Egytől egyig: Real Madrid – Barcelona (0-3)

Meglehetősen kiábrándító eredménnyel ért véget a bajnoki idény első El Clásicója, hiszen a Barcelona idegenben ért el nagyarányú győzelmet. Nem könnyű most érzelemmentesen, a realitás talaján maradva értékelni, de megpróbáljuk. Jöjjön tehát az Egytől egyig, a mérkőzések utáni szubjektív rovatunk.

Csapatok

Real Madrid (5)
Nagyon nehéz elkezdeni ezt az értékelőt, és sajnos nem ez az első ilyen, ami nekem jutott idén. Karácsonyi ajándékra vágytam, de nem pont ilyenre. Ez így sikerült. Szomorú vagyok, mert másképp is alakulhatott volna. Ott volt az első félidő, a csapat jobban játszott, mint a Barcelona, és ismét megvoltak a helyzetek is, de nem sikerült értékesíteni azokat. Aztán jött a második játékrész, az alvó oroszlán felébredt, ez pedig láthatóan meglepte a srácokat. Az már más kérdés, hogy nagyjából ugyanannyi helyzetből ők hármat tudtak lőni, ez még úgy is szomorú, hogy azért a védelmünk is asszisztált a találatokban. Nem az összeállításban, nem a taktikában éreztem ma a gyengeséget, hanem mint már oly sokszor idén, a helyzetkihasználásban. Jöjjön egy közhely: rúgott gólok nélkül nehéz meccset nyerni. Egyébként még a csapatnál szeretnék két dolgot megjegyezni:

  • Elképesztő mennyiségű trófea került a vitrinbe az elmúlt évek során, törvényszerű, hogy ez a sorozat egyszer megszakad. Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei szezon vízválasztó, bár még messze a vége. Lehet elégedetlenkedni, lehet a problémákról beszélni, de nincs szükség arra, hogy a fél csapatot és az edzői stábot a föld alá kívánjuk csak azért, mert most nem nyerünk sorban minden meccset. Engem is frusztrál, de a Real Madrid sem nyerhet meg mindig mindent. Ez van. Ettől persze jól látható, hogy vannak olyan dolgok, amiken sürgősen változtatni kell. De nyugodjon meg mindenki, ennél volt már sokkal lejjebb is, én nem felejtettem el azokat az időket sem.
     
  • Hetek óta azt látom, hogy Isco nélkül jobb a csapat. Halkan kérdezném meg: amikor sz*rban volt ma a haza, miért imádkozott mindenki azért, hogy jöjjön be Isco? Mivel volt szebb vagy eredményesebb ma a játékunk nélküle?

Az olvasók pontszáma: 4,1

Barcelona (6,5)
Az első félidőben altattak, láthatóan nem akarták és nem is tudták megerőltetni magukat. A második játékrészre teljesen átszellemülve érkeztek, igaz, területet is kaptak ajándékba a játékhoz. Nem gondolom, hogy összességében jobbak voltak, viszont ők sokkal többet tudtak kihozni egy olyan félidőből, amikor ellenfelük fölé tudtak kerekedni. Ez van, gratulálnunk kell nekik a győzelemhez, és – bár nagyon hosszú az idény, és sosem adom fel – nagy valószínűséggel a bajnoki címhez is. Az előnyűk most már tetemes, a sorsuk a saját kezükben van, ezt már csak ők ronthatják el.
Az olvasók pontszáma: 7

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Keylor Navas (8)
Igazából csak rajta múlt, hogy nem öt vagy hat lett. Már az első félidőben is volt egy emberfeletti védése, ezt csak kiegészítette jó néhánnyal a második játékrészben. Az utolsó találatban talán benne volt, igaz, teljesen takarásból érkezett a lövés, csoda, hogy egyáltalán le tudott érni. Mindenesetre ez már nem oszt és nem szoroz, az első két találat egyáltalán nem rajta múlt.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Dani Carvajal (3)
Nem ez volt a spanyol jobbhátvéd pályafutásának legjobb meccse. A támadásokhoz nagyon jól csatlakozott az első játékrészben, védekezésben viszont többször is hibázott: Jordi Alba nem egyszer járt túl az eszén, az első vendég találatnál pedig csúnyán lemaradt. Mindazonáltal a meccs legnagyobb védése az ő nevéhez fűződik, páratlan reflexmozdulatot láthattuk – az már más kérdés, hogy ezzel a lehető legtöbbet ártott a csapatnak, hiszen nemcsak kétgólosra nőtt a hátrány, hanem eggyel kevesebb madridi maradt a pályán. Nem hibáztatom, hisz most is a szíve vitte előre.
Az olvasók pontszáma: 3,3

Sergio Ramos (5)
A kapitány sem tudott ma kiemelkedőt nyújtani, sőt, védekezésben meglehetősen visszafogott volt. A támadásokkal ezúttal is sokszor lépett fel, de többnyire eredménytelenül. Mindemellett saját magát hozta nehéz helyzetbe, amikor szándékosan megütötte Suárezt, hiszen onnantól kezdve vigyáznia kellett, nehogy begyűjtsön egy második lapot. Az eset egyébként pirosat ért volna… Nagy felelőtlenség volt ez ismét, és bár megúszta, büszkék nem lehetünk rá.
Az olvasók pontszáma: 4,2

Raphaël Varane (7)
A védelem legmagabiztosabban teljesítő tagja volt, ám a kapott gólokat ő sem tudta megelőzni – egyedül mondjuk nehéz is lett volna. Jól, és a kapitánynál hatékonyabban tudott csatlakozni a támadásokhoz, és ebben a tekintetben nem most először nőtt Ramos fölé. Végre tudja hozni a konstans jó teljesítményt, már csak abban kell reménykednünk, hogy nem sérül meg.
Az olvasók pontszáma: 6,1

Marcelo (5,5)
Aktívan támadott, ahogy szokott, igaz nem olyan eredményesen, mint az esetek nagy többségében. A legtöbb kulcspassz azért így is az ő nevéhez fűződik. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a védekező munkája mellett, ami egy ilyen mérkőzésen azért igen nagy jelentőséggel bír. Marcelo hátul kifejezetten gyengén teljesített, és sajnos csak az nem verte meg ma délután egy az egyben, aki nem akarta.
Az olvasók pontszáma: 4,8

Casemiro (5)
Nem nagyon találta a helyét a mai rendszerben, nagyon keveset volt játékban. Utóbbit nem bánom, hiszen amikor eljutott hozzá a labda, többször is zavarba jött, nem tudta, hogy mihez kezdjen vele, aminek az lett a vége, hogy letámadásokat jól gyakorló barcelonaiak rögtön lecsaptak rá. Azt sem lehet mondani, hogy labdaszerzésben igazán jeleskedett volna, mindössze három alkalommal tudott csak labdát csenni.
Az olvasók pontszáma: 4,7

Mateo Kovačić (5,5)
Nyilvánvaló, hogy csak és kizárólag Messi őrzése volt a feladata, emiatt kapott helyet a kezdőcsapatban is – a döntést egyébként nagyra értékelem, és szerintem helyénvaló volt. A feladatot tökéletesen megoldotta az első félidőben, míg a másodikban már kevésbé, ott már azért voltak problémái az argentin semlegesítésével. Az első kapott gólban is benne volt érzésem szerint, Rakitić teljesen nyugodtan indulhatott meg és szelhette át a fél pályát a labdával anélkül, hogy Mateo megtámadta volna. Érthetetlen, hogy miért így történt. Azt külön sajnálom, hogy a támadások során teljesen le volt korlátozva, így a csapat nem profitálhatott kiváló képességeiből.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Luka Modrić (7,5)
Parádés, sőt zseniális első félidőt tudhat magáénak a horvát, aki magasan csapata legjobb embere volt az első 45 percben. Csillogott, ahogy az elmúlt néhány hétben mindig, nem is nagyon tudtak mit kezdeni vele. csak sajnálni tudom, hogy a társak közül senki sem tudott felnőni hozzá. A második játékrészben már ő is nehezebb helyzetben volt, sokszor teljesen eltűnt, ugyanakkor a mezőnyjátékosok közül magasan ő volt a Real Madrid legjobbja.
Az olvasók pontszáma: 7,8

Toni Kroos (4,5)
Gyenge mérkőzésen van túl a német. Az első barcelonai találat az ő eladott labdájából indult, ami után ráadásul meglehetősen lagymatag presszinggel próbált nyomást gyakorolni a Barcelona védőire és középpályásaira, majd teljesen fenn is ragadt az esetnél, nem ért vissza a támadással. Ezen kívül is sok eladott labdája volt, nem tudott kiemelkedően teljesíteni a játék egyetlen elemében sem. Egy Ceballost megnéztem volna a helyén a második félidőben, ha esetleg keretbe került volna a spanyol…
Az olvasók pontszáma: 5,1

Cristiano Ronaldo (4)
Öt lövése volt, de csak egy talált kaput. Volt egy igazán komoly ziccere is, igaz, azt követően a NASA emberei el is indultak a Holdra, hogy megkeressék a lábát. Az a mozdulat tökéletesen leírta a portugál bajnoki idényét. Neki is javulnia kell, legfőképp helyzetkihasználás terén, mert gólok nélkül egyszerűen semmi sem fog sikerülni. Márpedig neki is egyre ritkábban van igazán jó meccse, sajnos.
Az olvasók pontszáma: 4,8

Karim Benzema (4)
Nem szeretném rá kihegyezni a vereséget, hiszen ezúttal nem csak rajta múlt, hogy nem tudott gólt szerezni a csapat – persze rajta is. Egy pozitív dolgot szeretnék kiragadni vele kapcsolatban, mégpedig a védőmunkáját, alázatosan visszajárt a labdákért. Elöl viszont meglehetősen gyengén teljesített most is, támadások akadtak el rajta. A gólhoz viszont ő járt a legközelebb, de ennek az embernek a sok hiányossága mellett még szerencséje sincs. Ez van.
Az olvasók pontszáma: 2,4

Cserejátékosok

Nehéz helyzetben voltak a cserék. Nacho Carvajal kiállítását követően érkezett, de nem tudott hatással lenni a mérkőzés alakulására. Gareth Bale és Marco Asensio a technikai zónában meccsnézéssel eltöltött jó negyedórát követően léphettek pályára, és láthatóan gördülékenyebbé tették a csapat játékát, ám az emberhátrány, valamint a kétgólos barcelonai vezetés miatt elmondható, hogy rettentően későn jutottak szóhoz.  

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)
Sokakkal ellentétben a kezdőcsapat miatt nem hibáztatnám a franciát, sőt… Szerintem igenis jól döntött, amikor Kovačićnak szavazott bizalmat, és nem, ez egyáltalán nem volt gyáva lépés. Egyszerűen el kell fogadni, hogy az ellenfélnél játszik Leo Messi, aki a maga zsenialitásával még mindig a barcelonai csapat legfontosabb játékosa. Mateo nagyszerűen semlegesítette a szuperkupa mérkőzésein az argentint, így érthető volt, hogy miért vele szeretné Zizou most is kikapcsolni a Barcelona motorját. Az már más kérdés, hogy Casemiro ebben a rendszerben láthatóan nem találta a helyét. Összességében viszont nem lett volna ezzel gond, és az első félidőben nem is volt, kár erre fogni a gólképtelenséget. Több helyzetig is eljutott a csapat, sőt, képes volt támadásban is dominálni, így hát nehezen mondható, hogy – egy kommentelőnk szerint – a jellemtelen sz*r Zidane védekezésre rendezkedett volna be. Ez a lépés annyiról szólt, hogy szerette volna bebiztosítani csapatát arra az esetekre, amikor a Barcelonánál van a labda. Az viszont már sokkal jobban érdekel, hogy mi történt a szünetben a két csapat öltözőjében: a Real Madrid láthatóan visszább húzódott – DE MIÉRT? -, míg a Barcelona egy sorral feljebb tolta minden csapatrészét, és sikerült is fölényt kialakítania a támadóharmadban, leginkább a két szélső védő remek csatlakozásának köszönhetően. Az első vendég találat után rögtön reagálni akart a mester, és jó irányba próbálta meg elbillenteni a mérleg nyelvét, hiszen Bale és Asensio érkezésével módosulhatott volna a taktika, talán sikerült volna visszabillenteni a mérkőzést annak egyensúlyába, ám Carvajal Zizou minden tervét keresztbehúzta. Valljuk be, onnantól kezdve már teljesen mindegy volt, hogy mit húz a mester. Amit felrónék neki, az ismét Ceballos mellőzése – hiszem, hogy ő vagy Marcos Llorente sokkal hasznosabb tagjai tudtak volna lenni ennek a mai csapatnak, mint Casemiro, mondom ezt úgy, hogy tisztában vagyok a brazil középpályás általánosságban vett fontosságával. Azokat az állításokat viszont határozottan elutasítom, hogy Zizou ma gyáva lett volna, vagy védekezésre rendezkedett volna be, mert nem ez történt. Az, hogy az első félidőben nem rúgtunk minimum egy vagy két gólt, nem a taktikán és nem a kezdőcsapaton, hanem a támadóink teljesítményén múlt. Ezért viszont lehet hibáztatni Zizou-t és csapatát, sőt a vezetőséget is, de az a hajó (egyik oldalán Morata, míg a másikon Mariano felirattal) nem most, hanem még a nyár folyamán elment. Kíváncsian várom, hogy mit talál ki a mester a vereséget követően. Biztos vagyok benne, hogy valami történni fog januárban, hiszen ez a mai már több, mint jelzésértékű volt, és ezt Zizou is tudja.
Az olvasók pontszáma: 3,5

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK