Hét kulcstényező, amelyek miatt Cristiano most csúcsformában van

Cristiano Ronaldo duplájának köszönhetően a Real Madrid legyőzte a Bayern München csapatát az Allianz Arénában. Az aranylabdás játékos nem idén mutatja a legjobb arcát, azonban úgy tűnik, hogy a szezon döntő szakaszára csúcsformába lendült. De vajon milyen tényezők vezettek idáig? A Marca megpróbálta megtalálni a válaszokat a kérdésre.

A játékpercek

Az idény kezdete óta, ami számára egy kicsit később indult az Európa-bajnokság döntőjében összeszedett sérülése miatt, Cristiano folyamatosan odafigyel arra, hogy ne erőltesse túl magát, emellett kiemelt figyelmet szentel játékperceinek számára is. Eddig összesen 11 mérkőzést hagyott ki, amiből 6-ot kizárólag a pihenés miatt. Ha mostantól az idény végéig minden egyes meccset végigjátszana, akkor is a mostani lenne a harmadik legkevesebb játékperce egy szezonon belül, mióta megérkezett Madridba.

A közös terv Zidanenal

A Cristiano és Zizou között lévő harmónia kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a portugál ennyit pihent a jelenlegi idényben. Az edző és játékosa jól megértik egymást, mindketten a legjobbat akarják a csapatnak. Ez az oka annak, hogy idén többször is láthattuk, hogy Cristiano kimarad a keretből, vagy esetleg a padon kap helyet, ahogy a Real Betis elleni mérkőzésen. A kölcsönös tisztelet azonban így is megmaradt, mindenkinek közös érdeke, hogy a portugál játékos ne legyen túlerőltetve, hiszen azt szeretnék, hogy 100%-os állapotban legyen annak érdekében, hogy a csapat minden egyes megszerezhető trófeát begyűjthessen.

Felkészülés a jövőre

„Tudatosan készültem arra, hogy jó állapotban legyek az utolsó másfél hónapban,” – magyarázta Cristiano az Allianz Arénában megrendezett mérkőzést megelőzően. Nem sokkal később bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt, és learatta a munka gyümölcsét. Mindeközben nem csak önmagára gondol, hanem tudja, hogy Zidane ugyanilyen intézkedéseket tett a keret többi játékosával szemben, így örül, hogy a társak is csúcsformában várják az idény utolsó szakaszát. „Tudjuk, hogy az április nem lesz egy egyszerű hónap számunkra, döntő fontossággal bír, de egy jó csapatot látok. A mester nagyon jó munkát végzett a rotációval, felkészültünk az idény végi összecsapásokra.”

Megváltozott szerepkör

Új pozíciója segít Cristianónak, hogy kevesebbet kelljen dolgoznia. A portugál tudatában van annak, hogy a siker érdekében meg kell változtatnia a stílusát és a posztját is. Bár nem játszik a klasszikus 9-es pozíciójában, minden egyes meccsen egyre inkább közelít ehhez. A Bayern elleni mindkét gólja olyan helyzetből született, ahol ő érkezett a csatár posztján. Két lövést láthattunk a tizenhatoson belülről, ahová nem azért érkezett, hogy lehetőségeket teremtsen, hanem azért, hogy lecsapjon a játékszerre. Csak a befejezésre koncentrált, nem arra, hogy szélről befelé húzva megteremtse a lehetőséget, vagy korábbi önmagához hasonlóan eldurranjon a lába.

Több összjáték, kevesebb virtuozitás

A kora és érettsége segít neki abban, hogy jobban tudja olvasni a játékot. Többször vesz részt az összjátékokban, egyre többet mozog szabadabb szerepkörben a támadások során, sokkal másképp értelmezi a futballt, mint néhány évvel ezelőtt. A robbanékony ereje többé már nem tartozik a legkiválóbb képességei közé, és nem is erre koncentrál. Csak ritkán láthatjuk, hogy sebességének köszönhetően ver meg egy-egy védőt a labdával, ehelyett passzokkal keresi a társakat, részt vesz a kombinatív játékban. A gondolkodásának így módon való megváltoztatása is eredményezte, hogy lábai frissebbek áprilisban.

„Cristiano intelligens, és elfogadja”

A lecserélésekor tett gesztusai ellenére – amelyek természetes módon törnek elő egy olyan játékosból, mint Cristiano, aki minden meccsen játszani akar – nincs probléma Zidane és támadója között, aki megérti, hogy lecserélése csak jót tesz a csapatnak hosszú távon. „Fontos, hogy a játékos megértse, mit miért teszünk. Intelligens játékosaim vannak, így elfogadják a döntéseket, hiszen tudják, hogy ez jó a csapatnak.” – magyarázta a francia tréner, aki a jelenlegi idényben már öt alkalommal hívta le Cristianót a pályáról.

Nem megszállottja az egyéni címeknek

A korábbi idényekben teljesen megszokott volt, hogy Cristiano úgy küzd a gólkirályi címért, mintha a világbajnokság döntőjét készülne megnyerni. A címek iránti megszállottsága talán túlzó is volt némileg. Idén azonban nyugodt, elfogadja, hogy pihennie kell, hogy ő is része a rotációs rendszernek. Képes arra, hogy címeket szerezzen a Real Madriddal, lehetősége van megnyerni a harmadik BL-címét a klubbal, ott lebeg a második bajnoki siker esélye is, és ebben nagy szerepe van az ő egyéni munkájának, amely lehetővé tette, hogy még az utolsó két hónapban se legyen fáradt.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Luka Modrić és Brahim (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Real Sociedad elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Real Sociedad elleni bajnokin. Kezdőcsapat 25. Kepa2. Carvajal3. Militão6. Nacho20. Fran…
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…