Morata nyomdokaiban – Asensio aggasztó helyzete Madridban

Sokan eltűnődtek már a közelmúltban azon, hogy vajon Zinédine Zidane mit lát Lucas Vázquezben. Természetesen nem arról van szó, hogy a 26 esztendős spanyol rossz játékos lenne, hiszen az elmúlt két évben számtalanszor bizonyította már, hogy amennyiben esélyt kap, lehet rá számítani. Itt egyszerűen arról van szó, hogy léteznek olyan helyzetek, amikor vannak nála jobb alternatívák is.

Lucasról bebizonyosodott, hogy Zidane egyik kedvence, a múlt hétvégi, Málaga elleni 3-2-re megnyert meccsen is a kezdőcsapatban kapott helyet. Persze akkor ez nem vetett fel kérdéseket, hiszen sem Marco Asensio, sem Gareth Bale nem voltak elérhetőek szombaton. Mindazonáltal számtalanszor nyilvánvalóvá vált már, mennyivel szívesebben választja Zizou Lucast, mint Asensiót.

Marco Asensio, Lucas Vázquez

Asensio mindeközben egy ún. „perifériás alak" lett a Real Madridnál az elmúlt hetekben és hónapokban. Annak ellenére, hogy a szezon elején állandó kiváló formájának köszönhetően nem egy alkalommal ő volt a különbséget jelentő ember. A Szuperkupában a Barcelona elleni „duplájának” (különösen a visszavágón lőtt hálószaggató találatának) köszönhetően olybá tűnt, Zidane csapatában megszületett a „hazai termésű galaktikus”. De miért vesztette el a hitét Zidane Európa egyik legfényesebben ragyogó csillagában? A Real Madridnak éppen a hozzá hasonló támadókra lenne szüksége, hiszen ez a feladat mostanában szinte kizárólag Karim Benzemára és Cristiano Ronaldóra hárult (akik ezt váltakozó eredményességgel tudják teljesíteni). A támadójátékkal nyilvánvaló problémák vannak a Madrinál, s Asensiónak minden képessége meglenne hozzá, hogy ezen változtasson.

Az Atlético Madrid ellen mindössze tizenöt perc alatt megmutatta ezt. Azok után, hogy majd’ az egész meccset végigpadozta, az utolsó negyedórára beállva ő készítette elő a meccs egyik legnagyobb helyzetét Ronaldo számára. Ezek után szinte teljességgel érthetetlen, miért nem bízik benne Zidane a nagy meccseken, s miért nem adja meg neki az esélyt a teljes kibontakozásra. Ez egy teljesen bizarr helyzet; egy olyan játékosról beszélünk, aki BL-döntőben, Európai Szuperkupa-döntőben lőtt gólokat, El Clásicókon talált a kapuba.

Marco Asensio, Camp Nou

A nyugtalanság pedig egyre csak nő a fiatal spanyol körül, s többen már madridi jövőjét is kétségbe vonják. A pletykákban majdnem az összes elitcsapattal összehozták már a Premier League-ből, legutóbb a Manchester Cityvel. Ezeket a híreket persze érdemes a helyükön kezelni, ám a helyzet önmagáért beszél: Asensio helyzete még mindig bizonytalan Madridban. Sokan már egyenesen odáig mennek, hogy Álvaro Morata előző szezonbeli pozíciójához hasonlítják a helyzetet. Láttuk, hogy annak mi lett a vége. Morata ma már a Chelsea mezében villog, köszönhetően annak, hogy nem kapott elég időt Madridban.

Asensio persze kategorikusan elutasítja az összehasonlítást, de a hasonlóságok tagadhatatlanok. „Morata helyzete teljesen más, mint az enyém” – mondta nemrég Asensio. – „Mikor visszatért a Madridhoz, fontosabbnak akarta érezni magát. Én mindössze huszonegy éves vagyok, nemrég kezdtem itt, az edzőtől kapott perceket előnnyé akarom kovácsolni – legyen az tizenöt vagy húsz perc, vagy egy egész meccs -, hogy aztán a jövőben számoljanak velem a fontos meccseken is."

Marco Asensio, Álvaro Morata

Nem is olyan rég történt, hogy Zinédine Zidane Lionel Messihez hasonlította Marco Asensiót, legalábbis a bal lábát mindenképpen. „Zidane azt mondta nekem, hogy Messi óta nem látott ilyen bal lábat, mint az enyém” – mesélt egy két hónappal ezelőtti interjúban Asensio.

Azóta viszont sok minden megváltozott. Persze Asensio formája is visszaesett kissé, de ez várható volt egy ilyen fiatal tehetségnél. De a Real Madridnak a jelenlegi „támadókrízisben” pontosan az ő képességeire van szüksége. Szóval amint visszatér sérüléséből, szinte biztosra vehető, hogy Zidane több játékidőt szán majd neki. Ellenkező esetben Európa egyik legnagyobb tehetségének elpazarlásának lehetünk szemtanúi.

Ezek az évek döntő szerepet töltenek be Asensio fejlődésében, és a futball igazi nagyjai ilyen korban már csapatuk kihagyhatatlan elemeivé váltak.

Asensiónak nem egyszerűen megvan minden képessége ahhoz, hogy egyszer majd nagy játékos legyen Madridban – neki itt és most kell sztárrá válnia.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK