A jövő galaktikusai

Az előző idényben a Real Madrid némileg szakított hagyományaival, hiszen Florentino Pérez 2016 nyarán egyetlen galaktikus igazolást sem jelentett be. Az átigazolási piac nyitásával azonban nem pihennek az újságírók, folyamatosan újabb és újabb neveket boronálnak össze a királyiakkal. Ha figyelembe vesszük, hogy több kulcsjátékos is túl van már 30. életévén, illetve Florentino Pérezt ismerve szinte biztosra vehetjük, hogy a következő években legalább egy nagy név érkezni fog a klubhoz. Nézzük, hogy kiknek van erre a legnagyobb esélye.

Paulo Dybala

Le kell szögeznünk rögtön az elején, hogy az első két név jövője attól függ, hogyan használja majd Cristiano Ronaldót a Real Madrid az elkövetkező években. A portugál támadó egyre gyakrabban tűnik fel a center posztján, nem csak klubjában, hanem a válogatottban is. Az Atlético Madrid elleni derbin például pontosan ebben a szerepkörben sikerült mesterhármast szereznie, Zinédine Zidane pedig a minap, a Sevilla ellen alkalmazott 3-5-2-es rendszerben is csatárként számított rá.

Feltételezve, hogy Cristiano a jövőben többet fog mozogni a kapu közelében, felmerül a kérdés, hogy kötetlen pozíciója lesz-e, melyben birtokolhatja a labdát, együttműködhet a középpályásokkal és a szélsőkkel, majd lendületből érkezhet a tizenhatoson belülre a második vonalból, vagy ő lesz az ék, aki birkózik a védőkkel, azaz a csapat igazi 9-ese.

Ha ebből az utóbbi valósul meg, akkor egyértelmű, hogy a Real Madrid számára a Juventus argentin játékosa, Paulo Dybala a legjobb választás.

Egy olyan támadóról beszélünk, aki a legjobb példája annak, hogyan kell kihasználni a területet és őrületbe kergetni a védőket a legkülönfélébb módokon. Ő olyan, mint egy csatár a második vonalban: egy nagyon ügyes cselgép, egyben játékmester, aki képes gólokat szerezni távolról, de kiválóan érkezik a tizenhatoson belülre a második hullámból is.

A Real Madridnak nem sikerült megszereznie Paul Pogbát a Juventustól 2016 nyarán, így szinte biztos, hogy nem fogják elszórakozni az argentin megszerzését, ha úgy dönt, ideje továbbállni Torinóból.  

Pierre-Emerick Aubameyang

Beszéljünk egy kicsit arról az eshetőségről, ha Ronaldót egy kicsit mélyebb szerepkörben, amolyan második ékként alkalmazza Zidane. Ha a portugál sebessége már megkopott és szükség van valakire, aki félelmetes sebességgel bír előtte, akkor a Dortmund gaboni támadója lehet a befutó.

A sárga-feketék halálos csatára versenyben van az Aranycipőért, sőt, jelenleg ő vezeti a legjobb góllövők listáját 16 találattal, igaz, hiányozni fog néhány mérkőzésről az Afrika Nemzetek Kupája miatt. Hogy érzékeltessük, mekkora teljesítmény ez, meg kell jegyeznünk, hogy az elmúlt nyolc évben csak Messi, Cristiano és Suárez nyerték meg ezt a díjat.

Aubameyang gyors, középen és a széleken is képes jól teljesíteni, ráadásul 27 százalékos a helyzetkihasználási rátája a Bundesligában. Összehasonlításképp vessünk egy pillantást a Real Madrid támadóira: Morata 18, Benzema 17, Bale 11, Ronaldo pedig 15 százalékát váltja gólokra a helyzeteinek.

Tekintve, hogy 27 éves és pályafutása csúcsán van, talán drágább lenne, mint Dybala, de lényegében vagy most, 2017 nyarán igazol Madridba, vagy nagy valószínűséggel soha. Még jó eséllyel három vagy négy éve lehet a csúcson, ami nagyjából 150 gólt jelenthetne a királyiaknak. Megfontolandó.

David De Gea

Nem túl gyakori, hogy a Real Madrid esetén nem egy olyan játékossal dobálóznak galaktikus igazolás gyanánt, aki nem csatár, vagy nem a támadóharmadba érkezik. Pedig David De Gea egy ilyen labdarúgó.

Spanyolország első számú hálóőre – sokak szerint a jelen labdarúgásának egyik legjobbja – egy évtizedre megoldaná a kapuskérdést a királyiak háza táján, emellett nemzeti hősként is prezentálhatnák a szurkolóknak.

A hosszú ideje tartó hajsza sokszor már nevetségesként hat, de úgy tűnik, hogy a két fél útjainak keresztezése elkerülhetetlen dolog, annak ellenére, hogy a kapus korábban a városi riválist erősítette. Lehet, hogy nem kerül annyiba, mint Auba vagy Dybala, de ez nem csökkenti népszerűségét a rajongók, illetve a futballt kedvelők körében.

Felettébb agilis és atletikus hálóőrről beszélünk, aki egy az egy elleni helyzetekben igazi szörnyetegként viselkedik, emellett kivételes reflexekkel van megáldva. De Gea sokakat emlékeztet a fiatal Iker Casillasra, de fontos megemlíteni, hogy angliai légióskodása segíthetett számára a játék olyan elemeit elsajátítani, amelyekkel példaképének problémái voltak, különösen pályafutásának késői szakaszában: a tizenhatos az ő területe, agresszív, ha a magas labdák begyűjtéséről van szó, emellett kiválóan él együtt a játékkal.

Megszerzése lehetővé tenné, hogy az emberek végre szakítsanak azzal a nézettel, hogy a Real Madrid kizárólag a támadóharmadba vásárol nagy neveket.

Thomas Lemar

Végül egy jó alternatíva. Igazold le drágán most, vagy várj még egy-két évet, míg galaktikusként nem emlegetik, és fizess érte még többet.

Akárhogy is történik, úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy ezt a fiatalembert az egész világ a futball egyik legnagyobb tehetségeként emlegesse. Bármely csapat is győzi meg a Monacót a játékos eladásáról, az biztos, hogy a jövő egyik leghatékonyabb támadóját tudhatja majd kegyeiben.

21 évesen természetes, hogy a döntéshozatalt illetően még van miben fejlődnie, de a játék több elemében is rendkívül széles a fegyvertára: kiváló a sebessége és a gyorsulása, elképesztő könnyedséggel hagyja ott védőit, rendkívül nyugodt a tizenhatoson belül, emellett lenyűgöző a rögzített helyzetek elvégésében. Emellett igazi kuriózum, hiszen egy bal lábas játékosról beszélünk, akinek eredeti posztja szintén a baloldalon van.

Nem szeretnénk, ha az összehasonlítás miatt túlzottan elbízná magát, de kétségkívül van olyan eleme a játékának, ami miatt kísértetiesen hasonlít az ifjú Cristiano Ronaldóra.  Ösztönösen képes betörni a tizenhatoson belülre, folyamatosan keresi a lövések lehetőségét, emellett nagyon tehetséges az egy az egy elleni szituációkban, technikájának köszönhetően. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy emellett a munka sem büdös számára, folyamatosan figyel arra, hogy zárja a területeket, labdát szerezzen, majd kontratámadást indítson.

Ha figyelembe vesszük a Martial-ügyletet, valamint azt, hogy Lemar már most túlszárnyalja az egykor Manchesterbe szerződő franciát, szinte biztos, hogy több mint 50 millió euróba fog kerülni, ha valaki ki akarja vásárolni őt a francia bajnokságból. Most úgy tűnik, hogy megérné ezt az összeget, a távozása pedig már most elkönyvelhető, a kérdés csak az, hogy mikor valósul meg. Az ára időközben pedig csak emelkedik és emelkedik, minél több érdeklődő kerül a képbe.

Forrás: bleacherreport.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK