Toni Kroos, a német válogatott Eb-győzelmének kulcsa

Németország egy 3-0-s szlovákok elleni győzelemmel masírozott be az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. Toni Kroos nem lőtt gólt, gólpasszt sem adott, de a statisztikák egyértelműen megmutatják, hogy ő a kulcsember.

Németország Eb-ellenfeleinek talán megbocsátható, ha idegesen fészkelődnek a székükben, miután megtekintették Joachim Löw fiainak játékát Szlovákia ellen. A világbajnokok lényegében szinte meg sem izzadtak a negyeddöntőig, a meglehetősen erőfeszítés mentes lille-i győzelmük pedig azt sejteti, hogy a legjobbkor érték el a csúcsformát.

Ennek sok jelét láthattuk a pályán. A német csapat az egyetlen, amely még gólt sem kapott a tornán, Mario Gomez pedig megadta azt a gyilkos pluszt, ami hiányzott nekik elől, de a sikerül igazi kulcsa a középpályán található, ahol Toni Kroos brillírozása ad értelmet mindennek.

Kroos

A Real Madrid középpályása nem fog a címlapokra kerülni a Szlovákia ellen mutatott játékával, de ilyen nem is sokszor fordul elő. Ehelyett csendben vezényli a történéseket, hideg fejjel diktálja a tempót, megteremti a tökéletes összekötő hidat a támadósor és a védelem között.

A legutóbbi pletykák szerint könnyen lehet, hogy a Real Madrid Paul Pogbát favorizálná a következő idénytől, de Kroos fontosságával Löw nagyon is tisztában van: „Toni nem csak ezen a tornán teljesít rendkívül magas szinten, de a 2012-es Eb-n és a 2014-es vb-n is kiváló volt.” – mondta múlt héten. „Mindig jól játszik. Szinte sosem hibázik.”

Löw a németek Észak-Írország elleni 1-0-s győzelme után mondta ezt, amikor Kroos egymaga többet passzolt (121), mint Michael O’Neill egész csapata. A 26 éves játékos csupán 6 passzal maradt el Xavi Hernandez Eb-rekordjától.

Kivételes számokat produkál. Kroos minden eddigi Eb-meccsen a legtöbbet passzoló német játékos volt, mostanra pedig nagyobb szám áll a neve mellett ebben a tekintetben, mint bárki másnak a tornán. 447 kísérletéből 415 jó volt, ami 93%-os pontosságot jelent.

Kroos higgadtsága a legjobbat hozza ki a körülötte lévőkből, a csapattársai és az edzője pedig tudják ezt. „Egyensúlyt ad a csapatnak, mindig készen áll a passzok fogadására” – tette hozzá Löw. „A csapattársai bíznak benne. Ezért is döntő fontosságú játékos számunkra.”

Kroos

Kroos megmutatta kivételes passzolási képességét Szlovákia ellen is, ahol 16 hosszú labdájából 15 sikeres volt, a rögzített szituációknál pedig mindig veszélyesek voltak a labdái, Draxler kapáslövése is az egyik szöglete után esett.

Németország négyszer is úgy talált be a brazíliai világbajnokságon, hogy Kroos szerezte meg a labdát az ellenféltől, a mostani tornán pedig Mustafi fejére is ő varázsolta rá a labdát az Ukránok elleni 2-0 alkalmával.

A legtöbbet passzoló játékosok az Európa-bajnokságon

Játékos Ország Passzok száma
Toni Kroos Németország 417
Granit Xhaka Svájc 364
Andres Iniesta Spanyolország 265
Jerome Boateng Németország 259
Sergio Ramos Spanyolország 248

 

Csak néhány játékos alakított ki nála több helyzetet (Payer, De Bruyne és Özil) az Eb-n (13), de posztját figyelembe véve a meccsenkénti 3,3-as átlag még inkább figyelemreméltó. A 26 éves játékos a németek legmélyebben játszó középpályása, Özil a csatár mögött játszik, Khedira pedig többet mehet előre.

Kroos felelőssége a védekezésben egyre jelentősebbé vált az elmúlt években. Philipp Lahm 2014 óta már nincs ott a pályán, hogy egy mélyen játszó középpályás szerepben tündököljön, Schweinsteiger pedig nem tudja tartani a formát és a megfelelő fizikai állapotot azóta, hogy a Unitedhez igazolt a tavalyi évben.

Kroos

Kroos védekező képessége Spanyolország vagy Olaszország ellen komoly tesztet kap majd Bordeaux-ban, de Németország lendületben van és optimistán várja az összecsapást. Kroos irányításával a Mannschaft meg tudja nyújtani a franciaországi tartózkodását.

Forrás: Sky Sports
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK