Egytől egyig: Real Madrid – Valencia (2-2)

A spanyol bajnokságban második fordulójában ébresztő hatású döntetlent játszott a Real Madrid a Valencia ellen. Az összecsapást nagyszerű és vállalhatatlan egyéni teljesítmények jellemezték, na de lássuk a részleteket!

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Nincs miért haragudni a csapatra, mert ha nem kilenc emberrel álltunk volna fel a tizenegy ellen, akkor ez egy gond nélküli győzelem lett volna. A királyi gárda igencsak szeszélyes futballt mutatott be, a „Majd többet lövünk, mint kapunk” elvet követve. Hát, nem sikerült, de a csapat hatalmasat küzdött a végén, és néhány kiugróan nagyszerű egyéni teljesítménynek köszönhetően sikerült visszakapaszkodni az egygólos hátrányból. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy legalább 2 büntetőt felejtett el befújni a teljesen inkompetens Borbalán sporttárs, ugyanakkor a mai végeredmény miatt kár lenne a játékvezetői tevékenységet okolni. Először inkább nézzünk szét a saját portánkon…
Az olvasók pontszáma: 6,81

Valencia (7)
Küzdésben az ellenfél is jeleskedett, Parejo, Neto, Zaza és Rodrigo remek teljesítményeinek köszönhetően pedig sikerült pontot rabolniuk a Santiago Bernabéu stadionból. A védelmük finoman szólva sem állt stabil lábakon, de a Real Madrid támadói ezúttal nem büntették meg a fegyelmezetlenségeket, hibákat. Habár a győztes gólt többször is megszerezhették volna, összességében elégedetten távozhattak a spanyol fővárosból.
​Az olvasók pontszáma: 7,23

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marco Asensio (10)
Valaki szólhatna már ennek a srácnak, hogy kapcsoljon kisebb fokozatra, mert a társak nem bírják a tempót. Fantasztikus gólok, 2 kulcspassz és világklasszis játékszervezés jellemezte az ifjú Marco futballját, akinek még arra is volt ereje, hogy visszajárjon védekezni. Az biztos, hogy Cristiano Ronaldo hiányzásával sem kell kétségbe esnünk, mert igenis van vezére a Real Madrid támadógépezetének. Nem győzőm hangsúlyozni: fantasztikus teljesítményt nyújtott ma. Mivel nem szeretnék túlságosan sokat őszülni az idei szezon alatt, nagyon remélem, hogy egyetlen percre sem fog padra szorulni Gareth Bale miatt. Ez a srác aranylabdás lesz, nem kérdés.
​Az olvasók pontszáma: 9,56

Keylor Navas (9)
Szinte hibátlan teljesítmény a Costa Rica-i faltól. A labdajáratásban ezúttal kiemelkedően magabiztos volt, a kapott gólokért pedig egyáltalán nem hibáztatható. Nagy védésre egyetlenegyszer volt szükség tőle, Parejo szabadrúgásánál, ám az a hárítás tíz másikkal is felért. Megnyugtató azért, hogy ő akkor is nagyszerűen végzi a munkáját, amíg mások csak lézengenek a pályán. De erről majd később…
​Az olvasók pontszáma: 7,67

Dani Carvajal (7)
Néhány gikszer a mai mérkőzésen is becsúszott, de összességében nem játszott rosszul a csapat saját nevelésű jobbhátvédje. Az első valenciai gól előtt alaposan elkésett a váltással, de a társai helyezkedése sem könnyítette meg a dolgát. Támadásban ezúttal különösen aktív volt, az elmúlt meccseken mutatott játéka fényében pedig ezért hatalmas plusz pont jár. Nem rajta múlt, hogy gólpasszok nélkül fejezte be a meccset…
​Az olvasók pontszáma: 6,79

Nacho Fernández (7)
Az esetében megszokott stabilitás ezúttal hiányzott. Többször is elmulasztotta megragadni a kínálkozó megelőző szerelési lehetőségeket, a Valencia kontráinál pedig rendre besétált az ellenfél csapdáiba, így legtöbbször az ő helyén vezethetett ellentámadást az ellenfél. Mindazonáltal hatalmas túlzás lenne azt állítani, hogy rosszul játszott Nacho, de ma ő volt a védelem legszürkébb tagja.
​Az olvasók pontszáma: 6,84

Marcelo (8,5)
Marcelo ismét klasszis játékkal rukkolt elő. Rendkívül aktív szereplője, kulcsembere volt az offenzívák felépítésének és befejezésének is, és ezúttal a védekezéssel sem volt túlságosan sok gondja. A kapustámadásos szituáció utáni helyzetfelismeréséért külön megdicsérem, mert ott eldönthette volna a mérkőzést a Real Madrid. A géppuskalábú brazil egyike volt a csapat legkiemelkedőbb tagjainak, 4 kulcspasszával pedig a mezőny legjobbja volt ebben a mutatóban. Ő mindent megtett a sikerért.
​Az olvasók pontszáma: 7,59

Casemiro (8)
Carlos Soler találatánál komoly hibát vétett (igaz, nem csak ő), de a teljes játékidőt alapul véve nagyon is helyt állt a számára szokatlan szerepkörben a brazil középpályás. Az elején egy kicsit aggódtam, mert a védőfalból is olyan szerelésekkel rontott ki, mint amelyeket a középpályán szokott bemutatni, de végül sikerült kiállítás nélkül megúsznia a találkozót. A valenciai kontrák megállítását általában ő vállalta magára, többször is remekül blokkolta a veszélyes beadásokat, 5 szerelésével pedig magasan védőtársai felé tornyosult.
​Az olvasók pontszáma: 7,33

Toni Kroos (7)
Szürkébb performansz a német mesterlövésztől. Lekorlátozott szerepköre miatt az első félidőben nagyrészt a labdakihozatalokban segédkezett, Kovačić beállásával pedig elméletileg nagyobb szabadságot kapott a pályán, de ez ritkán mutatkozott meg a támadások segítésében. Azért meghazudtolni nem hazudtolta meg magát, így is ő lett a mezőny legtöbbet és legpontosabban passzoló futballistája, de a Kondogbia találata előtti elbambulásáért jár a fekete pont. Ha hamarabb kapcsol, akkor talán elkerülhető lett volna az a gól…
​Az olvasók pontszáma: 7,18

Luka Modrić (8)
Ma is hozta a kötelezőt. Nagyon nagy százalékban nyerte meg a párharcait, fáradhatatlanul robotolt, sarokra irányuló lövésével pedig még egy gólt is majdnem sikerült szereznie. Meglátásom szerint a középpálya legjobbja volt.
​Az olvasók pontszáma: 7,72

Isco (8)
Mint kiderült, Isco nem taktikai okokból, hanem rosszullét és hányinger következtében hagyta el a pályát a mérkőzés félidejében. Az első játékrészben mutatott teljesítménye pozitív benyomást tett rám, ismét nagyszerűen oldotta meg a vonalak közötti játékot, 3 kulcspasszával pedig a mezőny egyik legjobbja volt – méghozzá úgy, hogy 45 perccel kevesebbet töltött a pályán, mint a társai. A hatalmas varázslatok ezúttal elmaradtak, de ez nem is lehet elvárás minden egyes összecsapáson. Az elszalasztott gólhelyzetéért kár, de nem volt egyszerű helyzetben: hárman is blokkoltál a lövősávokat.
​Az olvasók pontszáma: 7,17

Gareth Bale (2)
Hát ez bizony egy büdös nagy NULLA volt. Bale egyetlen erénye, hogy alázatosan visszajár védekezni (ezért jár a plusz egy pont), csak az a baj, hogy ezt Lucas Vázquez is legalább ilyen szinten megcsinálja. Sőt, az alázattal nálam sem lenne gond, és a szurkolók közül nem én vagyok az egyetlen. Én nem tudom, hogy mi történt ezzel az emberrel. Sosem volt egy futballmágus, de eljutottunk arra a pontra, hogy támadásban nettó emberhátrányt jelent a jelenléte. Egyetlen párharcot sem képes megnyerni, a beívelt labdái használhatatlanok, rengeteget vesztett a sebességéből, a helyzeteinek is csak töredékét sikerül gólra váltania, a tegnapi összecsapáson pedig összesen 1 darab (!) jó megoldása volt. Itt az idő, kimondom, amit mindenki gondol: ennek az embernek semmi keresnivalója Madridban. Akkor sem, ha a következő mérkőzésén 20 gólt lő.
​Az olvasók pontszáma: 3,36

Karim Benzema (2)
Plusz egy pont neki is jár, mert a mezőnyben (ismét) jól dolgozott. A többivel viszont volt „némi” gond. Ez a teljesítmény őszintén szólva említést sem érdemelne, úgyhogy nagyon meg kell erőltetnem magamat a billentyűk leütésénél. 7 teljesen (!) tiszta ziccer, 7 közvetlen gólszerzési lehetőség, és… 0 gól. Emésztgessük ezt egy kicsit. Lehet jönni azzal, hogy az ő feladata nem a gólszerzés, meg hogy alá kell dolgoznia Ronaldónak, de előbbi egy nevetséges kifogás egy középcsatár esetében, utóbbiról pedig már sokadik alkalommal bizonyosodott be tegnap este, hogy nem áll összefüggésben Benzema teljesítményével. Nagyon távol áll tőlem a vészmadárkodás, de Karim esti produkciója alapján sürgősen szükség van egy új támadó érkezésére. Mivel azonban Kylian Mbappé már lényegében a PSG játékosa, legalábbis a hírek szerint, így szinte biztos, hogy az átigazolási időszak már véget ért a Real Madrid számára. Így nincs más hátra, marad a reménykedés, hogy kedvenc szelfikirályunk összeszedi magát, és nem lesz bátorsága még egyszer ilyen szánalmas „teljesítményt” nyújtani. És nagyon naiv, aki azt hiszi, hogy a zsarolási ügye miatt mellőzik őt a válogatottban. A Real Madrid első számú kilencesétől egyszerűen elfogadhatatlan, hogy (jó esetben is) csak tízmeccsenként támadjon egy kis kedve a focihoz. Bale-lel karöltve nyugodtan lemondhatnak az e havi fizetésükről. És a legfájóbb vele kapcsolatban az, hogy egy zseniális játékosról van szó, aki az ellenfél tizenhatosán belül átváltozik egy gyámoltalan kislánnyá… és ez a folyamat már legalább két éve tart.
​Az olvasók pontszáma: 1,51

Cserejátékosok

Mateo Kovačić (7,5)
Érkezésével érezhetően stabilabbá, masszívabbá vált a Real Madrid középpályás védekezése, jól ismert megindulásaival pedig nem egyszer csinált bohócot az ellenfél játékosaiból, de az extraklasszis megmozdulások ezúttal otthon maradtak.
​Az olvasók pontszáma: 6,91

Lucas Vázquez (7)
A Fiorentina elleni mérkőzés értékelőjében azt írtam Marcos Llorentéről, hogy „robotolt, de semmi több”. Ugyanezt tudnám elmondani most Lucas esetében is. Becsülettel visszajárt védekezni a pályán töltött 20 percében, egyszer-kétszer még a támadásokba is bekapcsolódott, nagyot küzdött, de a mérkőzést nem sikerült felpörgetnie. Persze, megvizsgálhatjuk a dolgot a másik oldalról is, mert még így is fényévekkel jobban futballozott, mint Gareth Bale, akinek a helyére érkezett.
​Az olvasók pontszáma: 6,48

Borja Mayoral (5)
Hajtott, akart, de nem jött össze semmi, még labdába is alig tudott érni. Az biztos, hogy tőle nem várhatjuk el azt a fajta „beugrós” szerepkört, amelyet Morata tavaly nagyon magas szinten hozott.
​Az olvasók pontszáma: 5,89

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)
Nem venném elő a végeredmény miatt, mert akár 8-2-vel is zárulhatott volna az összecsapás. Isco cseréje kényszerű volt, de jól döntött Mateo beállításával, a többi változtatásánál pedig az egyedüli lehetőségeit használta fel. Az biztos, hogy nincs könnyű helyzetben, mert már sem Morata, sem James nincs ott a padon, akik tavaly rengeteg értékes pontot hoztak a csapatnak csereként beállva. Bale kezdőcsapatba nevezésébe talán már bele lehetne kötni. Nagyon remélem, hogy a színfalak mögött azért elbeszélgetett a két jó madárral, mert ezt a vállalhatatlan semmit nem engedhetik meg maguknak a Real Madrid játékosai. Ez a pofon még pont jókor jött, itt az idő változtatni, esetleg igazolni… hajrá, Mester!
​Az olvasók pontszáma: 6,89

 

(Egy kis bónusz: Karim mester így melegített a mérkőzés előtt.)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…