Marcos Llorente: A Real Madridban szeretnék sikeres lenni

Marcos nevét talán már senkinek sem kell bemutatni. Gento unokaöccsének családja már számos játékost adott a Királyi Gárdának, a legújabb jelölt pedig az alig 21 éves középpályás. A közelgő madridi visszatérés alkalmából készített interjút az UEFA.com a játékossal.

Marcos Llorente, aki a jelenleg a Deportivo Alavés csapatánál szerepel kölcsönben, az európai és a spanyol futball egyik legígéretesebb tehetsége. Az Alavés szurkolói őt választották legtöbbször a Meccs Emberének a jelenlegi idényben, természetesen nem ok nélkül: a játékos alig néhány mérkőzés alatt kulcsszereplővé vált új együttesében, és többek között olyan sikerekben vállalt oroszlánrészt, mint a Barcelona idegenbeli legyőzése. Kiváló statisztikáit, kielemkedő védelmi munkáját és érett játékát nem lehet nem észrevenni.

Kilenc pontnyi előnye van a csapatodnak a kiesést jelentő 17. helyen álló csapattal szemben. Milyen érzés így zárni 2016-ot?

Nagyon jól teljesítettünk a szezon első felében, tulajdonképpen még mi sem számítottunk erre. A Barcelona vagy a Villarreal elleni váratlan győzelmekkor megszerzett pontoknak köszönhetően most jó helyzetben vagyunk. Legendás stadionokban és nagy riválisok ellen is képesek voltunk a saját játékunkat játszani. Máshogy fogalmazva, megmutattuk a tudásunkat. Örülök a sikereknek. Olyanok vagyunk, akár egy család: mindenki jól ismeri és kedveli a másikat.

Ahogy említetted, győzelemmel zárult a Camp Nou-ban és az El Madridgalban rendezett mérkőzés. Ez mit jelent?

Számomra azt jelenti, hogy ha csapatként dolgozunk és mindent beleadunk, akkor bármilyen ellenfelet legyőzhetünk. Ha a karácsonyi szünet után is hasonló szellemben tudjuk folytatni a szezont, akkor könnyen lehet, hogy bent maradást érő helyen zárjuk a szezont.

Mire emlékszel a Barcelona elleni győzelemből?

Mindenkit hatalmas elégedettség és boldogság töltött el a meccs után. Számomra duplán jelentett örömet az a találkozó, hiszen már gyerekkorom óta arról álmodom, hogy a Barcelona ellen aratok sikereket. Leírhatatlan érzés volt a győzelem, különösen figyelembe véve, hogy egy újonc csapat tagjaként lehettem részese mindennek.

Milyen szerepe van a csapat edzőjének, Mauricio Pellegrinónak a sikerekben?

Ami engem illett, rengeteget tanulok tőle. Mérkőzésről mérkőzésre fejlődők és jobb játékossá válok. Még sokat kell tanulnom, de ennél a csapatnál tapasztalatra és játékidőre tehetek szert, én pedig pontosan erre vágytam, amikor a távozás mellett döntöttem.

Igen, hiszen a Real Madrid utánpótlásából érkeztél. Mit tanultál ott az évek során?

Sportszakmai és emberi szempontból is rengeteg dolgot. Madridban megtanítják, hogy hogyan viseltess alázattal a sport iránt, hogyan küzdj a végsőkig és hogyan ne add fel semmilyen helyzetben. Azt hiszem, a Real Madridnál megszerzett tudás tesz azzá, ami ma vagyok. Ezért örökké köszönettel fogok tartozni a klubnak és az ott dolgozó embereknek.

És milyen viszonyod volt az edzőiddel?

Ancelottival nem beszéltem sokat és csak egy előszezonon vettem részt a közvetlen irányítása alatt. A másik két edzőmről már többet tudok mondani. A Castilla játékosa voltam, amikor Zidane átvette ott az irányítást. Az volt az első vezetőedzői munkája. Sokat tanultam tőle, különösen a védekezzésel kapcsolatos dolgok terén. Megtanultam jobban helyekezdni, jobb döntéseket hozni nyomás alatt és jobban passzolni. A másik edzőm, Rafa Benítez volt az, aki bizalmat szavazott nekem. Az ő utasítására kezdtem el az első csapatta tréningezni, illetve az ő irányítása alatt debütálhattam a spanyol élvonalban. Taktikai szempontból rengeteget tanultam tőle. Hálás vagyok nekik.

Mit mondott Zidane, amikor beszámoltál a döntésedről?

Volt egy négyszemközti beszélgetésünk és együtt hoztuk meg akkor a döntést a távozásomat illetően. Ő is egyetértett abban, hogy számomra most az a legfontosabb, hogy minél többet játsszak és tapasztalatot szerezzek. Azt mondta, hogy a helyemben ugyanígy döntene, ezért teljesen megért és támogat. Végül abban állapodtunk meg, hogy idén minden erőmmel az új klubomra koncentrálok, a szezon végén pedig újra asztalhoz ülünk majd megtárgyalni a jövőmet.

És milyen volt a Real Madrid sztárjaival edzeni?

Szinte sosem hoznak rossz döntést, így fel kellett nőnőm a feladathoz. Próbáltam figyelni és tanulni. Az edzéseken sok labdabirtoklással kapcsolatos feladatot végeztünk, ők pedig elképesztő sebességgel járatták a játékszert. Nagyon kellett koncentrálnom, hogy ne hibázzak.

Kit tartasz példaképednek?

Xabi Alonsót. Mindig is felnéztem rá és árgus szemekkel figyeltem a játékát. Sokat tanultam tőle a helyezkedésről és a pályán betöltött szerepről. Ha csak tehetem, megnézem a meccseit. Az előző szezonban olyan játékosokkal dolgohattam együtt, mint Casemiro, Toni Kroos, Mateo Kovacic és Luka Modric. Ők mind nagyszerű futballisták.

Egy korábbi interjúdban említetted, hogy fontos számodra a családod véleménye. Ki adta a leghasznosabb tanácsot?

Azt hiszem, az édesapám. Mióta csak megérkeztem Madridba, teljes mellszélességgel mögöttem áll és szüntelenül támogat. Ilyen szülői háttér mellett sokkal egyszerűbb dolgom van, hiszen több időt és energiát fordíthatok a futballra. A tanácsa az volt, hogy dolgozzak keményen, pihenjek eleget és étkezzek megfelelően. Ezek betartása jelenti az eddigi karrierem alappillérjét.

A sikereid nem maradtak észrevétlenül, hiszen az elmúlt időszakban többször is szerepelhettél az U21-es válogatottban.

Jó úton járok és tisztában vagyok azzal, hogy ennek így is kell maradnia. Ennek köszönhető, hogy a legutóbbi mérkőzésken mindig behívót kaptam a keretbe. Ugyanígy szeretném folytatni, és bízom abban, hogy júniusban azt hallom majd egy telefonbeszélgetés során, hogy én is részt vehetek a lengyelországi U21-es Európa-bajnokságon. Az csodálatos lenne.

Feltételezem a célod az, hogy nyáron visszatérj a Real Madridhoz.

Az álmom egyértelműen az, hogy a Real Madridnál legyek sikeres. Nagyon nehéz lesz megvalósítanom, ezért próbálok minél kevesebbet gondolni rá. Jobban foglalkoztat az, hogy ne csak álmodozzak, hanem minden nap közelebb kerüljek a céljaimhoz. Ez csak kemény munkával és elkötelezettséggel lehetséges.

Végül, mit vársz az új esztendőtől?

Bízom abban, hogy jó helyen zárjuk a szezont az Alavéssel. Igazság szerint, én nem megváltást keresek a futballban. Szeretek a dolgok mögé tekinteni. A csapatunkat és azt alkotó egyéneket összeköti egy közös cél, amiért mindannyiunknak küzdenie kell. Összességében tehát remélem, hogy egyéni és csapatszinten is jó évet zárok.

Forrás: UEFA.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK