Real Madrid határok nélkül

A Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület elnöke, Dévai Márk Sebastián kedden Madridban, a Hotel Villa Magnában a rangos Luis de Carlos Fórumon mondott beszédet. Az alábbiakban innen idézünk.

“Real Madrid határok nélkül” – ez volt a címe annak a fórumnak, amelyre a Peña Madridista Húngara elnöke is meghívót kapott Mariano López (a Viajar magazin lapigazgatója), Fernando Suárez de Góngora (a spanyol Fly Emirates igazgatója), Joe Arluakas (a Real Madrid veterán kosárlabda-szekciójának tagja), Carlos C. Salinas (Fülöp-szigeteki nagykövet) valamint Ignacio Zoco és Emilio Butragueño, a Real Madrid két legendája társaságában. A beszélgetés moderátora az alapítvány alelnöke, Enrique Sánchez volt.

Luis de Carlos Fórum: A Real Madrid Alapítvány minden évben megrendezi ezt a rendkívül rangos fórumot, amely a klub korábbi elnökérõl kapta a nevét. A hagyományt még Florentino Pérez indította, elsõ ciklusa alatt. Luis de Carlos 1978 és 1985 között volt a klub elsõ embere, regnálása alatt a labdarúgó szakosztály öt (két bajnokság, két Király-kupa, illetve egy UEFA-kupa), a kosárlabda szakosztály pedig tizenegy címet gyûjtött be. A fórumot mindig egy speciális esemény, személy vagy téma köré szervezik, ennek megfelelõen korábban tartottak már Puskás Ferencre emlékezve, a Puskás-hetek során, de a Tizedik megnyerésének tiszteletére is megrendezésre került egy ilyen konferencia. A jelenlegi fórum üzenete a madridizmus globális jelenléte, vagyis a klub határok nélküli szeretete volt.


Dévai Márk, Arlauckas, Carlos C. Salinas, Butragueño, Sánchez, Zoco, Suárez de Góngora és Mariano López

Márknak – akárcsak a többieknek – pontosan öt perc felszólalási ideje volt, ez alatt elsõként köszönetet mondott a meghívásért, majd röviden ismertette a szurkolói klub történetét: „Megalakulásunknak az évében, vagyis 2009-ben felvette velünk a kapcsolatot egy fiatal spanyol társaság, akik akkor éppen Budapestre látogattak. Közöttük sok volt a Real Madrid szurkoló és a pártoló tag, így semmiképp nem akarták kihagyni a spanyol bajnokság egyik legfontosabb találkozóját, és megkérdezték, meg tudják-e velünk együtt tekinteni valahol. Örömmel fogadtuk õket, az eseménynek pedig a Puskás Ferenc nevével fémjelzett Puskás Pancho Sport Pubot választottuk ki. Akkor én és a szurkolói klubunk több tagja is a Bernabéuban tekintette meg a találkozót, ezért mi nem élhettük át a remek hangulatot Budapesten, de az ott lévõk elmondták, hogy fantasztikusan sikerült az este” – emlékezett vissza a klub vezetõje.

A folytatásban már arról beszélt, hogy a szurkolói klub rendszeresen szervez utazásokat a Real Madrid hazai és idegenbeli mérkõzéseire, ezek során pedig lehetõségük van tapasztalatot szerezni, új kapcsolatokat teremteni, és más szurkolói klubokkal megismerkedni. „Szeretném kiemelni azt a nagy szeretetet, amit a Peña de la Gran Familiától kaptam. Ott voltam akkor, amikor megünnepelték a Décimát, úgy fogadtak, mintha én is egy volnék közülük. Ugyancsak szeretném kiemelni és megköszönni Marcos Sánchez segítségét, aki most is itt van a közönség soraiban, s aki a Real Madrid egyik döntéshozó pártoló tagja. Munkásságáért a szurkolói klubunk tiszteletbeli taggá is avatta.”

Dévai Márk külön kitért a 2013-as esztendõ jelentõségére, amikor a Real Madrid a Bernabéu-stadionban megrendezte a Puskás-heteket. Az akkori rendezvényen ugyanúgy megtartották a Luis de Carlos Fórumot, melyen a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület is képviseltette magát. Az akadémia és a szurkolói klub között éppen ekkor kezdett egyfajta baráti viszony kialakulni – idézte fel Márk. „Ennek a barátságnak köszönhetõen a nyáron lehetõségünk volt ellátogatni a felcsúti akadémiára, ahol a Real Madrid megnyitotta elsõ közép-európai szociális sportiskoláját, a Real-tanodát.”

Márk beszélt még a Real-tanoda szociális tevékenységeirõl, eddigi eredményeirõl, a végén pedig összefoglalta, annak idején tulajdonképpen miért is lett Real Madrid-szurkoló: „Sokan kérdezik ezt tõlem, én azt tudom mondani, hogy azért, mert a Real Madrid a világ legjobb csapata. Egyedi és univerzális. Nincs még egy csapat a világon, amelynek annyi szurkolója lenne, mint amennyi nekünk van.”

A fórum végén a hotel kiállító termében Márk megtekintetett néhányat a Real Madrid legféltettebb ereklyéi közül – így például Puskás Ferenc játékengedélyét, egyéb különlegességek mellett.

Mi pedig a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület, a szerkesztõségünk, illetve a magyar madridisták nevében köszönjük Márknak, hogy méltó módon képviselt bennünket (illetve a világ összes külföldi egyesületét, szurkolóját) ezen a valóban rangos eseményen.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK