Miért érné meg Mbappé szerződtetése a Real Madridnak?

Nem kétséges, Kylian Mbappé az európai labdarúgás egyik legfényesebben ragyogó, csiszolatlan gyémántja. A Monaco 18 éves támadója a világ egyik legdrágább igazolása lehet, ha átteszi székhelyét Madridba. Megéri?

Hétfőn robbant először a bomba. A spanyol lapok sorra közölték a hírt, miszerint a Real Madrid és a Monaco csapata egyezségre jutott Kylian Mbappé átigazolását illetően. Ha hinni lehet a pletykáknak, az átigazolás díja 160 millió euróra rúg, ehhez pedig még hozzájön 20 millió euró, ha különböző feltételek teljesülnek az elkövetkezendő évek során. Az összeg láttán mindenki arra gondolt, hogy egy ilyen transzfer alapjaiban átírhatja a valóságtól már amúgy elrugaszkodott piac szabályait – aztán jött a Neymar-transzfer. Ennek ellenére érdemes megvizsgálni egy kicsit a francia árát.

Neymar átigazolása előtt Paul Pogba volt a világ legdrágább játékosa, aki a Juventust hagyta ott a Manchester United kedvéért. Az angolok úgy fizettek hatalmas összeget az akkor 23 éves középpályásért, hogy a francia már szerepelt világbajnokságon, játszott a 2016-os Európa-bajnokság döntőjében, valamint a 2015-ös Bajnokok Ligája fináléjában is. Elmondhatjuk tehát, hogy fiatal kora ellenére egy meglehetősen tapasztalt játékos érkezett Manchesterbe.

De mi a helyzet Mbappéval? Az ifjú titán 2015 decemberében mutatkozott be a Moncao első csapatában. Igen, ennek még két éve sincs. Hamar realizáljuk, hogy meglehetősen nagy a kontraszt a két játékos között. Mindketten eleget tesznek azonban a nagy klubok által manapság meglehetősen gyakran alkalmazott modellnek: kockázat nélkül nincs nyereség.

Mbappé - Real Madrid

Erre a gondolkodásmódra nagyszerű példa lehet Anthony Martial esete is, akiért (szintén) a Manchester United fizetett 80 millió eurót, mindenféle bónusszal együtt, de említhetnénk akár Renato Sánchest is, a maga 80 milliós vételárával (a bónuszokat itt is belekalkuláltuk a végösszegbe). Az átigazolásuk idején mindketten 19 esztendősek voltak. És igen, itt jön képbe a kockázati tényező. Eddig egyikük sem igazolta, hogy indokoltan adtak ki értük tetemes összeget új klubjaik, ugyanakkor az életkori tényezőnek köszönhetően több idejük van a bizonyításra, mint egy már befutott játékosnak, a klub és a szurkolók is türelmesebbek a fiatalokkal. Ez egyfajta jutalom a transzfer során, ha ezt a logikát követjük. Egyszerű, józan paraszt ésszel tehát így magyarázható, hogy miért van nagyobb esélye egy 19 évesnek arra, hogy ennyit fizessenek érte, mint mondjuk egy 28 éves játékosnak. Na, de hogy jön a képbe Mbappé?

Felmerül a kérdés, hogy egy olyan játékos, aki még szinte semmit sem tett le az asztalra, mégis hogyan érhet ennyit. Ha megvizsgáljuk Mbappé statisztikáit, láthatjuk, hogy az 1998. december 20-án született játékos eddig 58 mérkőzésen 27 góllal jutalmazta meg a közönséget, ami természetesen azt az érzést keltette a Monaco vezetőségében és edzői stábjában, hogy ez a fiatal srác bizony különleges. Az előző Bajnokok Ligája-idényben 10 mérkőzésen 6 találatig jutott, mindezt úgy, hogy a kieséses szakasz 6 mérkőzésén 5 alkalommal zörgette meg a hálót, ráadásul olyan csapatok ellen, mint a Manchester City, a Borussia Dortmund vagy a Juventus. Egy 18 éves esetében természetes, hogy ez a teljesítmény arra utal, hogy talán egy olyan játékossal van dolgunk, amilyen egy vagy két évtized alatt csak egyszer születik. Figyelem, a kulcsszó a ’talán’. De pontosan ez az, ami miatt fél Európa hajlandó lenne odaadni mindenét, hogy megegyezhessenek Mbappé szerződtetését illetően. És ha a hosszú távot tekintjük, 180 millió euró meglehetősen jövedelmező üzlet is lehet egy jelenleg 18 éves ígéretért.

Nyilvánvaló, hogy ha él a benne rejlő potenciállal, akkor Mbappé a jövő többszörös aranylabdás játékosa lehet. Már ez a tény önmagában vonzza a sikerre éhes óriásklubokat. Ha egy ilyen játékos a birtokodban van, az hatalmas gazdasági sikereket is eredményez. A Real Madrid 620.1 millió eurós bevételt ért el a 2015/16-is idény során, ami 7,4%-os emelkedést jelentett az azt megelőző szezonhoz képest. Feltételezhető, hogy amint nyilvánosságra kerülnek a 2016/17-es idény mutatói, újabb növekedés lesz látható. A Forbes szerint a Real Madrid a maga 3,3 milliárd eurós értékével a világ harmadik legértékesebb futballklubja a Manchester United és a Barcelona mögött.

Az Adidasszal kötött marketingszerződésnek köszönhetően a Real Madrid 1 milliárd eurót keres 2015 és 2024 között. Mindemellett a német sportszergyártó nevével fémjelzett madridi termékek árából is 22,5% a klub tulajdonát képzi, ami a becslések szerint szezononként 30 millió eurós bevételt jelent. Az Adidas ráadásul különböző bónuszokat is fizet a Real Madridnak a pályán elért sikerek után. Hogy folytassuk a sort, meg kell említeni a Fly Emirates-szel kötött szerződést is, amelyről úgy hírlik, a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek majd, és az új kontraktus több bevétellel jár majd, mint a Manchester United gigaszerződése a Chevrolet-vel, amely évi 53 millió eurót jelent az angol klubnak. És ez még csak a kezdet, ha a Real Madrid képzeletbeli bankfiókjában próbálunk meg turkálni, ám jól bizonyítja a klub pénzügyi ellenálló képességét.

Mbappé - Real Madrid_1

Felmerül a kérdés: Akkor valójában mekkora pénzügyi kockázatot is jelent egy ekkora klubnak Mbappé 180 millió eurós vételára? Mekkora kockázatot vállalt a Manchester Untied Pogba szerződtetésével? Igaz, hogy a játékosok személyisége, pozíciója és kora is különböző, az eredmény viszont – bár furcsa, de – hasonló. Napjainkban, amikor a klubok számára legalább olyan fontos a pályán kívül elért siker, mint a futballal aratott győzelmek, az effajta kockázatvállalás egyre inkább szükségszerűvé válik. A folyamatos győzelmek, a folyamatos növekedés egyben folyamatos bevételt is jelent, ami egyben azt is jelenti, hogy a klubok egyre mélyebben a zsebükbe kell, hogy nyúljanak, ha versenyképesek akarnak maradni.

A futball kedvelői évek óta panaszkodnak, hogy elszálltak az árak, de a valóság az, hogy ezt pontosan a klubok okozzák, nem a piac szabja a játékosok értékét. Az olyan csapatok, mint az Arsenal vagy a Liverpool komoly bajba kerülhetnek, súlyos mértékben lemaradhatnak az élcsapatoktól, ha nem kezdenek el a zsebükbe nyúlni. Az AC Milan a közelmúltban bizonyította, hogy készen áll a harcra, komoly összegekért vásároltak igen neves játékosokat. Bár sokak számára talán úgy tűnik, hogy a Real Madrid és a Manchester United rossz irányba terelik a dolgokat, mégis be kell látni, hogy ők a szükséges „gonoszt” jelentik a futball és a fogyasztók számára.

Ha egy kicsit elkanyarodunk a gazdasági vonaltól, és megpróbáljuk laikus szemmel megvizsgálni a történéseket, ahogy talán a szurkolók a legtöbb esetben teszik mindezt, akkor is arra a következtetésre jutunk, hogy a Real Madrid csodálatos munkát végez azért, hogy előkészítse Mbappé érkezését. Az említett 180 millió euró könnyen előteremthető Danilo 30 milliós, valamint Álvaro Morata 80 millió eurót eredményező eladását követően. A klub továbbá 8 milliót tehetett zsebre Mariano értékesítését követően, 5-7 millió eurós összegért váltott klubot Diego Llorente, valamint ott van még Burgui is, akit 3 millió euróért adtak el az Alavés csapatának. Ez 120 millió eurós bevételt jelent, csak játékoseladásból. James Rodríguezt még meg sem említettük, akinek távozása tovább segíti az ügyet. Ha figyelembe vesszük Dani Ceballos 15, valamint Theo Hernández 24 millió eurós vételárát is, a klubnak még így is maradt 80 milliója csak a távozók révén.

De hogy generálhat ekkora bevételt eladásokból egy olyan klub, mint a Real Madrid? Az az igazság, hogy ez a klub jobban ismeri a piacot, mint bármely másik, hiszen a jelenlegi feltételek megteremtésének pontosan ők szolgáltattak alapot. Cristiano Ronaldo és Kaká 2009-es, Gareth Bale 2013-as megszerzése csak a közelmúltból vett példa, de ott volt Zidane (2001) vagy Figo (2000) leigazolása is. Ezek az üzletek bankot robbantottak, felborították az addigi egyensúlyt a piacon. Mindegyik igazolás hátterében ugyanaz az elme állt: Florentino Pérez, a Real Madrid jelenleg is regnáló elnöke. Egyértelműen látszik, hogy az „öreg” tudja, hogyan irányítsa a piacot. Nem csoda, hogy a ’Florentino mindig nyer’ mondat meglehetősen ismerősen cseng Spanyolországban.

Aztán itt van a Real Madrid új projektje. Egyértelműen látszik, hogy milyen irányba indult el a klub, ráadásul elkezdődött a jövő csapatának építése, melynek egyértelmű ékköve lehet Kylian Mbappé. Ott, ahol egykor az volt a legfőbb cél, hogy a legjobb játékosok mindegyikét meg kell szerezni, kifizetni 180 millió eurót a futball jövőjének lehetséges sztárjáért már-már elvárt kockáztatás. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a 16 éves brazil csodagyerekért, Viníciusért kiadott 45 millió eurót is. Hasonló Martin Ødegaard esete is, igaz, ezekhez az összegekhez képes az ő vételára az ajándék kategóriába sorolható. Sokan úgy vélik, hogy a norvég megbukott, ugyanakkor még mindig elég fiatal ahhoz, hogy bizonyítson és elhallgattassa a kétkedőket. Ha viszont tényleg megbukik, az érte kiadott 8,5 millió eurós kockázatról még mindig az mondható el, hogy megérte vállalni.

Öt év múlva Mbappé 23, míg Vinícius 21 éves lesz. Adott egy újabb kérdés: mennyit fog akkor érni 180, illetve 45 millió euró? Érdemes ezen is gondolkodni, figyelembe véve a piac változásának jelenlegi ütemét.

Mbappé leigazolásának akkor is van értelme, ha figyelembe vesszük a Real Madrid jelenlegi játékrendszerét.  Zidane 4-3-3-as felállása (néha 4-4-1-1 vagy 4-4-2) szerves részét képezte a csapat sikereinek, így elképzelhető, hogy az egyik szélen Mbappét látjuk majd, kiegészülve a BBC két tagjával. Nincs olyan színpad a futballvilágban, amelyen fényesebben lehet ragyogni, mint a Santiago Bernabéuban, ráadásul az imént említett hármas még látványosabbá teheti a 18 éves francia játékát. Gondoljunk csak bele, Mbappé olyan mentort kaphat Madridban, akit történetesen Cristiano Ronaldónak hívnak. Ő a srác példaképe, így egyértelmű, hogy a jelenléte motiválóan, inspirálóan hathat az ifjú titánra. Láthatja idolját, tanulhat tőle, az effajta dolgok pedig képesek hatalmas löketet adni az embernek.

Ott van ráadásul Zinédine Zidane is, aki láthatóan újragondolta a madridi képletet, építi a jövő csapatát, egyre több fiatal játékossal tölti fel a keretét, akikben hatalmas potenciál van. Jesús Valejo (20) először lehet tagja a madridi keretnek, Marco Asensio (21) folytathatja ragyogását, Theo (19) és Ceballos (20) pedig építhetik a jövőjüket. Ott van Ødegaard (18) és Vinícius Júnior (16) is, akik teljessé tehetik majd a puzzle-t a klub hosszú távú céljainak elérése érdekében. Kylian Mbappé pedig már 18 évesen bizonyítja, hogy megéri a kockázatot a Real Madrid számára, hiszen erős a pályán és azon kívül is. 180 millió oka lehet annak, hogy a Monaco elengedje őt, de még több indok szól amellett, hogy a Real Madrid megteszi majd a szükséges lépéseket, hogy megszerezzék azt a játékost, aki szerintük az elkövetkező évtized főszereplője lehet.

Forrás: medium.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK