Mourinho debütánsai – hol tartanak most?

José Mourinho 2010 és 2013 között volt a Real Madrid vezetőedzője. A spanyol fővárosban eltöltött 3 szezonja alatt 17 fiatalnak adta meg életük lehetőség azzal, hogy bemutatkozhattak a felnőtt csapatban. De vajon mire vitték azóta ezek a játékosok?

Juan Carlos (Málaga, kölcsönben a Bragától)
A Juankar becenevet viselő játékos 17 évesen csatlakozott a Real Madridhoz. Debütálására 3 évet kellett várnia: 2010 októberében Ángel di Maríát váltotta egy fölényes győzelemmel záruló, Deportivo de La Coruña elleni mérkőzésen. Később, 2011-ben a Bragához igazolt több játéklehetőség reményében. Innen a mai napig sem távozott, ám igazsághoz az is hozzátartozik, hogy valójában még egyetlen szezont sem töltött el a portugál csapatnál, hiszen azóta kizárólag spanyol együtteseknél szerepel kölcsönben. A Zaragoza, a Betis és a Granada után jelenleg a Málaga sorait erősíti.

David Mateos (Orlando City)
David Mateos egyike a saját nevelésű futballistáinknak a listán: 12 évesen került be a klub utánpótlás-rendszerébe. A 2010/2011-es idény előszezonján így nyilatkozott róla Mourinho: „Kár, hogy Mateos nem tud csatlakozni hozzánk, mert nagyon kedvelem őt. Remekül védekezik, és a támadásépítéssel sincsenek gondjai. Ilyen játékosokra van szükség Madridban. Ha nem lenne már így is sok játékosom, akkor bekerülhetne a felnőttekhez.” A nagy reménységű fiatal még ugyanebben a szezonban megkapta a lehetőséget a bemutatkozásra egy Ajax elleni BL-mérkőzésen (ő maga ezt mondta a meccs után: „Sosem felejtem el ezt napot.” ), ám ígéretessége ellenére nem hagyott mély nyomot a csapat életében. Sokaknak különösen ismerős lehet a neve, ugyanis két kölcsönben eltöltött szezon után a Ferencvároshoz igazolt, ahonnan újabb két szezon után, 2015-ben távozott az Egyesült Államokba.

Antonio Adán (Real Betis)
Adán tősgyökeres madridiként már 10 éves korától a La Fábrica sorait erősítette. Talán nem meglepő, hogy ő is 2010-ben mutatkozhatott be az első csapatban, hiszen a megsérült Jerzy Dudeket kellett váltania egy AJ Auxerre elleni BL-összecsapáson. A hálóőr neve valószínűleg sokkal több emberben maradt meg a két évvel később események miatt. 2012. december 22-én Mourinho úgy döntött, hogy a cserepadra teszi az első számú kapust, Iker Casillast, akivel akkoriban nem igazán ápolt felhőtlen viszonyt. A döntés még magát Adánt is meglepte, aki így nem nyújtott túlságosan fényes teljesítményt. Igaz, a védők sem könnyítették meg a dolgát. A Málaga elleni találkozó 3-2 arányú vereséggel ért véget (érdekesség, hogy az ellenfél egyik találat éppen Isco jegyezte). A kudarcnak köszönhetően a blancók 17 (!) pontos hátrányba kerültek a Barcelonával szemben. José Mourinho így kommentálta az eseményeket: „Technikai döntés volt. Az edzőnek elemeznie kell az aktuális helyzetet, és a rendelkezésre álló játékosok teljesítménye alapján kell megválasztania a kezdőcsapatot. Számomra és a stábom számára Adán jelenleg jobb választás, mint Iker.” A támadások célpontjává vált hálóőr szerzédést 2013-ban felbontotta a klub. A játékos az olasz Cagliarihoz került, ám a kevés játéklehetőség miatt távozott is a következő mercato idején. 2014 óta a Real Betis első számú kapusa, manapság pedig egyben csapatkapitány-helyettese is.

Pablo Sarabia (Sevilla)
Pablo 2004-ben került a klub akadémiájára, debütálása pedig Adánnal egyszere történt, hiszen ő is az AJ Auexerre elleni találkozón ölthette magára első ízben a felnőtt gárda mezét. A támadó Cristiano Ronaldót váltotta a 72. percben, a lefújást követően pedig így nyilatkozott: „Sosem fogom elfelejteni ezt a csodálatos éjszakát.” Ez volt az első, ám egyben az utolsó mérkőzése is az első csapatnál. Sarabia létszámfelettivé vált a szezon végén, így 2011-ben a Real Madrid kistestvére, a Getafe öltözőjébe tette át székhelyét. 145 találkozót követően ismét költözésre szánta el magát: 2016 nyarán a Jorge Sampaoli által átvett Sevillához csatlakozott, és alig néhány hét alatt a csapat egyik meghatározó alapemberévé nőtte ki magát.

Álvaro Morata (Real Madrid)
Az ő nevét biztosan nem kell bemutatni senkinek. Moratáról kevesen tudják, hogy megjárta az Atlético Madrid és a Getafe akadémiáját is. Végül 2008-ban került az életkorának megfelelő blanco korosztályos csapathoz. A középcsatár 2010. december 12-én mutatkozott be az élvonalban: egy Real Zaragoza elleni, könnyed találkozón váltotta Di Maríát a 88. percben. A Carlo Ancelotti irányítása alatt rendszeresen játéklehetőséget kapó támadó többre vágyott, így 2014-ben a Juventus csapatához távozott, az első két szezonjában nyújtott futball azonban meggyőzte a klubvezetést. 2016-ban aktiválásra került a szerződésébe foglalt visszavásárlási opció. Az akkoriban terjedő (rém)hírekben ellentétben Álvaro nem került újbóli eladásra, hiszen Zinédine Zidane személyés kérésére a csapattal maradt.

Álex Fernández (Elche)
Ha elárulom, hogy a játékos teljes neve Alejandro Fernández Iglesias, akkor a szemfülesebbek rájöhetnek, hogy bizony Nacho testvéréről van szó. Sok társához hasonlóan Álex is 12 évesen lépett a Real Madrid kötelekébe, bemutatkozása pedig 2011 márciusában történt meg: egy Racing de Santander elleni győztes találkozón 2 percet kapott José Mourinhótól. Az akkor Özilt váltó középpályás később egyszer még újból lehetőséget kapott, ám hosszú távon nem számolt vele edzője. 2013-ban közös megegyezéssel távozott a barcelonai Espanyolhoz. Kétévnyi kiegészítőemberséget megunva a 2015/2016-os szezont kölcsönben töltötte: előbb a horvát Rijekánál, majd az angol Readingnél vendégeskedett. 2016 nyarán a másodosztályú Elcéhez szerződött, ahol remek teljesítményéből kifolyólag ő a csapat nyolcadik legtöbbet foglalkoztott játékosa.

Nacho (Real Madrid)
Álex testvére, Nacho (teljes nevén José Ignacio Fernández Iglesias) 11 éves kora óta a Real Madrid tagja. Az univerzális védő is Mourinho alatt kapta meg élete nagy esélyét: 2011. április 23-án az akkor 21 éves futballistát az a megtiszteltetés érte, hogy a kezdőcsapatban kapott helyet a Valencia elleni idegenbeli meccs alkalmával. Nagyszerű játékának köszönhetően egy héttel később megismétlődött a történet, ezúttal a Zaragoza ellen.  Habár sokan még mindig fiatal tehetségnek gondolják őt, a játékos valójában már 27 éves. Az elmúlt nyáron közel állt a távozáshoz, ám végül győzött a hazaszeretet, amelyet biztosan nem bánt meg, hiszen ebben a szezonban rengetegszer bizonyíthatta már be, hogy klasszis teljesítményre képes a védelem bármely pontján. Nacho jelenleg a Real Madrid keretének egyik legértékesebb tagja.

Tomás Mejías (Rayo Vallecano, kölcsönben a Bournemouth-tól)
Talán már senkit nem lep meg, hogy Tomás is 12 éves korában került a blancókhoz. A Castillában sokat foglalkoztatott hálóőr 2011 májusában kapott esélyt a bizonyításra, amikor Antonio Adánt váltotta egy Getafe elleni, nehézségektől mentes mérkőzésen. A játékos 12 percet kapott aznap. A nagyon kevés játékpercnek köszönhetően a 2014-es téli átigazolási időszak alatt kölcsönbe küldte őt Ancelotti. A hálóőr Middlesbrough együtteséhez csatlakozott, akik az idény végén meg is vásárolták az akkor 25 éves futballistát. Tomásnak Angliában sem termett több babér, hiszen újdonsült klubjánál is csak második számú opcióként számoltak vele, aminek köszönhetően két és fél szezon alatt mindössze 7 találkozón lépett pályára. Legemlékezetesebb teljesítményét egy Manchester United elleni ligakupa-meccsen nyújtotta, ahol 120 percen át őrizte kapott gól nélkül hálóját, a büntetőpárbajban pedig Wayne Rooney és Ashley Young próbálkozását is hárította, ezzel kiharcolva a győzelmet csapatának. 2017 januárjától a Rayo Vallecano tudhatja őt soraiban, ahová kölcsönbe távozott a Borótól.

Jesús Fernández (Cádiz)
Ismét egy hálóőr! Jesús már felnőttként, 22 évesen került a Castillához, ám ennél nagyobb szeletet sosem tudott kihasítani magának a Real Madrid történelméből. A 2010/2011-es szezon utolsó meccsnapján, az Almería elleni 8-1-es győzelem alkalmával debütálhatott a felnőtt csapatban. Az ezt követő két évben lényegében csupán a gárda negyedik (időnként harmadik) számú választása volt, hiszen Iker Casillas, Antonio Adán és Diego López is előtte foglalt helyet a rangsorban. Ebben az időszakban mindössze további egy alkalommal nyílt lehetősége a Real Madrid kapujának védelmére, így 2014-ben távozott a Levante csapatához. Túlzás lenne azt állítani, hogy itt sokkal több lehetőséghez jutott. Jesús hamarosan ismét váltásra szánta el magát: 2016 januárjában a Granadához került, ám fél év alatt egyetlenegyszer sem kapott esélyt a bizonyításra. Fél évvel később, a nyári átigazolási időszakban végül a Cádiznál kötött ki, amelyet jelenleg is erősít.

Joselu (Deportivo de La Coruña, kölcsönben a Stoke Citytől)
A hajdanán fényes csillagként ragyogó támadót a Celtától vásárolta meg a Real Madrid 2009-ben. A Real Madrid Castilla színeiben 72 mérkőzésen 40 gólig jutott, ám magasabb szinten sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bemutatkozása egyszerre történt meg Jesús Fernándezzel: Joselu Karim Benzemát váltotta az Almería elleni találkozó 81. percében. A limitált játéklehetőség miatt előbb kölcsönbe távozott egykori együtteséhez, 2012-ben pedig négy évre írt alá a Hoffenheim csapatához. Remek teljesítményének köszönhetően három évvel később leszerződtette őt az angol Stoke City, ám Mark Hughes mester szerint Joselu túlságosan lassan vette fel a Premier League tempóját. A fejlődés érdekében visszaküldte őt Spanyolországba, így jelenleg a Deportivo számíthat a csatár szolgálataira. 2015-ben egyébként elárulta, hogy a kevés lehetőség ellenére nem bánta meg a Real Madridnál eltöltött időszakot, mert rengeteget fejlődött a felnőtt csapattal eltöltött edzéseken.

Jesé (Las Palmas, kölcsönben a PSG-től)
A következő nagy név a listán. Jesé számára 14 éves korában nyílt lehetőség a Real Madridhoz való csatlakozásra, amit nem habozott megragadni a spanyol támadó. 2011 nyarán Mourinho beválogatta őt a felnőtt csapat előszezonra utazó keretébe. A Los Angeles Galaxy ellen pályára is lépett Jesé, első tétmérkőzésen történő játékáig pedig ugyanazon év december 12-ig kellett várnia, amikor is Ronaldót váltotta a Király-kupában. A meccs után Jesé a családjának ajánlotta a bemutatkozását, akik elmondása szerint már a kezdetektől támogatják őt álma valóra váltásában. A benne rejlő potenciált mindenki ismeri, ám egy szerencsétlen sérülésnek és a játékos minden bizonnyal nem 100%-os hozzáállásának köszönhetően nem volt képes bejárni az utat, amire a képességei predesztinálták. 2016-ban Párizsba távozott, hogy a csapatot frissen átvevő Unai Emery kezei alatt szülessen újjá, de a dolgok éppen ellenkezőleg alakultak. Emery szerint gondok voltak Jesé mentalitásával, ezért nagyon kevés esélyt adott számára. Alig fél évvel a váltás után, 2017 januárjában kölcsönbe távozott a szélső: szülőföldjének első számú együtteséhez, a Las Palmashoz igazolt.

Jorge Casado (Zaragoza)
Madridi születésűként a Rayo Vallecano utánpótlásában figyelt fel Casadóra a Real Madrid. Már első szezonjában, 2010 decemberében debütálhatott a felnőtteknél: egy Ponferradina elleni kupapárharc alkalmával lépett pályára a spanyol játékos. Habár 130 mérkőzést játszott a Castillában, sosem nyílt számára valós esély a továbblépésre, így 2014-ben távozásra szánta el magát Jorge. Megjárta a Betist, 2016-tól pedig a Zaragoza tudhatja őt soraiban, ahol általában ő az első választás bal oldali bekk pozícióra.

Pacheco (Alavés)
Az extremadurai születésű kapus 2006 és 2015 között tartozott a Real Madrid kötelékébe. Miután végigjárta az utánpótlás ranglétráját, 2011 decemberében – sok társához hasonlóan – ő is egy kupamérkőzésen debütálhatott, Antonio Adánt váltva. Később még több ízben is szerephez jutott a most 24 éves játékos. Carlo Ancelotti irányítása alatt egyszer a kezdőcsapatban is helyet kapott, történetesen a 2014. december 2-i, Cornellà elleni találkozón. A néhány héttel később esedékes FIFA-klubvilágbajnokságra szintén elutazott a felnőtt csapattal, hiszen őt választotta Don Carlo a harmadik kapusopciónak a marokkói eseményre. Végül 2015-ben távozott a baszk Alavéshez, ahol azóta is első számú portás.

José Rodríguez (Málaga, kölcsönben a Mainztól)
José 14 évesen lett egyike a La Fábricán nevelkedő tucatnyi fiatalnak. A Castillában eltöltött kétszezonnyi alapembersége közben lehetősége nyílt az első csapatban való bemutatkozásra is: 2012 októberében, egy Alcoyano elleni kupamérkőzésen adott neki egy egész félidőnyi játéklehetőséget José Mourinho. A későbbiekben még többször is láthattuk újra a középpályást, többek között olyan ellenfelekkel szemben, mint az Atlético Madrid vagy az Ajax. A Castilla másodosztályból való kiesése után megelégelte helyzetét, és 2014-ben a Deportivo játékosa lett kölcsönszerződés keretein belül. Nem túlzás, hogy alapembernek számított új csapatában. Egy évvel később a Galatasarayhoz, két évvel később pedig a Mainzhoz került. José jelenleg is a német klub tulajdonában áll, de 2017 januárjától a Málagánál játszik (ismét kölcsönben), ahova több játéklehetőség reményében távozott.

Denis Cherysev (Villarreal)
A híres orosz, aki elsőként képviselhette hazáját a Real Madridnál. Talán sokan nem tudják, de Denis már 12 éves korától a klub játékosa volt. A felnőtt csapatban a már említett Alcoyano elleni kupapárharc visszavágóján mutatkozhatott be, 2012. november 27. napján. A 2014/2015-os szezont a Villarreálnál töltötte kölcsönben, fantasztikus játékával pedig a Real Madrid vezetőségét is meggyőzte arról, hogy helye van a spanyol fővárosban. A következő idény során nem tudott elegendő játékpercet kiharcolni magának, és persze ott volt a hírhedtté vált adminisztrációs ügy is. A 2016 nyarán kezdődő szezont már egykori csapatánál, a „sárga tengeralattjáró”-nál kezdte. Távozáskor így búcsúzott: „Köszönöm a Real Madridnak, hogy megadták az esélyt, hogy profi futballistává váljak. Semmire sem cserélném el az itt eltöltött 14 évemet. Köszönöm, hogy megtanítottak a klub úriemberhez méltó értékeire. Nemcsak játékosként, hanem emberként is rengeteget fejlődtem itt. Örökre szívembe zártam a klubot. A legjobbakat kívánom.”

Omar Mascarell (Eintracht Frankfurt)
Omar a kisebb csapatok utánpótlásában nyújtott remek teljesítményének köszönhetően 17 évesen bekerülhetett a Real Madrid akadémistái közé. A fiókcsapatoknál eltöltött három szezon után adódott meg számára a lehetőség, hogy magára öltse a felnőttek mezét. Erre a 2012/2013-as szezon utolsó meccsnapján, június 1-én került sor: a játékos Özilt váltotta egy Osasuna elleni hazai bajnokin. Fejlődése érdekében előbb a Derby Countyhoz, később pedig a Sporting Gijónhoz távozott, de játékával nem sikerült kiharcolnia a maradást, így 2016 nyarán végleg elköszönt és áttette székhelyét az Eintracht Frankfurthoz. Egy ősszel tett kijelentése szerint a védekező középpályás még nem mondott le arról, hogy egyszer visszatérjen Madridba.

Diego Llorente (Málaga, kölcsönben a Real Madridtól)
A madridi születésű futballista 2002-től, azaz 9 (!) éves korától mondhatja magát a Real Madrid játékosának, s jelenleg a klub egyik legígéretesebb fiatalja. Jesús Vallejo mellett őt tartják a jövő védelme egyik alapemberének. José Mourinho számára is az Osasuna elleni bajnokin szavazta meg a bizalmat, így Llorente egy napon mutatkozhatott be Omar Mascarellivel. A korosztályos csapatokban való bizonyítás után egy kisebb madridi klubhoz, a Rayo Vallecanóhoz került kölcsönkontraktus keretein belül. Hasonló megfontolásból a jelenlegi idényt is máshol tölti. Ezúttal egy erősebb csapatra, a Málaga esett a választás. Diego meccsről meccsre bizonyítja képességeit, így nem lenne meglepő, ha néhány éven belül a kezdőcsapatban látnánk a jelenleg 23 éves belső védőt.

Forrás: marca.com; penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK