Bixente Lizarazu: Zizou nem úgy kezeli a játékosait, mint Benítez

Bixente Lizarazu, a franciák egykori igen eredményes balbekkje adott interjút a FIFA hivatalos honlapján. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség január 9-én, hétfőn adja át a 2016-os év legjobbjainak járó díjakat, így a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó edzők munkáját is ekkor jutalmazzák. Zizou is bekerült a legjobb három tréner közé, ennek apropóján szólalt meg korábbi csapattársa is, aki az eddigi munkájáról és teljesítményéről beszélt.

Néhány éve el tudtad volna képzelni, hogy Zidane-ból edző lesz?
Ha megnézed például Didier Deschamps-ot, ő már játékosként is úgy gondolkodott, mint egy edző. Zizou nem feltétlenül volt ilyen, de mindenki más utat jár be. Ő úgy gondolta, hogy ez a legjobb módja visszakerülni a futball világába, és mindent megtett azért, hogy megértse ezt a munkát. Ez teszi őt kivételessé: eldöntötte, hogy mit akar, és mindent ennek rendelt alá. Az emberek, akik nem ismerik, nem tudják, hogy mennyire elszánt, persze a tehetsége mellett. Ráadásul óriási alázattal járta végig az útját, lépésről lépésre haladva. Megszerezte a papírokat, megfigyelt, tanulmányozott, majd egyszer csak eldöntötte, hogy készen áll. Az pedig, hogy néhány hónap alatt BL-t nyert, csodálatos. Ráadásul hosszú veretlenségi sorozatban van. Lényegében minden rekordot megdönt, ami a gyors sikereket illeti.

Mit gondolsz a hirtelen jött edzői sikereiről?
Zizou semmit nem aprózott el. Karrierjét hosszú idő alatt építette fel, a fontos pillanatokban mindig jól teljesítve. Rengeteg szép pillanata volt a válogatottal, a Real Madriddal, az egész futballkarrierje csodálatos volt. Edzőként nagyon jól kezdett, de számomra ez is egy olyan dolog, amit hosszú idő alatt fog felépíteni. Nagyon nehéz megnyerni a Bajnokok Ligáját, még egy tapasztalt edző számára is.

Hogy magyaráznád meg, hogy Zidane ilyen vezetővé vált, miközben karrierje során mindig csendes volt?
Szerintem olyan tehetség jött felszínre, amit játékos korában nem feltétlenül kellett használnia, vagy egyszerűen csak jól kellett teljesítenie a pályán, hogy a többieket is magával húzza. Nem kellett sokat kommunikálnia, mivel ezt a lábával el tudta intézni. Külső megfigyelőként csodálatosnak találom azt, ahogy kommunikál. Tisztán és nyugodtan beszél a sajtó előtt, minden játékosa mögötte áll. Azt is látom, hogy milyen okosan bánik Cristiano Ronaldóval is, nem úgy, ahogy Benítez tette, aki az érkezésekor kritizálta. Ezt nem szokás megcsinálni a legjobb játékosoddal, aki 50 gólt szállít neked idényenként.

Meglepett, hogy edzői karrierje ilyen korai szakaszában elfogadta a Real Madrid edzői posztját?
Nem, mert minden rendkívüli, ami vele történik. Két fejesgólt szerzett a világbajnokság döntőjében, majd 2002-ben egy elképesztő kapáslövésből talált be a Bajnokok Ligája-döntőben. Mindig ilyen dolgok történtek vele, van egy bizonyos folytonosságérzet. Amikor elhatározod, hogy egy klubot fogsz edzeni, akkor azt nagyon jól ismerned kell, és pontosan ez a helyzet vele Madridban. Ismeri a klub vezetőségét, tudja, hogy kire számíthat és kire nem. Különböző ismereteket szívott magába attól kezdve, hogy José Mourinho segédje volt, egészen a Castilla menedzseléséig. Szintén önbizalmat ad neki, hogy Carlo Ancelotti segédedzője lehetett. Akkoriban a játékosokkal való kommunikáció volt a szerepe. Rengeteget dolgozott, mielőtt kinevezték volna az első csapat élére. A klub minden négyzetcentiméterét tökéletesen ismeri. Mindez nagyon fontos, ha valaki nem akar kudarcot vallani.

Ha a mindennapi munkát vesszük figyelembe, mit gondolsz, milyen edző Zidane?
Nem tudok választ adni erre a kérdésre, hiszen nem vagyok ott vele minden egyes nap. De annyit mondhatok, hogy volt egy igen különleges pillanat a Bajnokok Ligája döntője közben, amikor Zizou és Ronaldo beszélgettek, majd elmosolyodtak a büntetőrúgások előtt. A legnagyobb játékosok erejét az adja, hogy képesek megőrizni a higgadtságukat, a nyugalmukat és az önbizalmukat a legnagyobb pillanatokban is. Játékosként átélt már igen nagy nyomással járó pillanatokat, az efajta tapasztalat megfizethetetlen. Ettől erős ő edzőként is. Néha találkozok olyan trénerekkel, akik túlságosan izgatottak vagy idegesek a partvonal mellett, az ilyen viselkedés pedig nem vezet jóra. Nincs szükség a nyomás fokozására egy döntőben. Zizou tudja, hogyan használja a megfelelő szavakat.

Mit gondolsz Zidane esélyeiről Fernando Santosszal és Claudio Ranierivel szemben a FIFA Év edzője díjért folytatott harcban?
Különböző érveket lehet felvonultatni mindhármuk javára. Zizou öt hónapnyi munka után megnyerte a Bajnokok Ligáját, ez pedig óriási eredmény, még annak tudatában is, hogy a Real Madridnak nagyszerű játékosai vannak, hiszen tudni kell kezelni őket. Fernando Santos szintén rengeteg dicséretet érdemel, hiszen nem feltétlen az övé volt a legjobb csapat az Európa-bajnokságon, mégis sikerült megnyerniük a tornát. Amit Claudio Ranieri vitt véghez, az talán valamivel kevesebbet ér, hiszen nem európai szinten tette, de így is fantasztikus, hogy bajnok lett Angliában, megelőzve az igazán nehézsúlyú csapatokat. Nehéz összehasonlítani őket, de az én szívem Zizou-t súgja. Nem biztos, hogy objektív tudtam maradni (nevet).

A neheze még csak most jön Zizou számára?
A legnehezebb rész mindig később jön, hiszen a legkeményebb dolog sikeresnek maradni. Ő azonban tudja ezt, bizonyította pályafutása során is, amikor folyamatosan fejlődött, és mindig új szintekre lépett. Nem hagyta abba a futballt az 1998-as világbajnokságon aratott diadalt követően. Amikor eléred az Everest csúcsát, nehéz ott maradni, hiszen sokan pályáznak arra, hogy letaszítsanak onnan.

 

Zinédine Zidane munkájáról nem csak Lizarazu, hanem a franciák legendás kapusa, Fabien Barthez is beszélt a közelmúltban. Azt az interjút ITT olvashatjátok. 

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK