2017: Isco nagy éve

Egy idejétmúlt játékstílust képviselő futballista, aki rátekeredik a labdára, belehal a szépségbe - egy évvel ezelőtt talán tényleg így lehetett a legjobban jellemezni Iscót. Jelenlegi teljesítményére azonban nehéz szavakat találni.

Igaz, hogy a naptári év felénél sem járunk még, de Francisco Román Alarcón, ismertebb nevén Isco sziporkázó formának örvend január óta. Teljesítményének köszönhetően nagy valószínűséggel még Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel is versenybe szállhat, ha a La Liga legjobbjaira gondolunk. Mérkőzésről mérkőzésre – legyen szó Európa legjobbjairól, vagy alacsonyabban jegyzett spanyol kiscsapatokról – Isco volt az egyik legjobb játékos a pályán. Úgy tűnik, a spanyol idén végre tényleg felnőtt a feladathoz. Igaz, a Real Madridban való sztársághoz vezető út korántsem volt kikövezve számára.

2013-ban érkezett a spanyol fővárosba. Isco akkor 21 esztendős volt, akiért Európa topcsapatai álltak sorba. A Real Madrid szurkolói nem is tudták rejtegetni izgatottságukat a középpályás érkezését követően, aki a meglehetősen alacsonyan jegyzett Málagát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe vezényelte, valamint a spanyol U21-es válogatottban is szenzációs formát mutatott az Európa-bajnokságon. Inspiráló labdaérintései, könnyed labdakezelése, az a természetesség, amivel szlalomozik lehetetlen helyzetekben is a védők között, mind-mind olyan tulajdonság, amelyek meglehetősen élvezhető teszik játékát. Ki tudná elfelejteni ezt a mozdulatát?

Miután 2013-ban megnyerte a Golden Boy-díjat, azaz a legjobb 21 éven aluli játékosnak járó elismerést, a benne rejlő potenciál egyszerűen határtalan volt. A szurkolók és futballszakértők egyaránt a Barcelona kiváló középpályásához, Andrés Iniestához hasonlították őt, akarva és akaratlanul is. A Barcelona viszont nem tudta megszerezni a Málaga tehetséges fiatalját, mivel megérkezett a Real Madrid, pontosabban a blancók akkori másodedzője, Zinédine Zidane megkeresése. A 2013-as jelentések szerint a francia jelenléte óriási szereppel bírt Isco döntésének meghozatalában, pedig Manuel Pellegrini Manchester Cityje is mindent megtett annak érdekében, hogy őket válassza a páratlan tehetség. Zinédine Zidane mindig is nagy kedvelője volt Iscónak, és ez fordítva is igaz, hiszen a középpályás a francia játékát csodálva nőtt fel.

„Technikailag nagyon hasonlít rám. A szurkolók szeretik őt, ez egy különleges pillanat számára, hiszen bizonyítja, hogy jó ötlet volt a megszerzése” – felelte Zidane a riporterek kérdésére 2015-ben, amikor még a Castilla edzője volt.

Bemutatkozó mérkőzésén győztes gólt szerzett a Real Madridban. Sokan úgy gondolták, hogy egyből garantált helye lesz a kezdőcsapatban Carlo Ancelotti irányítása alatt. Ez azonban nem volt ennyire egyszerű. A játékrendszer 4-3-3-ra való változtatása gyakran feleslegessé tette őt, hiszen a pályán nem találta igazán helyét ebben a formációban. Négy évvel és két edzőváltással később Isco kezdi ledönteni az előtte tornyosuló, akadályt jelentő falakat, amelyek eddig távol tartották őt a kezdőcsapattól. A tehetség mindig is ott volt, de formáját nem tudta kellőképp állandósítani a kezdeti időszakban, ahogy a rendszerhez sem tudott megfelelően alkalmazkodni, ez pedig frusztráltsághoz vezetett. A Real Madrid korábbi védője, Iván Helguera nem rejtette véka alá véleményét egy korábbi interjúban: „Nem készít elő gólokat, nem is talál a kapuba, nem fejel jól, nem képes visszaszerezni a labdát. Sokkal többre lenne képes, de mivel a Bernabéu minden alkalommal megtapsolja, így inkább mindig csinál még egy cselt…”

A legkomolyabb dolog, amit Isco fejéhez vágtak, az a gólokban való szerepvállalásának hiánya volt. A spanyol mindössze hét találatig jutott a bajnokságban az ezt megelőző két idényben, úgy, hogy 65 mérkőzésen léphetett pályára. A kiegyensúlyozottságának hiánya ártott az önbizalmának is, ami kihatott a játékára. Amikor ő és James is szélsőként játszottak 2014-ben egy El Clásicón, a Real Madrid 3-1-es győzelmet aratott az ősi rivális ellenében, és úgy tűnt, mindketten csúcsformában vannak. Isco azt követően zseniális és döntő fontosságú volt néhány találkozón, de utána ismét visszafogottabb meccsek következtek a spanyoltól. Ő évről évre küzd a kezdőcsapatba kerülésért, majd időről időre a kispadon találja magát. A BBC jelenléte, valamint a 10-es szerepkörének hiánya nem segítette a helyzetét az évek során.

A nehézségek és a brutális csapaton belüli verseny ellenére Isco mindig a maradást választotta a távozás helyett, és folyamatosan küzdött azért, hogy a Real Madrid játékosa lehessen. Sosem hibáztatta edzőit, nem okolta a körülményeket. Egyszerűen csak mélyen magába nézett, és próbálta megtalálni azt, ami hiányzott a jobbá váláshoz. Ezt elismerte egy 2016-ban készült interjúban is: „Ha nem sikerült stabil kezdővé válnom Ancelotti, Benítez és Zidane irányítása alatt sem, akkor nem leszek ostoba, nem fogom másokban keresni a hibát. Én vagyok a felelős, fejlődnöm kell.”


Isco több gólban volt benne a jelenlegi idényben, mint a spanyol liga bármelyik másik középpályása. Tíz gól és nyolc assziszt fűződik a nevéhez.

Töretlen kitartásának most arathatja le gyümölcsét. A 2013-ban Madridba érkező durva, csiszolatlan gyémánt simává, szépen polírozottá vált. A sokak által előre látott potenciál 2017-ben valódi testet öltött. Isco most 25 éves, és kimondhatjuk, felnőtté érett. Egyéni rekordot jelentő 13 gólt szerzett a jelenlegi szezonban, ezek közül tíz az elmúlt öt hónapban született. Vezeti a kontratámadásokat, tartja a labdát, nyomást gyakorol, letámadja az ellenfelet, lezárja a passzsávokat, előkészít és gólokat is szerez, méghozzá igen fontos gólokat. Egy kiforrott, nagyon komplett középpályássá formálta magát. Minden egyes meccsel egyre nélkülözhetetlenebbé válik.

Sok kritika és ellenséges hang szól arról, hogy a Real Madrid nem tudja kellőképp kezelni tehetséges játékosait, akiknek a klub gátat szab a fejlődésben. Isco azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodik. A játékosok igenis képesek fejlődni Madridban, igaz, csak a legjobbak képesek valóban szintet lépni. A Málaga korábbi tehetsége létfontosságú szereppel bírt a bajnoki címért folyó harcban, csakúgy, mint a Bajnokok Ligája kieséses szakaszának mérkőzésein. Zidane, a csapat és a madridi szurkolók is felismerték Isco befolyását és fejlődését. Vasárnap a spanyol hazatér, vissza a gyökereihez, ahol a Real Madridot a csapat igazi sztárjaként fogja irányítani annak reményében, hogy megszerzi első bajnoki címét.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK