Florentino Pérez: Nem vagyok méltó arra, hogy Santiago Bernabéuhoz hasonlítsanak

A Real Madrid elnöke a Cadena SER rádióállomás egyik műsorának, az El Larguerónak a vendége volt.

Ez az interjú a Santiago Bernabéu stadion lelátójának VIP-szektorában készül.
Ez egy rendkívüli hírnévvel rendelkező hely, ahol mindegyik társadalmi osztály képviselői meg szoktak fordulni, a legkülönbözőbb hivatásokkal, ideológiákkal. Az emberek azért jönnek ide, hogy élvezzék az életet. Ez jut először eszembe erről a páholyról.

Megbántva érezné magát, ha azt mondanám, hogy félelmetes ez az atmoszféra?
Nem. Nekem is kellett némi idő, amíg megszoktam ezt a légkört. Ahogy mondtam, az emberek azért jönnek ide, hogy beszélgessenek egymással, és hogy jól érezzék magukat. Nyitottak vagyunk a világra.

Ki szokta megszervezni az itteni eseményeket?
Ez sok dologtól függ, de általában Manolo Redondo (az Elnöki Hivatal igazgatója és az Alapítvány általános igazgatója – a szerk. kieg.) intézi az ilyen jellegű ügyeket, én pedig csak ellenőrzöm a munkáját.

A mostani a legjobb időszak a Real Madrid történelmében, már ami az ön elnökségét illeti?
Ezt nem nekem kell eldöntenem. Egy legendát örököltem meg, és eltökélt szándékom, hogy tovább folytassuk.

Melyik az ön széke?
A „6C” jelű. Ezen a nyáron történt egyébként egy kis átépítés, mert a páholy a stadion ellentétes oldalán volt, mint a játékoskijárók. Meg kellett kerülnünk az egész pályát, ha be akartunk menni az öltözőbe. Most már nincsen ezzel probléma.

Hol ült akkor, amikor még nem volt a klub elnöke?
Pontosan ugyanott, mint most. A családom nagyon sok pártoló tagot adott a klubnak az elmúlt évtizedekben, így már nagyon régóta kiemelt hellyel rendelkezünk a VIP-szektorban.

Mit szól Piqué egyik korábbi kijelentéshez, mely arra utalt, hogy piszkos dolgok folynak ebben a páholyban?
Őszintén meglepődtem. Sokan beszélnek olyan dolgokról, melyekre egyáltalán nincs rálátásuk. Neveket természetesen nem fogok mondani.

Mi a helyzet a Real Madrid női csapatával?
Ahogy már korábban is elmondtam, folyamatosan dolgozunk a női szakosztály megalakításán. Úgy számolunk, hogy néhány évbe telik majd megvalósítani ezt a projektet.

Térjünk rá a jelenlegi idényre. Felbosszantották önt a bírói tévedések?
Igen, de sosem kritizáltam őket. Senkit sem szoktam nyilvánosan kritizálni.

Larrea (megbízott szövetségi elnök – a szerk. kieg.) azt mondta, hogy ön panaszkodott a játékvezetés színvonalára.
Nem gondolom, hogy panaszkodtam. Nyilvánvaló, hogy bizonyos intézkedések bevezetésével minimalizálhatnánk a tévedések számát, én csupán ezt próbáltam elmagyarázni neki. Vegyük csak például a Madridot vagy a Barçát. Ez két olyan klub, amelyet emberek tízmilliói követnek világszerte. Ha egy kétes ítélet születik az egyik mérkőzésükön, akkor annak azonnal híre megy. Természetesen nem azt mondom, hogy kiemelt bánásmódot érdemlünk, de ezt a tényezőt nem hanyagolhatjuk el. Ami a Barcelona elleni összecsapásunkat illeti, a szóban forgó találkozó után kizárólag a mérkőzésről beszéltem. Nem lett volna értelme véleményezni a bírók munkáját.


Bartomeu, Larrea és Pérez.

De azért biztosan felbosszantotta önt Cristiano piros lapja.
Mondjuk úgy, hogy a fejlődést kell szem előtt tartanunk.

Parancsba adta-e ön valaha is egy edzőnek, hogy melyik játékosokat játszassa egy adott mérkőzésen?
Sohasem avatkoztam bele a kezdőcsapat kiválasztásába, sőt az elmúlt években nagyobb sportszakmai szabadságot biztosítok a csapat vezetőedzőjének, mint korábban. Példának okáért, kizárólag Zidane-on múlik, hogy a teljes BBC pályára lép-e.

Tehát soha nem történt ilyen?
Soha.

Vannak, akik mást mondanak.
Tisztában vagyok vele, de ez akkor sem igaz. Egyetlen edző sem örül, amikor el kell hagynia a Real Madridot, de nem emlékszem, hogy bármelyikük szájából is elhangzott volna ilyen állítás. Én úgy gondolom, hogy egy szakembernek meg kell adni a mozgásteret, ha azt akarjuk, hogy jól végezze a dolgát. 

Zinédine Zidane-e a világ legjobb edzője?
Nem szeretem összehasonlítani a klub kötelékében megfordult trénereket, mert mindannyian a legjobb tudásuk szerint végezték a munkájukat. Mondjuk inkább úgy, hogy a Real Madrid egy olyan sikerkorszakát éli, amelyre már nagyon régen volt példa utoljára. Teljes bizalommal viseltetünk Zidane iránt, mert kiérdemelte. A sikerek első számú alapköve az ő jelenléte.

Mi történt Cristiano Ronaldóval a nyár folyamán?
Az A Bola (egy portugál napilap – a szerk. kieg.) közzétett egy információt, és elszabadult a pokol. Ami az adóügyét illeti, amiatt természetesen ideges voltam.

Ön nem érezte úgy, hogy távozni akar Madridból?
Nem. Néhány héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy jól érzi magát itt, a világ legnagyobb klubjánál. Ez nekem elég.

Akkor nem is szolgált semmilyen magyarázattal a pletykákra?
A Bajnokok Ligája megnyerése után a konföderációs kupával volt elfoglalva, utána pedig a nyaralással. Nem tudom, hogy milyen dolgok fogalmazódtak meg benne, de mi egyáltalán nem beszéltünk ilyesmiről.

Mennyi igaz abból, hogy fizetésemelést kért a klubtól?
Kérem, ne tegyen fel ilyen tolakodó kérdéseket. Cristiano Ronaldo egy fantasztikus játékos, de nem áll szándékomban felvilágosítást adni a fizetéséről, ahogy egyetlen más játékoséról sem. Ez az ő dolguk, és a klubé.

Szóba került az is, hogy amennyiben bűnösnek nyilvánítja őt a bíróság, a Real Madridnak kell befizetnie az általa felhalmozott adóhátralékot.
Nem aggódom emiatt, mert azt az információt kaptam az ügyvédeitől, hogy semmi olyasmit nem követett el, amely bűncselekménynek minősülne. Azt a cégstruktúrát használja az adóügyei intézésre, amelyet Angliában is. Sosem volt problémája ezzel. Mivel nem történt információ-eltitkolás a hatóságok elől, nyilvánvalóan nem beszélhetünk törvénysértésről. Ez az ügy el fog húzódni, így a végső ítéletig csak egyet tehetünk: várunk.

Jorge Mendest is vizsgálja az ügyészség.
Nem tudom, hogy pontosan milyen mélyen érintett ebben az ügyben. A Gestifute Jorge Mendes cége, de nem ő végzi a papírmunkát. Beszéltem vele erről az ügyről. Cristiano a világ legjobb játékosa, de most csendben kell tűrnie mindezt.

Volt-e arra példa valaha is, hogy Cristiano Ronaldo arra kérte a vezetőséget, hogy engedjék el őt?
(nevet) Mindenki láthatta, hogy milyen motivációval lépett pályára a Camp Nou-ban. Szerdán Bajnokok Ligája-mérkőzés vár a csapatra, Cristiano Ronaldo pedig játszani fog. Ez minden.

Isco szerződéshosszabbítása már hónapok óta téma a sajtóban.
Isco nagyon fiatalon érkezett ide, azóta pedig folyamatosan fejlődik. Azzá a játékossá vált, akinek „eljövetelében” mindig is hittünk. A hír igaz, elkészültünk az új szerződésével. Néhány napon belül bejelentjük, ha minden jól megy.

Hogyhogy az Atlético Madridtól igazoltak játékost?
Már korábban is elmondtam, hogy nincsen olyan egyezmény, amely ellehetetlenítené a két klub felnőtt csapatai közti átjárást. Ami Theót illeti, ha mi nem igazoljuk le, akkor külföldre szerződött volna. Ez duplán jó döntés volt, mert amellett, hogy egy minőségi labdarúgóval lett gazdagabb a Real Madrid kerete, sikerült őt Spanyolországban tartani, ami nyilvánvalóan előnyös a hazai futball szempontjából. Nem okozott problémát számunkra, hogy egy kicsivel többet fizessünk érte, mint a szerződésében rögzített kivásárlási ár. Baráti kapcsolatot ápolunk az Atlético Madrid vezetőségével.

És mi a helyzet Bale-lel?
Ő a világ legjobb labdarúgóinak egyike, és nagyon örülünk, hogy a mi csapatunkat erősíti.

Érkezett ajánlat érte Mourinhótól?
Nem. Mourinho nem próbált megkerülni minket, ezt innen is köszönöm neki. Nem érkezett ajánlat.

Szóval akkor elképzelhetetlen, hogy Bale távozzon jövő nyáron?
Lezárult az átigazolási időszak, Gareth Bale pedig a Real Madrid játékosa maradt. Jelenleg csak ez számít. Mit felelne, ha megkérdezném, hogy ön vajon egészen nyugdíjig fog-e az El Larguerónál dolgozni? Azt felelné, hogy nem tudja. Én is csak ezt tudom mondani a Bale jövőjével kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy egyetlen játékosunktól sem szeretnénk megválni a cardiffi siker óta. Annak a keretnek, amely ilyen nagyszerű dolgokra volt képes, együtt kell maradnia. Ez az elsődleges célunk. Gareth már 11 címet nyert a klubbal. A tavalyi szezonban egy komoly sérülés hátráltatta őt. Mindannyian abban reménykedünk, hogy sikerül kiteljesednie és olyan formában játszania, mint fiatal korában. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mi ez a felhajtás Bale körül. Talán azt hiszik, hogy ő csak azért van még a csapatban, mert az én személyes kedvencem? Minden reggel azzal a tudattak kelek fel, hogy biztosan ehhez hasonló pletykákkal kell majd megküzdenem.

Mit szól a kritikus hangokhoz, melyek szerint igazolnia kellett volna a csapatnak?
Zidane nyilvánosan kijelentette, hogy nem szeretne több változást a keretben. Mivel ő felel az átigazolásokért, tiszteletben tartottuk a döntését. A távozók? Egyéves szerződést ajánlottunk Pepének, de ő jobb ajánlatot kapott. A legjobbakat kívánom neki, ahogy mindenkinek, aki valaha is a klub kötelékébe tartozott. A mai napig öröm tölti meg a szívemet, ha Higuaín betalál egy mérkőzésen, és Morata iránt is így érzek. Álvaro talán távozott, de nagyon szoros kapcsolatban maradt a klub spanyol játékosaival. Alakuljon bárhogyan is a pályafutása, Madrid lesz az otthona, örökké. Casillas? Ha egy játékos távozik a csapattól, akkor az az én hibám.

Mit gondol a futballvilág nyári szenzációiról? Neymar, Mbappé.
Nem voltam benne biztos, hogy jó döntés lenne-e egy olyan futballista szerződtetése, mint Kylian Mbappé. A csapaton belüli stabilitás, az egyensúly mindennél fontosabb. Ami Neymart illeti, minket is meglepett a távozása. Nem tudtam semmit az ügyről, elvégre nem voltam ott Messi esküvőjén. (nevet) 

Mit érez, amikor Santiago Bernabéuhoz hasonlítják önt?
Azt, hogy ez butaság.  Nem vagyok méltó erre. Bernabéu tette a világ legnagyobbjává ezt a klubot. Én csak az ő örökségét próbálom ápolni, és létrehozni egy legendás csapatot, ahogy azt ő is tette annak idején. A galaktikusok leigazolásakor is ez volt a célom: Zidane, Figo, Ronaldo és Beckham azt jelentette számomra, amit Kopa vagy Di Stéfano jelentett Bernabéu számára.

Fogja-e ez a stadion az ön nevét viselni a jövőben?
Kérem, ilyenre még csak ne is gondoljon. Ez a létesítmény csak egyetlen ember nevét viselheti.

Forrás: El Larguero (Cadena SER)
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK