Ancelotti: A Real Madrid karrierem meghatározó állomása volt

Az AS és a Marca is készített interjút a napokban a Bayern jelenlegi vezetőedzőjével. Carlo visszatekintett a Real Madriddal töltött időkre, elmondta véleményét a Ronaldo és Messi közötti rivalizálásról, az Aranylabdáról, .

Hogy mennek a dolgok a Bayernnél, Carlo?

Nos, a klub remekül teljesít, minőségi kerettel rendelkezünk, a város gyönyörű, a légkör pedig nyugodt… Eddig jól dolgoztunk, de még további fejlődésre lesz szükség. Szerencsére időben vagyunk. A döntő időszak február, március és április lesz, ekkorra kell teljes mértékben felkészültnek lennünk. Ez egy olyan egyesület, ahol nagyok az elvárások, viszont megvan az ehhez szükséges stabilitás is, mivel a körülmények rendezettek. Az elmúlt években mindig versenyképes tudott lenni.

Tervezi, hogy a Real Madridból erősíti meg a Bayern München keretét?

Ez olyasmi, amin nem gondolkodtunk. A klubunknak megvannak a saját elképzelései, az elmúlt években nagyon jól alkalmazták azokat. Olyan játékosokat igazoltunk nyáron, akikre szükségünk volt. Mats Hummels és Renato Sanches azért érkeztek, hogy versenyképesebbek legyünk az idényben, most jól vagyunk úgy, ahogy vagyunk.

Milyen örökséget hagyott maga után Pep Guardiola?

Az utóbbi néhány évben a Bayern remekül teljesített Németországban és Európában is, zsinórban három alkalommal jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Én is legalább ilyen messzire szeretnék eljutni, mert ha az elődöntőt sikerrel vesszük, utána már bármi megtörténhet.

161215ancelotti2

Elegendő, ha csak a bajnokságot nyeri meg a Bayern? Pepet kikezdték érte.

A klub mindenképpen meg akarja nyerni a Bundesligát, tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája nagyon nehéz sorozat. Guardiola munkáját maximálisan elismerték a Bayernnél. Mindig így vélekedett, amikor erről a helyzetről beszélt.

Most Robert Lewandowskival dolgozhat együtt, ezt megelőzően viszont Cristiano Ronaldót edzhette. Ő volt a legjobb játékos, aki a keze alatt dolgozott?

Kétségtelenül ő volt az egyik legfontosabb. Rendkívül elszánt, profi mentalitású, és szinte minden mérkőzésén betalált. Egy edző számára ő a siker kulcsa. Amikor elhagytam a Real Madridot, nyilvánosan kiállt mellettem, de a legnagyobb segítség amit adhatott, az az volt, ahogy edzett, napról-napra, példaképet állítva a csapattársai számára, és a rengeteg gól amit szerzett.

Szóval nem lepte meg, hogy Ronaldo nyerte végül az Aranylabdát.

Szerintem Ronaldo megérdemelte az Aranylabdát, mivel megnyerte a Bajnokok Ligáját és az Európa-bajnokságot, számomra pedig ő volt az előző idény legjobbja. Még nem beszéltem vele, de küldtem neki egy üzenetet az ügynökén keresztül, gratuláltam neki és nagyon örülök a sikerének. Az év nagy részében remekül teljesített, így teljesen logikus a döntés.

Ez a negyedik Aranylabdája, Leo Messi ötnél tart. Örökké emlékezetes lehet kettejük csatája?

Természetesen. Ez az időszak több éve Messiről és Ronaldóról szól. A kettejük közti versengés jobbá teszi őket. Messi jobb lett, mert ott van neki Cristiano, Cristiano pedig jobb lett, mert ott van neki Messi.

Cristiano már 31 éves. Meddig láthatjuk még őt a pályán?

Nem tudom meddig fog játszani, de nem gondolom, hogy idős lenne. Jövedelmező lehet számára, ha a kapuhoz közelebb játszik majd. Most egyre beljebb játszik, és idővel egyre kevesebbet kell majd hátrébbról indulnia, és egyre többet kell a kapuhoz közelebb tartózkodnia. Úgy vélem, még 3-4 évig ilyen magas szinten tud majd teljesíteni.

161215ancelotti3

Ön szerint nyerhet még a jövőben Aranylabdát?

Minden kétséget kizáróan, a következő 2-3 évben lesz rá lehetősége. Akárcsak Messinek. A többieknek várniuk kell, bár van akinek segíthetünk csapatként, például Lewandowskinak, ha sok trófeát nyerünk.

Lassan két éve annak, hogy elhagyta a Real Madridot; hogy látja azt az időszakot?

Karrierem meghatározó állomása volt. Szerencsésnek tartom magam, hogy irányíthattam ezt a csapatot, annak ellenére, hogy a klub később a váltás mellett döntött. Ez része és velejárója a munkámnak. Nem egyszerű hosszú időt eltölteni a nagy egyesületeknél, mert hatalmas elvárásokat támasztanak az eredmények tekintetében.

Az mondta, hogy nehéz 2-3 évnél többet eltölteni egy topcsapatnál. Ez a Real Madrid esetében még nehezebb feladat?

Mindenhol az, nem csak Madridban. A Real történelme és elvárásai azt diktálják, hogy ha egy edző nem nyer díjakat, a váltás megtörténik. Ezt tiszteletben kell tartani.

Gyengítette a pozícióját, hogy szorosabb volt a kapcsolata a játékosokkal, mint az elnökkel?

Nem gondolom. Én így dolgozom, azokkal az emberekkel foglalkozom többet, akikért felelősséget vállalok. Ezt sosem gondoltam másképp, és most sem fogok változtatni ezen.

Bizonyos hangadók szerint a Real Madrid a kezei alatt azért szenvedett, mert nem edzettek eleget a játékosok.

Ez nagyon zavar, mert egyáltalán nem igaz. Neheztelek azokra, akik úgy beszélnek valamiről, hogy nincs meg a kellő információjuk. Kiváló fizikai munkát végeztünk Madridban. Néhányan talán úgy gondolják, hogy időről időre többet dolgozhattunk volna, de ezt a helyzet ismeretében szabadna mondani, úgy nem adhatsz hangot a véleményednek, hogy nem tudod a tényeket. Amikor a klubnál voltam, elmagyaráztam, hogy jól dolgoztunk és edzettünk, mivel ott volt mellettem a stáb, akik segítették a munkámat, akikre a világ legjobbjaiként tekintenek.

Madridi időszakában Zinedine Zidane volt az Ön asszisztense. Mit gondol arról a munkáról, amit vezetőedzőként végez?

A Real Madrid jó formában van, a csapat kiválóan teljesít a bajnokságban, és a nagy klubokhoz hasonlóan bejutott a BL egyenes kieséses szakaszába. Régebben is lehetett látni, hogy mindene megvan ahhoz, hogy remek edző váljék belőle. Csupán a tapasztalat hiányzik esetében, de ez olyasmi, ami a napi rutinnal kialakul, ha az ember mindennap dolgozik, és beszél a játékosaival. Zidane-nak megvan a tudása, a karizmája, a személyisége… Ezeknek mind a birtokában van. A tapasztalat nem a legfontosabb dolog.

161215ancelotti4

És hogy vélekedik Sergio Ramosról?

Továbbra is varázslatos gólokat szerez. Teheti mindezt, mert megvannak a képességei a kapu előtti játékhoz; igazság szerint megállná a helyét támadóként is. Néha viccelődtem vele, hogy középcsatárként fogom szerepeltetni. Az a személyiség és jellem, amivel rendelkezik, rendkívül fontos lehet egy csapat számára.

Az a 93. percben esett gól Lisszabonban…

Igen, minden bizonnyal az a döntő volt madridi időszakom legnagyobb pillanata. Megnyertük a legrangosabb kupát, amit célul tűztünk ki magunk elé. Csodásan meneteltünk decemberig, aztán sérülések hátráltattak bennünket, de így is mi emelhettük magasba a BL-serleget.

Gondolja, hogy Sergio Ramos minden idők legjobb védője?

Ami Ramost illeti, nem tudom, hogy ő-e a valaha volt legjobb védő. Sergio Ramos egyszerűen más. Nincs még egy olyan védő, aki ilyen gólszerzési képességekkel rendelkezne. Ebben az értelemben ő a legjobb. Emellett remekül is védekezik, szóval egyértelműen azt mondom, hogy a legjobbak között van.

Szeretnénk, ha röviden jellemezné azokat a klubokat, ahol pályafutása során edzősködött. Kezdjük a Milannal…

A családom.

Juventus?

Egy igazi topcsapat; erős és jól teljesít.

Chelsea?

Az első megbízásom külföldön. A Premier League egy lenyűgöző bajnokság, minden csapat nagyon szervezett.

PSG?

Kihívás. Egy olyan klubról beszélünk, amely a topcsapatok közé vágyott Európában, de még mindig hiányzik a megfelelő mentalitás. Lépésről lépésre fejlődtünk, és ennek én is részese voltam. Zlatan Ibrahimovic sokat segített nekem, annak ellenére, ahogy vélekednek róla. Emlékszem, egy napon nagyon haragudtam a csapatra – nem csak rá – és belerúgtam egy dobozba az öltözőben, ami pont fejen találta őt. A temperamentuma ellenére tudta, hogy nem volt szándékos, és nem akart elkapni miatta (nevet).

161215ancelotti5

Real Madrid?

Különleges élmény volt. A történelmüket világszerte ismerik. Véleményem szerint, ez a klub az egész világhoz tartozik, nem csak a madridistákhoz. Ez olyasmi, amit minden edzőnek át kellene élnie, és én megtehettem. Örülök neki, hogy így alakult.

És a Bayern?

Olyan, mintha a Milanhoz tértem volna vissza. A családias légkör a stabilitás érzetével olyasmi, ami azoknak való, akik játékosokból váltak vezetőkké. Az atmoszféra fantasztikus.

Össze tudna állítani egy álomcsapatot, az Ön által edzett játékosokból?

Rengetegen voltak. Ha csak a kapusokat nézzük – Buffon, Peruzzi, Cech, Dida, Casillas, Neuer, Diego López… – nem tudnám rangsorolni őket. Ugyanez a helyzet a védőkkel és a középpályásokkal is. És mi mást mondhatok a támadók esetében: Ronaldo, Cristiano, Ronaldinho, Rivaldo…

Ronaldo (a brazil – a szerk.) elérhetné azt, amit Cristiano és Messi véghezvittek?

Ő volt a Fenomén. Akkor is ha sérült volt, vagy épp 100 kilót nyomott.

Utolsó kérdés: Ha a Bayern nem nyeri meg a BL-t…

Hé, remélem, hogy megnyerjük. Ha mégsem, legalább jussunk be a döntőbe.

De ha mégsem, kit választana?

Nem mondhatom, hogy bárki mást szeretnék választani. Továbbra is úgy gondolom, hogy az idei BL-nek hét esélyese van: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, PSG, Juventus és a Bayern München. Jelenleg pedig mind a hét ott van a legjobb 16 között.

Forrás: AS, Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK