Szerkesztői csörte – I. menet

Napjaink Real Madridjáról mindenkinek megvan a véleménye. Ezúttal rendhagyó módon két szubjektív vélemény csap össze a penamadridista.hu szerkesztőségéből. Érzelem az értelem ellen, szépségre éhes szurkoló kontra taktikai szemmel vizsgálódó drukker. Uraim, kérjük lépjenek a küzdőtérre!

K. Kristóf: Nem vagyok futballszakértő, sem edző, sem taktikai guru, és profi focicsapatnál is maximum egy próbaedzésen jártam. Egy mezei szurkoló vagyok, akinek a taktika, a stratégia, a játékrendszer, a stílus nem sokat mond, mert nem szereti így megkülönböztetni a dolgokat. Számomra a szép és az eredményes foci egybeforr, összefonódik. Én egy egyszerű fanatikus vagyok, aki csak ennyit tud mondani: „Ez a csapat rohadt jól játszik.” Vagy, ha éppen valami nem nyeri el a tetszését, akkor ezt:

„Ez a csapat egyszerűen sz*rul játszik.”

Az Atlético elleni Egytől Egyig írása közben, Zidane értékelésekor jutott eszembe, hogy külön cikkben kifejteném az akkor leírt gondolataimat. Szerintem mindannyian látjuk azt, hogy mi folyik jelenleg a csapat háza táján, és mindannyiunknak megvan a véleménye arról, mennyire szép és jó a Real Madrid játéka. Mivel ez a szubjektívebbnél is szubjektívebb téma (ti. a szépség és a jóság kérdése), így itt millió különböző véleményt meg lehet fogalmazni. Íme, az enyém.

Szerintem a szép foci az, ha a játékosok hatékonyan tudnak csapatként együtt működni, és tizenegy játékos kiad egyetlen egészet; mikor előre látják a másik mozdulatait, együtt tudnak közösen küzdeni egy célért a sportszerűség keretein belül. Lehet ez egy sokpasszos, kényszerítős játék, de akár egy kreatív kontrákra építő stílus is, vagy akármi tulajdonképpen, csak lássam, hogy a játékosok egy egészet alkotnak. Ilyen volt számomra például az Ancelotti-féle Real Madrid, a Mourinho-féle királyi gárda, vagy éppen napjaink Barcelonája. De semmiképp sem a Zidane-féle habfehér alakulat.

Nem, közben nem kezdtem el más csapatnak szurkolni, de egyszerűen nem tetszik az, amit manapság foci címen látunk a pályán. Nem tudok mit tenni, nem tetszik. Egytől egyig imádom a játékosainkat (igen, még Danilót is), Zidane-t pedig egyenesen bálványozom, hiszen gyerekkori példaképemről van szó. Folyamatosan kiálltam mellette, időt adtam neki magamban, biztattam magamat, hogy „van még ideje, bele kell rázódnia a dolgokba, meg kell szoknia, hogy most már ő a főnök.”

Kiálltam mellette. Adtam neki időt. De a türelmem elfogyott.

Zinédine Zidane

Az a „foci”, amit ma játszik a csapat, az nem szép. Persze lehet, hogy valakinek ez is tetszik, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal ők vannak kisebbségben. Mert lehet a végsőkig védeni a csapatot, hogy eredményes, meg sikereket ért el, meg tartása van (bár az se mindig), de egy dolog felett nem lehet szemet hunyni: a futball történelmében nem hiszem, hogy ezt a fajta játékot, amit ma játszik a Real, valaha is egységesen szépnek tartottak volna. Szerintem, amit a csapat ma mutat, arra két szó van: csúnya és élvezhetetlen.

Persze van, mikor élvezem, de ezekből az alkalmakból van kevesebb. Néha előfordul, hogy elfeledem a meccsenkénti 139 beadást, mikor Ronaldónak kedve van egy mesterhármassal meghinteni matracos barátainkat. Néha szemet hunyok az 563 visszapassz felett, mikor a csapat idei egyetlen vezéralakja, Ramos győztes gólt fejel. De máskor nem tudok.

Nem tudok, mikor Carvajal századszorra fut el a szélen, hogy beadjon a középen lévő egy-két embernek, és akkor sem tudok, mikor kockázatmentes játék címén Kroos/Casemiro/akárki jobb ötlete nem lévén hátraadja a labdát, hogy aztán kezdődjön elölről az

idegőrlő SEMMITTEVÉS.

Mert ez az. A játékosok passzolgatnak egymásnak, legtöbbször hátra, egészen addig, míg valaki meg nem látja a szélen üresen álló szélső hátvédet. Akkor odaadják neki a labdát, ő meg beadja. Ennyiből áll ma a játékunk, akinek ez tetszik, az is bátran bevallhatja, hogy semmi több nincs ebben.

És ez nem a játékosok hibája. Nem az övéké, mert láttuk őket máshogy is focizni. Láttuk, mikor Modrić három védőt forgatott meg egymaga, láttuk, mikor Ronaldo távoli lövésekkel próbálkozott és hatékonyan tudott szerepelni a pályán, láttuk, mikor Bale többet tett annál, minthogy negyedóránként megpróbálkozott játékba avatkozni, és azt is láttuk, mikor egy bizonyos Karim Benzema jól játszott, és szerepét minden szurkoló tökéletesen látta, ezért nem vetettek olyan dolgokat a szemére, amik nem az ő feladatai lennének.

Aki nem tegnap kezdett el szurkolni ennek a csapatnak, az látja. Látja, hogy valami megváltozott, valami más lett, mint korábban.

Amikor elkezdtem írni ezt, arra gondoltam, Zidane az egyetlen bűnbak ezért, és a véleményem most sem nagyon változott. Ez nem Benítez utóhatása, és nem a játékosok saját döntése. A stílus, a taktika kialakítása az edző feladatai közé tartozik.

É. Csongor: Nekem az a véleményem erről a dologról, hogy meg van kötve Zidane keze. Még ha a BBC-t önmagában nem is, de Ronaldót muszáj nyomatni, és ez az egész beadásos játék pedig az ő nyomán alakult ki, mert kizárólag egy ilyen támadógépezetben használhatóak ki a megmaradt erényei. Ő már nem tud echte szélsőt (akár vonal-, akár tükör-) játszani. Érdemes visszanézni a góljait a szezonban, állítom, hogy a 90%-a vagy beadás utáni szituáció vagy tizenegyes.

A BBC és a 4-3-3 erőltetése persze nem feltétlenül jár együtt ezzel, de

felállhatnánk mi bárhogy, akkor sem változna érdemben ez az ívelgetéses dolog, méghozzá Ronaldo miatt.

Ez az alapvető szerkezeti egyensúlytalanság pedig rengeteg játékos teljesítményére van kihatással. Ronaldo behúzódik középre, ezért Karim labda nélküli munkája szinte feleslegessé válik, nem hozhatja azt, amiben a legjobb. Nincs kinek teret nyitni, mert Ronaldo meg sem próbál bemozogni, csak várja a passzt. Mélységi indítást meg természetesen senki sem tud adni neki ebben a rendszerben, mert a középpályások és a támadók között hatalmas bejátszatlan területek éktelenkednek. Karim számára vagy az az opció, hogy visszalép a felezővonalig szervezni, vagy jobbszélre mozog el, üres területre, de ezeket nem fogja klasszis szinten hozni, hiszen egyik sem az ő feladata alapvetően. A középső területeken való tömörülés miatt Bale szerepe lekorlátozódik: nem viheti befelé a labdát, sokkal inkább az alapvonal mentén kellene játszania, párharcokat nyernie, de ez nagyon necces, hiszen ballábas játékosként van berakva jobbszélre. Sokakkal ellentétben én vele kapcsolatban nem gondolom azt, hogy nem védekezik, épp ellenkezőleg, nagyon is sokat dolgozik, a BBC másik két tagja helyett is, de ez csak tovább növeli a korlátozottságát.

Nacho, Gareth Bale, Karim Benzema, Marcelo

Szóval, ha mindezeket összegyúrjuk, akkor kapunk egy rendkívül statikus és egysíkú támadógépezet. Emellé Ronaldo alig védekezik és Karim sem szakad meg a mezőnymunkában (bár nála jelentős javulás van ilyen téren az utóbbi hetekben), következésképp a háromfős középpálya rendkívüli terhelés alá kerül. Különösen a Kroos-Modrić páros, hiszen másfél ember munkáját kell elvégezniük fejenként. A támadók közben szinte képtelenek egy az egy elleni párharcokat nyerni, így a középpályásokra hárul ez a feladat is, persze a párharcnyerés számukra sem idegen téma, de az egyáltalán nem megszokott, hogy a támadók képtelenek az önálló helyzetkialakításra. Persze azért klasszis játékosokról beszélünk, meccsenként van  2-3 villanás, de ha összevetjük más topcsapatok támadóival őket, akkor komoly különbség van. És itt nem is kell feltétlenül az MSN-re gondolni, mert

a Bayernnél vagy a Juvénél is sokkal színesebb teljesítményt nyújtanak a támadók.

Modrić esetében meg például ott van az is, hogy rendkívül szürkén tért vissza a sérüléséből. Kroos sincs topformájában, ezt is kár lenne tagadni, az ő esetében talán a túlzott terhelésről van szó. Sok ismeretlen szerepel ebben az egyenletben.

K. Kristóf: Viszont, ha CR ennyire hatással van a csapat játékára, akkor megint csak ott tartunk, hogy Zizou a hibás, amiért nem változtat ezeken. El kellene döntenie, hogy ki a hasznosabb középen: Benzema vagy Ronaldo. Nem lehetnek egyszerre a pályán, mert megölik a csapat játékát. Ebből meg nekem az következik, hogy kell egy top balszélső a csapatba (pl. Hazard), és Karim és Cristiano közül az egyiket ki kell dobni a csapatból. Egy olyan balszélső kell, aki hatékony a saját szerepében, de közben nem büdös neki a védekezés. Persze értem én, hogy Ronaldót nem lehet csak úgy kitenni a csapatból, Benzema meg ugye francia… De ez szerintem akkor is edzői hiba valamilyen szinten. Nem értem, Zidane miért nem próbál meg változtatni. Egyszerűen nem értem, miért nem próbál szép focit játszatni. Már-már vágyakozva gondolok vissza a Mourinho-érára, mikor maximum három passzból helyzetet tudott kialakítani a csapat, mikor a játékosok egyként rohantak előre egy-egy kontránál, és a világ rettegte a Real Madrid nevű csapat játékát. Nem hiszem, hogy ma akár egyetlen együttes is félne tőlünk, mint csapattól. Legfeljebb attól tarthatnak, hogy Ronaldo jó napot fog ki, vagy Ramos lerázza a védőjét a szögletnél. Mert ez a csapat idén sehol, de tényleg sehol nem lenne néhány játékos nélkül, akik néha kihúzzák a Realt a sz*rból.

Ki merem mondani: Sergio Ramos nélkül már esélyünk sem lenne a bajnoki címre, és a BL-ből is kizúgtunk volna.

És akkor itt már elérkeztünk oda, hogy nem is szépségről beszélünk, hanem eredményességről. Mert ez a csapat csak látszólag eredményes. Ez a gárda semmi olyan különleges dolgot nem tett le az asztalra nagybetűs CSAPATKÉNT, amire büszkék lehetnénk. Lehet jönni itt Wolfsburg elleni hatalmas visszatéréssel, meg tizenegyedik BL-címmel, de egyik esetben sem mondhatjuk azt, hogy a csapat egésze 110%-on pörgött és mindent megtett azért, hogy szép, eredményes és élvezetes focit játsszon. Mert szerintem ez (is) lenne a futballisták feladata. Nem elég, ha egy foci önmagában szép, és az sem elég, ha csak eredményes. Nekem legalábbis nem. Számomra más a foci.

É. Csongor: Érdekes, amit mondasz, mert természetesen Zidane felelőssége is felmerül az egész folyamatban, és én úgy gondolom, hogy nagyon sokat hibázik és hatalmas blama a „gálakezdővel” pályára küldeni a csapatot, de ez az egész ívelgetés téma nem az ő sara. Ahogy írod is, Ronaldót nem lehet padoztatni, egyik edző sem teheti meg, mert az öltözői bomláshoz vezetne előbb-utóbb.

A Real Madrid mindenkori edzőjének el kell fogadnia, hogy nem ő a legnagyobb ego a csapatban, különben bárki Benítez sorsára juthat.

Benzema már egy kicsit más tészta, mert a vak is láthatja, hogy Cristiano vele érteti meg magát a legjobban. Moratával csak az egymás nyakára taposás megy, hiszen mindketten kapuratörő, góléhes játékosok. Topcsapatok ellen a 4-3-3 használhatatlan Moratával, mert még a jelenleginél is hitványabbak lennének a kombinációs elemek.

Karim Benzema

K. Kristóf: Szerintem is számtalan lehetősége van. Elsőként ki kéne lépnie a sablonok világából. Nem kell minden meccsen ugyanazzal a kezdővel játszani, nem kell, hogy néhány játékos helye megkérdőjelezhetetlen legyen. Kreativitást, változást és dinamikát kell a csapatba építeni, be kell vonni másokat is a játékba. Isco, Kovačić, Morata, Mariano. Ne csak azt hajtogassuk, hogy nem mindig hasznosak, vagy éppen tapasztalatlanok, hanem adjunk nekik LEHETŐSÉGET. Folyamatos lehetőséget arra, hogy képesek legyenek megváltoztatni a csapat játékát. És persze Zizou feladata lenne, hogy az alapgondolkodást is megváltoztassa, mert anélkül nem megy semmi. Építsen Csapatot, motiváljon, nézze meg, kinek hol tudja a legjobban kihasználni a képességeit, kísérletezgessen az edzésen, hasonlók… A keretünk megvan hozzá, a játékosok itt vannak, a tehetségek és a képességek sem hiányoznak.

É. Csongor: Szerintem sok alternatív megoldás felmerülhet, de

egyet tartok igazán működőképesnek: egy kétcsatáros felállást, amiben Ronaldo az egyik ék.

A lényeg, hogy ő már nem alkalmas a 4-3-3-ra, mert sem szélsőként, sem igazi középcsatárként nem lehet használni. Egy ilyen (kétcsatáros) párosításban viszont már sokat lehetne variálni azzal, hogy ki játszik mellette, akár Morata, akár Benzema, esetleg egy új igazolás. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy jelentősen stabilabb, négyfős középpálya kerülne mögéjük, ami védekezésben is extrát jelent, és lehetőség biztosítana arra, hogy Zidane sokkal jobban elossza a játékperceket, hiszen három helyett négy játékost játszathatna ott.

K. Kristóf: Ez jónak tűnik. Viszont szerintem Zizou itt leginkább abban vonható felelősségre, hogy nem gondolkodik, hanem csak teszi, amit jónak érez, és nem kockáztat (amikor meg igen, akkor rosszul jön ki belőle, ld. 3 védős felállás). Nem próbál változtatni, hanem gyáván megfutamodik, és azt mondja, hogy „inkább akkor játszunk csúnyán meg rosszul, csak ne legyen belőle problémám”. De amúgy itt konszenzusra jutottunk, mert amit felvázoltál, az szinte tökéletes lenne. Ebben az esetben James és Isco kuka, mert védekezésben használhatatlanok.

É. Csongor: Isco szerintem nem, mert így kaphatna egy szabadabb szerepkört, mehetne egy rombuszközéppálya, aminek ő a legfelső csúcsa, vagy akár egy 4-3-1-2-szerű felállás, vagy akármi más. De Jamest eladnám, az biztos. A másik dologhoz hozzáfűzve: ezzel összességében egyetértek, Zidane nem egy taktikai forradalmár, de neki nem hosszútávon kell gondolkodnia, hanem egyszezonos távlatokban. A jövő Real Madridjának nem tesz jót a kulcsemberek mellőzése és az ívelgetős játék erőltetése, viszont kétségtelen, hogy eléggé eredményes ez a játék, nagyon jó esélyünk van a bajnokság megnyerésére és a BL-ben is egyenlő felekként indulhatunk egy Bayern München ellen összességében. Mivel a játékosok abszolút mellette állna, én kupáktól függetlenül egy további évet adnék neki. Meg meg kell nézni, hogy mennyire alkalmas véghezvinni Isco/Kova beépítését, és a támadószekcióban egyre sürgetőbbé váló generációváltás első lépéseit.

Gareth Bale

K. Kristóf: Az eredményesség része egyszerűen nem igaz. Korábban már leírtam, és ezt tartom: ez a játék nem, hogy nem szép, de nem is eredményes. Egyedül Ramos érdeme, hogy itt vagyunk, meg néhány egyéni villanásé, ami egyáltalán nem Zidane és az ívelgetős játék érdeme. A francia kirúgását meg én is ellenzem. Alapból ellene vagyok, hogy az edzőt hibáztassuk a mutatott játékért, de ez most kivételes eset. Az meg már önmagában egy rossz előjel, hogy soha nem tudtunk semmilyen forradalmi dolgot kitalálni, ez egyszerűen soha nem volt a Real stílusa. Mourinho volt egyedül elég tökös hozzá, hogy váratlant húzzon, padoztassa, akit akar, és olyan dolgokat találjon ki, amik előrébbviszik a csapatot (pl. Pepe középpályán való szerepeltetése a Barca ellen a kupadöntőben, vagy éppen, ha jól emlékszem, a Málaga ellen a Király-kupában egy hármascsere meglépése a szünetben) Szóval szerintem nem lesz itt semmi változás, Zidane egyszerűen túl békés ember ehhez.

É. Csongor: Vitathatatlan, hogy nem az ő zseniális elképzelései mentén vagyunk olyan pozícióban, amilyenben. Ebből a szempontból sokszor volt szerencséje, hogy egy-egy játékos megmentette őt az égéstől. Viszont ez itt a Real Madrid, egy topcsapat tele sztárokkal. Itt sosem a zseniális játékrendszer miatt jöttek a sikerek, hanem a játékosok egyéni villanásai miatt. Persze ettől még az edző feladata lenne, hogy fazont szabjon a csapatnak, ami most nem teljesül. Ugyanakkor értelmetlen lenne idehozni az aktuális „divatedzők” (Tuchel, Pochettino, Sampaoli, stb.) közül valakit. Kétségtelenül nagyon jó szakemberek, követem a munkásságukat, de itt véges időn belül megbuknának, mert a játékosok nem állnak be a sorba, a támadók nem fogják kiköpni a tüdejüket a mezőnymunkától, bármilyen szépen (vagy csúnyán) kérik őket. A keretnek sokkal inkább egy bizalmasra van szüksége, aki képes egyensúlyt teremteni az öltözőben, jó hangulatot az edzéseken. Persze egy egoistább edzővel is lehetünk sikeresek ideig-óráig (pl. Mourinho), de hosszabb távlatokban gondolkozva egy olyan ember kell a csapat élére, mint Zidane. A kérdés csak az, hogy ő maga rendelkezik-e azokkal a kvalitásokkal, amik egy új játékrendszer kialakításához, kulcsemberek beépítéséhez kellenek. Viszont ezt ebben az évben még nem kezdhette el a körülmények miatt, én ezért adnék neki plusz egy idényt. Igazoljon 1-2 játékost a saját kedve szerint, és küldje el, akit nem kíván látni többet. Aztán, ha jövőre sem változnak érdemben a dolgok, akkor elismerem, hogy kevés ide. Ugyanakkor a dolgok mostani állása szerint

én azt szeretném, ha Zidane lenne a Real Madrid Fergusonja.

K. Kristóf: Én végezetül üzennék Zidane-nak egy rövidet: Zizou, s'il vous plait, próbáld meg újra széppé és ténylegesen eredményessé tenni a csapat játékát. Kérlek. Tudom, hogy képes vagy rá, mert egy zseni voltál és értesz a srácokhoz. Értesz a focihoz, Te is tudod, hogy mi a szép játék. És ha megpróbálod, ha látom, hogy jó irányba haladunk, akkor türelmes leszek. Nem fogok fütyülni, és nem ekézek senkit sem. Kérlek, vissza akarom kapni a CSAPATOMAT! Előre is köszönöm: egy Real-drukker, aki mindig is Real-drukker marad.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK