Egytől egyig: Valencia – Real Madrid (2-1)

A hazaiak két gyors góljának köszönhetően behúzták a hétközi bajnokit, hiába a szépítő gól, a mezőnyfölény, a Real Madridnak ezúttal nem termett babér. Az előny továbbra is megmaradt, de nem nagyon fér bele sok botlás, mert a Barcelona (és a Sevilla) ugrásra készen állnak a dobogó alsóbb fokain. Mi ismét megpróbáljuk egy tízes skálán értékelni a csapatokat, a játékosokat és Zidane teljesítményét, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Valencia (6)

A hazaiak megnyomták a mérkőzés elejét, egy gyönyörű lövéssel és egy hatékony kontrával egyből kétgólos előnyre tettek szert, ami könnyen lehetett volna három is. A kezdeti rohamok után átadták a vendégeknek a terepet, akiknek csak a szépítésre futotta, vagy a pontatlanság, vagy a kapus védései miatt. Ígéretes támadása azért volt még a Valenciának, de Nani kiválásával nagy veszteség érte őket, a portugállal még veszélyesebb ellentámadásokat tudtak volna vezetni. A kevesebb néha több elvét követve húztak 19-re lapot (hiszen ennyire átadni a területet mindig nagy rizikó), de belenyúltak a 21-be. Érdemes megemlíteni, hogy a Valenciának 8, a Real Madridnak pedig 22 lövése volt, azonban kaput egyaránt 5-5 alkalommal találtak a csapatok, a hazaiak pont annyival eredményesebben, ami elég volt a három ponthoz.

Real Madrid (4)

Nem fér bele az, hogy az első tíz percben nincs kint a csapat a pályán. A maradék 80 percben hiába a mezőnyfölény, a támadásépítések esetlegesek, olykor körülményesek voltak, számos céltalan íveléssel tarkítva. 11 szöglet és több kapuhoz közeli szabadrúgás veszett kárba a koncentráció hiánya miatt, ami a találkozó végéhez közeledve már-már görcsösségbe csapott át. A játékvezető kezéből teljesen kicsúszott a mérkőzés, minimum egy-egy büntetőt felejtett el megítélni a feleknek (a hazaiaknak inkább kettőt), így nem meglepő, hogy a végére kevés sportértéke maradt a meccsnek, inkább falunapi torzsalkodásnak hatott egyes pillanataiban. A taktikai és a cserékkel kapcsolatos észrevételek Zidane részében kifejtésre kerülnek részletesen.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Toni Kroos (6)

Csapata legjobbja volt tegnap este a német középpályás. Bár beadásainak többsége veszélytelen volt, négy kulcspasszt így is kiosztott, övé volt a legtöbb passz (81/86, 94%), a legtöbb sikeres csel (5), valamint három alkalommal szerelt. Több hajszálpontos indítása, átadása könnyen okozhatott volna veszélyt, nem rajta múlt, hogy nem győztesen távozott a csapat a Mestallából.

170223_Kroos

Keylor Navas (4)

Az első gólról nem tehetett, a másodikban viszont benne volt. A kezdeti sokk után viszont nem sikerült bevenni a kapuját. Bár Parejo szabadrúgását szép védéssel hárította, hozzá kell tenni, hogy az első félidőben egyszer egy blokk mentette meg, a másodikban pedig Varane (sokadik) hibája után sem jött ki jó ütemben a kapujából.

Dani Carvajal (5)

A védelem legjobbja tudott lenni azzal, hogy nem vétett eredményt befolyásoló hibát. A hátsó alakzat legtöbbet és legpontosabban passzoló tagja volt, két kulcspasszt osztott ki, ötször tisztázott, és mind a négy fejpárbaját megnyerte. Egy rossz helyezkedés róható fel neki az első félidőben, a támadásból gólhelyzetbe került akkor az ellenfél. A második félidei „elzárása” necces volt Zazával szemben, mert a kapus nem birtokolta a labdát még, Carvajal pedig nem annak a megjátszására törekedett. Láttunk már ilyenért büntetőt.

Sergio Ramos (3)

Mindkét gólban benne volt, ez a visszajátszásokból kiderül. Marcelo rossz helyezkedéséből indult az első találat akciója, ahol hibája után jelezte Ramosnak, hogy váltson ki a szélre, aki megtette, de nem igazán törekedett a beadás megakadályozására, amolyan tessék-lássék módon védekezett. A második gól esetében az ellentámadás során 3 valenciai támadót tartott egymaga játékban azzal, hogy behátrált, az indítás pillanatában, ha Ramost kivesszük a játékból, mind a hárman lesen tartózkodtak volna. Viszont ezután sem váltott ki egyikük felé sem, fel kellett volna ismernie, hogy a bal oldalon felfutó két ember veszélyesebb, mint Zaza, aki rosszabb szögből próbálkozhatott volna, két emberrel a nyakán. Ramos azonban behátrált, és a lövés pillanatában se Zazát, se Orellanaékat nem követte. A második félidőben Munir megtaposásáért büntető járt volna, a bíró szerencsére elnézte.

Raphaël Varane (1)

Ha Ramos mindkét gólban benne volt, mit írjunk a franciáról? Az első gólnál dicsérhető Zaza megoldása, de ha Varane megpróbálja egy kicsit is megbillenteni (annyira, hogy ne legyen büntető, bár a spori tevékenysége alapján rakétavetővel is támadhatta volna), akkor lehet, hogy lecsúszik a lövés, vagy Zaza nem vállalja el, nem tudja ellőni. A második gólnál feleslegesen rohant fel, majd elvesztette a labdát, a kontrát pedig kihasználták a hazaiak. Emellett volt még egy olyan hibája, amelyből (jobb döntést hozva) szintén gólt szerezhetett volna a Valencia.

Marcelo (3,5)

Egy gólpassz és egy gólba tartó labda blokkolása a mérleg egyik serpenyőjében, de helyezkedési hibák tömkelege a másikban. A góloknál és Zaza másik nagy helyzeténél sem volt jó helyen, az elsőnél az üres teret fogta, a másodiknál olyan közel volt a gólszerzőhöz, mint én, pedig az ő helyén jöttek fel ketten. Két cselkísérlete közül egyik sem sikerült, négyszer próbált szerelni, de csak egyszer jött össze.

Casemiro (4,5)

A brazil olyan csapatok ellen tud igazán villogni, akik felépített támadásokból megpróbálják ráerőltetni az akaratukat a Real Madridra. Azonban a kontráknál és a betömörülő védelmek feltörésében nem igazán lehet használni az erényeit, nincsenek lendületes megindulásai, nála pedig vannak jobb szervezők a csapatban. Többször meg lehetett figyelni, hogy egy-egy labdajáratásnál mennyire nem találta a helyét. Nem az ő hibája, hogy végigjátszhatta a meccset, képességeihez mérten igyekezett, de ez nem az a játék, amiben őt használni lehetett volna. Az a fura helyzet állt elő, hogy nem voltak hibái, megtette, amit tudott, de akadt volna nála hasznosabb játékos is ezúttal.

170223_Casemiro

Luka Modrić (4,5)

Magához mérten ez nagyon szerény teljesítmény volt a horváttól. A céltalan labdajáratásokba tudott csupán bekapcsolódni, sikeres csel, és kulcspassz nélkül zárta a találkozót. Kétszer faultolták, de három szabálytalanságot ő is vétett. Nem tudta semmilyen váratlan húzással megtörni az ellenfél védekezését, és ha volt is lövőhelyzete, nem próbálkozott kapuralövéssel, csupán tőle szokatlanul a sablonokat hozta. Ezúttal ez nem volt elég, a találkozót nem játszotta végig.

James Rodríguez (4)

Nagyon nem feküdt neki a széljáték, két kulcspasszát egyaránt középen érte el, oldalról egyszerűen nem tudott hatékonyan játszani. Az ő erényeit sem hozta ki ez a pozíció, egyetlen beadása sem talált madridi játékost. Ezúttal alig több, mint egy óra jutott neki.

Karim Benzema (4)

A sárga földig egészen biztosan nem hordanám le a teljesítményéért. Hatalmas kapusbravúr miatt nem írhattuk fel a gólszerzők közé, emellett öt kulcspasszával a mezőny legjobbja volt, ami bizonyíték arra, hogy ezúttal nem vetette meg a munkát. Három sikeres csele szintén kiemelendő adat. Az érem másik oldalát is nézni kell azonban, kapura nem igazán volt veszélyes, és a második félidőben mindenképpen meg kellett volna próbálni egy cserét Moratával, aki új lendületet adhatott volna az utolsó fél órára.

Cristiano Ronaldo (5)

Gólt fejelt, és kiharcolt egy tizenegyest, ami nem került befújásra. Emellett azonban megint inkább a „lövésből lesz a gól”-típusú Ronaldo jött elő, nem pedig a csapatjátékos énje, többször próbálkozott olyan helyzetben, amikor egy passz célravezetőbb lett volna. Viszont egyértelműen ő volt a Valencia kapujára legveszélyesebb játékos, és igyekezetéért mindenképpen megilleti a dicséret, azért meg különösen, hogy a tizis eset után nem a reklamálással törődött, hanem a földön fekve is megpróbálta megjátszani a labdát.

170223_Ronaldo

Cserejátékosok

Gareth Bale (4)

Fél órája volt, de nem mentünk sokra a beállásával. Beadásai veszélytelenek voltak, egyetlen lehetőségét blokkolták.

Nacho és Lucas Vázquez alig húsz percet kaptak, előbbi stabilizálta hátul az őskáoszt, de igazából a neki szánt időben a Valencia a védekezéssel volt elfoglalva. Utóbbi nem élete formáját éli, nem szállt be jól.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (3)

Arra nem gondolhatott, hogy játékosai amatőr hibákat halmozva gyorsan kétgólos hátrányba kerülnek, abban azonban vastagon benne van, hogy ezt nem sikerült lereagálni megfelelően. Casemirót akár az első félidőben, de legkésőbb a szünetben le kellett volna hoznia, nem azért, mert rosszul játszott volna, hanem mert funkció nélkül maradt a mezőnyfölényben. Eszméletlenül hiányzott Kovačić, aki lendületes, bátor játékával, illetve jó észrevételeivel sokat lendíthetett volna a csapat szekerén, és megnehezíthette volna a Valencia dolgát. Morata padon tartása szintén hibás döntés volt, Benzema helyén bizalmat érdemelt volna az utolsó 30 percben. Bale beállításával nem húzott rosszat, de ezúttal a walesi sem tudott csodát tenni.

Ui: Az olvasói értékelés ezúttal technikai okok miatt elmaradt, megértéseteket köszönjük.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK