Bartra: Párharcokkal akarjuk semlegesíteni a Madridot

Az AS ült le beszélgetni a Real Madrid elleni BL-mérkőzés előtt Marc Bartrával, a Borussia Dortmund védőjével.

Ismét a Real Madrid ellen léptek pályára…
A sorsolás lezárultakor talán már nem is voltunk meglepettek. Az előző évben is egy csoportba kerültünk velük, és a két klub már a korábbi években is  sokszor találkozott egymással. A Real Madrid jelenleg Európa egyik legjobb csapata, fantasztikus szinten teljesítenek.

A tavalyi szezonban egyik alkalommal sem tudott győzedelmeskedni a Real Madrid. Jelent-e ez plusz önbizalmat?
Természetesen, igen. Még élénken élnek bennünk a döntetlenek emlékei. Ami a mostani összecsapást illeti, egy az egy elleni párharcokkal szeretnénk semlegesíteni az ellenfelünk játékát. Tisztában vagyunk a képességeikkel, ugyanakkor hiszünk önmagunkban. Az utóbbi időben elég jól megy a játék…

Megváltozott-e a Dortmund játéka az új edző, Peter Bosz irányítása alatt?
Számos taktikai változás lett eszközölve a csapat játékrendszerén, de azt hiszem, hogy ez természetes velejárója egy új tréner érkezésének. Az biztos, hogy most nagyon jó formában vagyunk. Bosszal általában 4-3-3-at játszik a csapat, rendkívül dinamikus futballra törekedve. Szeretnénk tovább folytatni a remek szériánkat.

Bosz sosem titkolta, hogy csodálja Johan Cruyff munkásságát, stílusát.
Pontosan ez az oka, hogy a pályán és az edzéseken is magabiztos vagyok. Nagyon hasonló dolgokat kell csinálnom, mint a Barcelonában. A mostani Dortmund filozófiája rengeteg hasonlóságot mutat a spanyol válogatottéval is. Minden edző hozzáadja a maga személyes kis „fűszereit” a csapathoz, de a filozófia állandósága egy biztos táptalajt ad a labdarúgóknak.

Mik a Dortmund legfőbb erősségei?
Nagyon tiszta elképzeléssel rendelkezünk a céljainkat illetően. Fel kell készülnünk az ellenfélből, de legyenek bármennyire is nagyszerűek, nem szabad elfelejtenünk, hogy mi vagyunk azok, akik irányítani akarják a mérkőzést. Ez kizárólag a labda birtoklásával lehetséges. Ha többet van nálunk a játékszer, akkor sokkal jobb esélyeink nyílnak a találkozó megnyerésére. Úgy vélem, apró részletek döntenek majd a meccsen.

Dembélé távozott, de a mindössze 19 éves Pulisic máris berobbant a helyén…
Van a csapatban néhány olyan játékos, akik még a huszadik életévüket sem töltötték be, de legalább olyan szinten képesek futballozni, mint idősebb társaik. Ez a Dortmund, a szurkolók is az itt megforduló edzők is ehhez vannak hozzászokva: itt megadják az esélyt a fiataloknak. Ennek így kellene lennie minden klubnál, de sajnos nem ez a helyzet.

Mit gondolsz arról, hogy a Real Madrid egyre inkább halad egy sok passzra épülő játékrendszer felé?
Ez egyértelműen a fejlődés jele. Többet birtokolják a labdát, mint korábban, és a játékosaik minőségének köszönhetően képesek kihasználni az ellenfél hibáit. Ez nagyon veszélyessé teszi őket. Folyamatosan résen kell majd lennünk, mert a Madrid a labdával és anélkül is egy nagyon veszélyes együttes. Be tudnak rendekezni kontrajátékra, de a labdatartással sincsen gondjuk – ez pedig azt jelenti, hogy maximális koncetrációra lesz szükség tőlünk.

Mennyire fontos a Zidane személye által biztosított állandóság a Real Madrid sikereinek szempontjából?
Nagyon fontos. Egy olyan edzőnek, aki megkapja a bizalmat a vezetőségtől, lehetősége nyílik igazán megismernie a játékosait, ami hosszabb távon elengedhetetlen szempont, például a fiatal játékosok beépítésénél. A futball világában uralkodó versengés a mindennapos munkáról szól, de egy csapat menedzselésekor hosszú távlatokban kell gondolkoznod. A Real Madrid pontosan ezt teszi, és nagyszerűen működnek a módszereik. Zidane önbizalommal vértezte fel a beosztottjait, ami egyértelműen hozzájárult a kollektív teljesítményük javulásához. Egy játékosnak nagyon fontos, hogy az edzője bizalommal közeledjen hozzá.

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK