk. Sokan azt hiszik, hogy csak trükközik, cselez, ezzel pedig saját magát szórakoztatja, úgy vélik, hogy egy önző játékos, aki csak saját magával foglalkozik. Amikor viszont ott vagy egy öltözőben vele, rájössz, hogy egyáltalán nem így van. Az az igazság, hogy ő egy nagyon kedves személyiség, törődik a társaival. Számára mindig a csapat az első. Igaz, hogy a játéka a cselekről és a technikai képzettségről szól, de senki se fogja megkérni arra, hogy hagyja ezt abba, mert mindent kiválóan csinál. Ebben a tekintetben nincs nála jobb. Neymar egy olyan labdarúgó, aki címeket nyerhet számunkra, ezt pedig ki kell használnunk.

Furcsa számodra, hogy egy olyan csapat ellen léphetsz majd pályára, amelyiknek te is tagja lehetnél?
Nem, ez is része a futballnak. Sok átigazolási pletyka látott napvilágot. Igaz, hogy voltak tárgyalások a Real Madriddal, de hiszem, hogy ez már a múlt számomra, valamint a klub számára is. Most a PSG játékosa vagyok, ennek a csapatnak a színeit védelmezem.

Miért a PSG mellett döntöttél?
A PSG a szülővárosom csapata. Ha Madridba igazoltam volna, az olyan lenne, mintha egy madridi gyereknek meglenne a lehetősége arra, hogy a Real Madridban játsszon, de ő egy másik ország csapatát választaná. A PSG-ben akartam játszani, most pedig nagyon boldog vagyok, hogy így alakulnak a dolgaim.

Még nagyon fiatal vagy, így sosem tudni, mit hoz a jövő, ugye?
Igen, még nagyon fiatal vagyok, van időm, de ahogy mondtam, a jövőben a világ legjobb csapatában akarok játszani, a PSG-ben pedig minden megvan ahhoz, hogy a jövő legjobb csapata legyen. Ha a csapat velem együtt fejlődik, növekszik, akkor nincs szükség a távozásra.

Honnan ered az elképesztő sebességed? Természetes erő, vagy kemény munka eredménye?
Mindig gyors voltam, ugyanakkor ezért meg is kell dolgozni. Egy futballistának mindig fittnek kell lennie, mindegy második vagy harmadik nap ugyanazokat az erőfeszítéseket kell megtennie a cél érdekében.

Az előző évek dominanciája miatt a Real Madrid és a Barcelona az a két csapat, akiket le kell győzni a győzelem érdekében?
Igaz, hogy ők domináltak a futballvilágban az elmúlt néhány év során, de úgy vélem, hogy vannak más nagyszerű csapatok is. Ott a Manchester City, akik nagyon erősek jelenleg. Ott a PSG is, valamint a Juventus és a Bayern München is. Sok olyan csapat van, amely sokáig juthat.

Nagy elismerés lenne a projekt tekintetében, ha sikerülne kiejteni a Real Madridot?
Kétségkívül. Ennek a párharcnak a győztese nagy eséllyel pályázik majd a végső győzelemre is. Ha sikerül megvernünk a Real Madridot, akkor a többiek megijednek majd, és ez fordítva is igaz. Akárki jut tovább, az a későbbiekben félelmetes lesz a többiek számára.

Még csak most töltötted be a 19. életévedet, mégis számos rekordot megdöntöttél már. Te vagy például a Bajnokok Ligája legfiatalabb gólszerzője. Senki sem szerzett még ennyi gólt ennyire fiatalon. A titok a fejedben vagy a lábaidban van? Esetleg a biztos háttér érdeme?
Mindenekelőtt a családomé. Ők mindig ott voltak mellettem. Amikor ilyen gyorsan történnek a dolgok, mint az én esetemben, nagyon fontos, hogy legyen valaki, aki nem hagyja, hogy elrugaszkodj a talajtól és a valóságtól, valaki, aki megnyugtat, aki emlékeztet arra, hogy ez még csak a kezdet, még nem nyertem meg a Bajnokok Ligáját vagy a világbajnokságot. Minden létező címet be akarok zsebelni, és ezért keményen is dolgozok.

Nem ad elég hitet az, hogy gyorsabban fejlődsz, mint a többi sztár?
A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, számomra pedig ez ad hitet. Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor trófeákat nyer az ember. Ez a legcsodálatosabb érzés.

Még egy érdekes találkozó vár rád a Real Madrid elleni meccs során: ott lesz Raphaël Varane. Beszéltetek már erről? Ő is nagyon korán futott be, akárcsak te. Felnézel rá?
Természetesen. Varane egy nagyszerű játékos és egy követendő példa. Lenyűgöző az elszántsága. Ő egy igazi profi, aki mindent megnyert már, mégis nagyon tisztelettudó. Nagyszerű érzés, hogy ő is ott van nekünk a válogatottban.

Van olyan francia játékos, akire példaképként tekintesz?
Nos, a hazámból Zidane volt a példaképem. Franciaországban mindenki imádta őt. Aki szereti a futballt, tudja, hogy ő egy teljesen különleges eset. Hihetetlen, amit a Real Madriddal vitt véghez, mióta kinevezték a klub edzőjének. Egy ilyen klubnál ez egyáltalán nem könnyű. Óriási a nyomás rajta, de talán az a titka, hogy nagyon jól ismeri a klubot. Minden ember tiszteletét kivívta. Örömmel tölt el, amit ezidáig elért.

Végzetül mesélj arról, hogy milyen kívánságod van 2018-ra?
Természetesen a Bajnokok Ligája megnyerése, valamint a franciák világbajnoki címe.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK