Marco Asensio, a rendkívül érett tehetség

Marco Asensio üstökösként robbant be a köztudatba a 2016/17-es idényben. Egy olyan ifjú középpályásról beszélünk, aki minden sorozatban betalált a debütáló meccsén, aki a Real Madrid első és utolsó idénybeli gólját szerezte, akinek lába az igazán komoly ellenfelekkel szemben sem remegett meg. Egy olyan 21 éves fiúról van szó, aki a pályán olyan nyugalmat áraszt, mintha már legalább tíz évet húzott volna le profi szinten.

Még ha korábban láttad is játszani Marco Asensiót, a közelmúltban volt egy pillanat, amikor igazán rádöbbentél, hogy ebben a srácban van valami egészen különleges.

A Real Madrid Bayern München elleni, Bajnokok Ligája-negyeddöntő párharca alkalmával, amikor a német csapat játékosain némileg már észlelni lehetett a fáradtságot, Asensio feltűnt egy majd' 60 méteres vágtával, át a teljes középpályán úgy, hogy a labda tapadt a lábához. Végül a bajorok védőinek garmadájával találta szemben magát, egyedül Cristiano Ronaldo bújt meg az ellenfél játékosai között. Asensio ahelyett, hogy passzolt volna a portugálnak, elindult a védők irányába, olyan könnyedséggel suhant át rajtuk, mint kés a vajon, majd gyengébbik lábával kilőtte a hosszú alsót. Megfordult, majd rohant ünnepelni, miközben a nevét mutogatta a mezén.

Most, a nyár, valamint a lengyelországi U21-es Európa-bajnokság  kezdetével itt a lehetőség, hogy Marco újra felhívja magára a figyelmet, egy újabb kiemelkedő pillanattal gazdagíthassa amúgy sem unalmas karrierjének korai szakaszát. Az embernek olyan érzése van, hogy ez a csapat az övé lehet, ha ő is úgy akarja – márpedig minden jel arra mutat, hogy akarja. Ő egy kicsit olyan, mint Cristiano Ronaldo, vágyik az egyéni elismerésre, de nem a csapat költségén. Ez egy olyasfajta hozzáállás, beállítottság, amivel csak néhányan rendelkeznek, könyörtelen, ugyanakkor megfontolt is.

„Sosem válok idegessé a pályán. Egész életemben játszottam ezt a játékot.”

Ugyan jelentős különbség van Palma homokos pályája (Palmából származik a játékos – A szerk. kieg.) és a Santiago Bernabéu hibátlan gyeptalaja között, Asensio ugyanolyan lelkesedéssel és eufóriával közelíti meg jelenlegi környezetét, mint gyerekkora pályáit.

2013-ban a középpályás jelenlegi csapattársától, Iscótól várták, hogy győzelemre vezesse az U21-es csapatot, Thiagóval egyetemben. Ők ketten végül vállukra is vették a csapatot domináltak a tornán. Az a gárda érinthetetlennek tűnt. Most, a jelen U21-es csapatának Iscója Marco Asensio lehet, míg Thiagója a Real Betis ifjú csillaga, Ceballos – akit egyébként többször is megkörnyékezett már a Real Madrid -. Ez a duó elválaszthatatlan volt a korosztályos válogatottakban, az edzőtáborokban és az idegenbeli meccsek alkalmával még a szobájuk is közös volt.

A legtöbb nemzetnek egy aranyifjúja van, Spanyolországnak azonban rendre kettő, és nem nehéz észrevenni, hogy most épp miért Asensio és Ceballos állnak szemtől szemben. Mindketten hasonló mentalitással rendelkeznek, hasonló módon közelítik meg a játékot. Szeretik dédelgetni a labdát, szeretnek a figyelem középpontjába kerülni. Ha pályára lépnek, el akarják dönteni a meccset. Ceballos már 18 évesen beszédet mondott a csapattársainak, Asensio pedig rendszeresen megmentette szeretett Mallorcáját a kieséstől.

Egyéniségként, külön-külön is különlegesek, együtt viszont sokkal többek ennél.

A szerepük a középpályán viszont különbözni fog. Ceballos mélyebb szerepkörben, a középpálya kiszélesítéséért, a labdakihozatalokért felel majd, illetve elsődleges feladata lesz, hogy a játékszert a védelemből eljuttassa a támadósorig, míg Asensio figyeli majd minden lépését, területet nyit neki, majd ha eljön az idő, beviszi a kegyelemdöfést. A tandem különösen jól működött a 2015-ös U19-es Európa-bajnokságon, ahol a duó pusztítóan hatolt át az ellenfelek középpályáján és védelmén.

A spanyolok tizedik U19-es címüket szerezték akkor Oroszország legyőzésével egy olyan tornán, melyen Asensio vitathatatlanul dominált a selejtezőktől kezdve, majd a döntő után a torna legjobbjának járó díjat is bezsebelhette. Azóta a srác életet lehelt egy meglehetősen beteg Real Mallorcába, csillogott kölcsönben az Espanyolban, majd a Real Madrid legféltettebb kincsévé vált. Felemelkedését egy bajnoki címmel koronázhatta meg, még azelőtt, hogy betalált volna a 2016/17-es Bajnokok Ligája döntőjében.

A jelenlegi U21-es termés talán még csillogóbb, mint az előbb említett utánpótlás-csapat volt, de Asensio tudja, hogy pusztán a névével semmit sem nyerhet. „Nagyszerű bajnokságokban játszó játékosok vagyunk, akik fontosak a klubjaik számára, de bizonyítanunk kell Lengyelországban is.”

Nyilvánvaló, hogy ez a hozzáállás lesz majd Asensio legnagyobb segítségére a pályafutása előrehaladtával. Megőrzi majd azt a mentalitást, ami folyamatosan táplálja a fejlődés iránti vágyát, ennek köszönhetően pedig mindig tökéletesíteni akarja majd képességeit. Amikor kölcsönbe került az Espanyolhoz, és elkezdte az idényt a barcelonai csapattal, többen már akkor úgy vélték, hogy Asensio készen áll arra, hogy csatlakozzon a Real Madridhoz.

Egy idénnyel és egy meglehetősen impresszív kölcsönjátékkal később – az Espanyol legmeghatározóbb játékosa volt – nem volt túlzás kijelenteni, hogy Asensio több mint készen áll mindarra, amit a Real Madrid – minden buktatójával együtt – tartogat számára. A buktatókon azon dolgokat értjük, amelyek miatt például Asier Illarramendi karrierje is félre siklott, ám mint kiderült, Marco Asensiót sokkal keményebb fából faragták. Édesanyja elvesztését követően egészen fiatalon fel kellett nőnie, sokkal korábban próbára tette őt az élet, mint a fiatalok nagy részét. Ahelyett, hogy olyan dolgokba fojtotta volna bánatát, amelyek negatívan hatnak pályafutására és életére egyaránt, ő a problémáit inspirációként használta, hogy még sikeresebb lehessen.

Igen, ő Marco Asensio. A srác, akinek két éve még egyetlen trófea sem kötődött a nevéhez, Lengyelországban azonban hatodik címéért küzd majd.

Mindenki készüljön fel, hiszen újabb mágikus pillanatra számíthatunk tőle. És ha figyelembe vesszük, hogy még mindig csak 21 éves, akkor nagyon szép évtized elé nézünk…

Forrás: thesportsman.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK