Ezért nem érvénytelen a Real Madrid első gólja…

Ronaldo vezetést érő gólja foglalkoztatja leginkább az internetet, mint a továbbjutást önmagában elintéző szituációt. Cikkek, posztok sokasága született külön erről az egy helyzetről, néphergelés és hangulatkeltés megalapozott gyanújával. Mi viszont szeretnénk egy valóban a szabályokat figyelembe vevő elemzést mutatni a kérdéses helyzetről. Dehogy volt ez érvénytelen…

A Real Madrid szöglettel jöhetett. A beívelést kifejelte a védelem, a labda Carvajalhoz került, aki egyből a jobb oldalra kikeveredő Ramoshoz továbbított. A csapatkapitány középre ívelt, a védők kifejelték a beadást, majd Casemiro ismételt, Ronaldo pedig megelőzve emberét a kapuba fejelt. Gól! Gól?

A kamerák jellemzően egy pontnál állították meg a helyzetet, Ramos beadásánál, ahol Ronaldo valóban lesen tartózkodott. Viszont a labda nem jutott el hozzá, akkor ez most mégsem számít? A labdának nem feltétlen kell eljutnia hozzá a FIFA szabályai szerint, ha egy játékos leshelyzetben van, akkor abban az esetben büntetendő csupán, ha az átadást követően beavatkozik a labda megjátszásával, zavarja az ellenfelet, vagy előnye származik a leshelyzet által. Azaz a bírónak közbe kellett volna avatkoznia és szabadrúgást kellett volna ítélnie les miatt, ha ezek bármelyike fennáll adott helyzetben. Nyilván ebből a három pontból a labda megjátszásával, lekezelésével történő beavatkozás és az előnyszerzés kapásból kizárható, azaz marad az ellenfél megzavarása, melyet a szabályzat is pontosít két opcióra, leegyszerűsítve cselekvésben való akadályozásra és ráutaló magatartással való megzavarásra.

A kulcsmozzanat, amely félreértésre adhat okot, az Ronaldo felugrása, és az, hogy ez mennyiben befolyásolta adott helyzetben a védők reakcióját. A labda útját figyelve négy Atlético-játékos érintett ebben a helyzetben, három Ronaldo előtt, egy pedig mögötte helyezkedik el, ami a labda megjátszása szempontjából releváns játékosokat illeti. A beadásnál a Ronaldo előtt helyezkedő védők figyelme egyértelműen a labdára irányul. Ronaldo a felugrással megzavarhatta volna őket kétféleképpen is. Egyrészt ha maga a felugrás ténye zavarta volna meg a védőket – ami jelen esetben nem áll fent, hiszen mindhárman a labda útját követik, és Ronaldo felugrása nem befolyásolja a megmozdulásaikat. Másrészt, ha Ronaldo közelebb ugrik fel a labdát elfejelő védővel, ezzel magát a mentést megzavarva, de ez nem fedezhető fel ebben a jelenetben, hiszen a védőt a fejelés mozdulatában senki sem zavarja, még a földtől is alig kell elemelkednie. Ha pedig Ronaldo meg akarta volna őt zavarni a mentésben, az ő súlypontemelkedésével könnyen megtehette volna.

Marad tehát a mögötte érkező védő. A beadásnál egyértelműen látszik, hogy Ronaldo őt sem zavarhatta meg, hiszen ha a védő feltételezi, hogy Ronaldo a labdáért megy, akkor szorosan vele együtt ugrik, hogy elfejelhesse a labdát, de nem ez történt. Látszólag nyugtázta, hogy a védők kifejelték a labdát (pont ezért ugrott ő is egy kicsit fel, de egyáltalán nem a labda megjátszására irányulva, és nem szorosan Ronaldo mellett, vagy olyan szándékkal, hogy egy esetlegesen Ronaldóhoz kerülő labdát elszedjen előle), majd Ronaldo simán elszakadt tőle és befejelte Casemiro beadását. Azaz akadályoztatva sem volt, nem merülhet fel, hogy kényszerből nem követte a portugált, Cristiano szimplán levált róla.

De akkor miért ugrott fel Ronaldo? A legvalószínűbb, amit el tudok képzelni, hogy megfordult a fejében az aktív beavatkozás, de lereagálta, hogy aktiválhatja vele a leshelyzetet, viszont az ugrás reflexe már vitte őt. Ezért ugorhatott fel, de nem a fejelés szándékával, viszont a védőt sem zavarta meg vele. Ezt támasztja alá, hogy nem ment a labdáért, még a talajtól is alig emelkedett el, önmagához képest meg pláne. Ezek egy pillanat törtrésze alatt zajló folyamatok, ha tényleg így volt, Ronaldo okosan cselekedett.

Forrás: penamadridista.hu, fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK