Sergio Ramos madridi evolúciója

A Real Madrid csapatkapitánya immár 13. idényét kezdi meg habfehérben. Sergio 19 évesen érkezett a Sevilla csapatától, meglehetősen magas összegért cserébe, így hatalmas elvárásokat támasztottak vele szemben. Helyzetén az sem javított, hogy megörökölte példaképe, Fernando Hierro 4-es mezét, ám így, jó néhány év távlatából elmondhatjuk, Ramos kihozta a legtöbbet a lehetőségből, a Real Madridnál az egykor ígéretes srác férfivá, kapitánnyá, és minden bizonnyal legendává érett.

Egy sztár születése – 2005/06-is idény
A fiatal Sergio Ramos hamar a középpontba került Madridban. Bár első mérkőzésén csereként lépett pályára, hamar csapata kulcsjátékosává vált, első idényét 47 mérkőzéssel a háta mögött fejezte be.

Első pozícióváltás – 2006/07
Második idényében változtattak a posztján, hiszen a védelem közepéről a jobb oldalra került. A váltás nem volt hatással a fejlődésére, egyre jobbá és jobbá vált. Az idény során 42 alkalommal léphetett pályára, betalált a Nou Campban, ráadásul első madridi címét is bezsebelte abban a kaotikus, sokak szerint mitikus szezonban.  

Hosszabbítás és versenyhelyzet – 2007/08
Sergio Ramos hamar a világ egyik legelismertebb védőjévé vált, akinek kegyeiért sorban álltak a kérők, ám ő mégis aláírta új szerződését a Real Madriddal. Hiába érkeztek új emberek a védelembe (Pepe, Metzelder, Heinze), sokoldalúságának köszönhetően mindvégig kulcsfontosságú játékosa maradt a csapatnak, az idényt 45 lejátszott meccsel fejezhette be.

Sergio, a nagy meccsek embere – 2008/09
Az idény rögtön egy begyűjtött trófeával indult, hiszen a Real Madrid megnyerte a spanyol szuperkupát, ráadásul Sergio is feliratkozott a gólszerzők listájára. Onnantól kezdve kezdték őt a nagy és késői gólok szerzőjeként emlegetni. A szezon során egyébként 42 mérkőzésen lépett pályára és 6 találatig jutott.

Második számú kapitány – 2009/10
Mivel Raúl és Guti a nyár folyamán távoztak, Sergio Ramos hatalmasat lépett előre a csapaton belüli ranglétrán, hiszen ő lett Iker Casillas mögött a Real Madrid második számú kapitánya. A rang birtokosaként 40 mérkőzésen 4 gólt szerzett abban az idényben.

Az első kupagyőzelem – 2010/11
José Mourinho irányításának első évében Ramos megnyerhette a Király-kupát, a Barcelona legyőzését követően ő is magasba emelhette a sorozat trófeáját. Az éjszakai ünneplés során aztán elérkezett az ominózus pillanat is, mely során leejtette a frissen begyűjtött trófeát a csapatbusz tetejéről. A legkiemelkedőbb tetteként azonban nem erre, hanem 46 meccsén szerzett 4 góljára, valamint a létfontosságú szereléseire, mentéseire tekintünk.

Egy büntető, ami átírta a történelmet – 2011/12
Hiába nyert rekordpontszámmal bajnokságot a csapat, Sergio idénye más miatt maradt emlékezetes: a védő kihagyta saját büntetőjét a Bayern München elleni BL-elődöntőben, ami miatt folyamatos gúnyok tárgyává vált. Védőként viszont ekkor vált végleg stabillá a helye a középhátvéd posztján, ahonnan azóta is kirobbanthatatlan. 51 mérkőzésén 4 találatot jegyzett hetedik szezonjában.  

Sergio, a csapat kapitánya – 2012/13
Iker Casillas sérülése, majd mellőzöttsége miatt hónapokig ő lehetett a kapitányi karszalag „tulajdonosa”. A kitűntetés és a címmel járó megtiszteltetés ösztönzőleg hatott rá, csapatának igazi vezére volt. 40 mérkőzésen 5 találatig jutott.

A Tizedik hőse – 2013/14
Egy történelmi jelentőségű idény, mely végén a Real Madrid a kupagyőzelem mellett végre elhódította a hőn áhított Tizediket. A döntő legnagyobb hőse egyértelműen Ramos volt, aki a 93. percben egyenlített az Atlético Madrid ellen, azzal a legendás fejessel. Nem ez volt az egyetlen találata, 51 meccsén 7 gólt szerzett a szezon során.

Sérülések és gólok – 2014/15
Casillas távozásával ő lett a csapat első számú kapitánya, ám sajnos több sérülést is szenvedett az idény során, melyek miatt hosszabb időre is a partvonalon kívülre kényszerült. Ennek ellenére tovább írta a klub legendás történelmét, hiszen sikerült megnyernie a klubvilágbajnokságot, melynek döntőjében az ő találatával szerzett vezetést a csapat. A sérülések ellenére újra sikerült összehóznia 7 gólt, pedig „csak” 42 mérkőzésen szerepelhetett.

A legenda tovább íródott – 2015/16
Néhány sérülés ismét felütötte fejét, de Ramos mindig akkor nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor arra a legnagyobb szükség volt. A Bajnokok Ligája milánói döntőjében is ő szerzett vezetést csapatának. A sérülések miatt csak 33 mérkőzésen jutott szóhoz, 3 gólt azonban így is összehozott.

Egy kifogástalan idény – 2016/17
Egy közel tökéletes szezon a védő neve mellett. Ami az egyéni teljesítményét illeti, 44 meccsen 10 gólig jutott, ami abszolút egyéni rekord esetében, a Real Madriddal pedig sikerült megvédeni a Bajnokok Ligája-címet, elsőként a történelem során, ráadásul öt év után a bajnoki címet is megszerezték a srácok. Soha rosszabbat.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK